E-materiały do kształcenia zawodowego
Produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Wyroby z ciasta obgotowywanego
GALERIA ZDJĘĆ
Spis treści
PreclePrecle
ŚwiderkiŚwiderki
ObwarzankiObwarzanki
BajgleBajgle
PaluszkiPaluszki
Wady wyrobówWady wyrobów
1. Precle
Galeria przedstawia różne wersje precli

Małe precelki, uformowane na kształt ósemki, przed pieczeniem posypane białym sezamem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Małe precelki, uformowane na kształt ósemki, przed pieczeniem posmarowane wymieszanym białkiem i żółtkiem jaja kurzego i posypane niebieskim makiem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Małe precelki, uformowane na kształt ósemki, wykonane z ciasta spulchnianego pianą białkową, przed pieczeniem posypane czarnuszką.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Precle, uformowane na kształt ósemki, przed pieczeniem posypane białym sezamem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Precle, uformowane na kształt ósemki, przed pieczeniem posypane niebieskim makiem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Precle, uformowane na kształt ósemki, przed pieczeniem posypane solą drobnoziarnistą i czarnuszką.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Precle, uformowane na kształt ósemki, z ciasta z dodatkiem piany białkowej, przed pieczeniem posmarowane wymieszanym białkiem i żółtkiem jaja kurzego.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Galeria przedstawia różne wersje świderków

Świderki, uformowane z dwóch splecionych wałeczków ciasta, przed pieczeniem posypane czarnuszką, białym sezamem, niebieskim makiem lub posypkami mieszanymi.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Galeria przedstawia obwarzanki

Obwarzanek krakowski, uformowany z długich i cienkich (o średnicy 2‑3 cm) wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg. Przed pieczeniem posypany białym sezamem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Obwarzanek krakowski, uformowany z długich i cienkich (o średnicy 2‑3 cm) wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg. Przed pieczeniem posypany solą gruboziarnistą.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Obwarzanek krakowski, uformowany z długich i cienkich (o średnicy 2‑3 cm) wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg. Przed pieczeniem posypany serem żółtym.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Obwarzanek krakowski, uformowany z długich i cienkich (o średnicy 2‑3 cm) wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg. Przed pieczeniem posypany niebieskim makiem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Obwarzanek krakowski, uformowany z długich i cienkich (o średnicy 2‑3 cm) wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg. Przed pieczeniem posypany mieszanką białego sezamu, niebieskiego maku i ostrej papryki.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Małe obwarzanki, wykonane z ciasta spulchnionego środkami chemicznymi, przed pieczeniem posmarowane wymieszanym białkiem i żółtkiem jaja kurzego oraz lekko posypane niebieskim makiem.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Słodkie obwarzanki z ciasta zbijanego. Zbijanie polega na uderzaniu w ciasto drewnianym wałkiem i służy otrzymaniu ciasta o luźnej, gładkiej konsystencji.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Galeria przedstawia bajgle

Bajgle, uformowane na kształt okrągłej bułki, z małym otworem pośrodku wyciętym za pomocą foremki.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Galeria przedstawia paluszki

Paluszki z solą ze zmechanizowanej linii produkcyjnej.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Paluszki z makiem
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Paluszki z sezamem grube
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Paluszki z sezamem grube
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Galeria przedstawia wady produkcyjne precli, świderków, obwarzanek, bajgli i paluszków

Bajgle nadmiernie wypieczone, spalone i bardzo mocno wysuszone.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Nierównomierny rozrost w wyrobie z widocznymi miejscami niedopieczenia.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Precel zbyt słabo wypieczony.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Nierównomierny rozrost w obwarzanku z widocznymi miejscami niedopieczenia.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Obwarzanek krakowski o nieregularnym kształcie, zdeformowany.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Obwarzanek krakowski o nieregularnym kształcie.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Słodkie obwarzanki zbyt słabo wypieczone.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Słodkie obwarzanki zbyt słabo wypieczone.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Paluszki blade, zbyt słabo wypieczone.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Paluszki zbyt mocno wypieczone, spalone.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.


