Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403

Wyroby z ciasta obgotowywanego

GALERIA ZDJĘĆ

Spis treści

Spis treści

  1. PreclePrecle

  2. ŚwiderkiŚwiderki

  3. ObwarzankiObwarzanki

  4. BajgleBajgle

  5. PaluszkiPaluszki

  6. Wady wyrobówWady wyrobów

Precle

1. Precle

1,21
1
Precle
RVPq0aLDLZ43i
Nagranie audio tożsame z opisem zdjęć w galerii.

Precle to wyroby, które formuje się na kształt ósemki i wykonuje z ciasta z dodatkiem chemicznych środków spulchniających, z ciasta zbitego lub spulchnionego pianą białkową. Zbijanie polega na uderzaniu w ciasto drewnianym wałkiem, dzięki czemu nabiera ono luźnej, gładkiej konsystencji. Precle mogą mieć różną wielkość. Przed pieczeniem precle oprósza się np. solą drobnoziarnistą, czarnuszką, białym sezamem, niebieskim makiem lub posypkami mieszanymi.

Galeria przedstawia różne wersje precli
Galeria przedstawia różne wersje precli

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Świderki

2. Świderki

1,21
1
Świderki
RBhDjorSbb9LX
Nagranie audio tożsame z opisem zdjęć w galerii.

Świderki to wyroby, które formuje się z dwóch splecionych wałeczków ciasta, które następnie tnie się na proste odcinki. Przed pieczeniem świderki oprósza się np. czarnuszką, białym sezamem, niebieskim makiem lub posypkami mieszanymi.

Galeria przedstawia różne wersje świderków
Galeria przedstawia różne wersje świderków

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Obwarzanki

3. Obwarzanki

1,21
1
Obwarzanki
RI72Ou5Kg42Wl
Nagranie audio tożsame z opisem zdjęć w galerii.

Obwarzanki to wytrawne wyroby, o średnicy kilkunastu centymetrów, które formuje się z długich i cienkich (o średnicy 2‑3 cm) wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg. Przed pieczeniem obwarzanki oprósza się np. makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Niektóre obwarzanki wytwarza się z ciasta zbijanego i formuje z jednego wałeczka na kształt pierścienia.

Galeria przedstawia obwarzanki
Galeria przedstawia obwarzanki

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Bajgle

4. Bajgle

1,21
1
Bajgle
R1bikok8lgcHV
Nagranie audio tożsame z opisem zdjęć w galerii.

Bajgle to wyroby, które formuje się na kształt okrągłej bułki, z małym otworem pośrodku, wyciętym za pomocą foremki. Przed pieczeniem bajgle można posypać np. makiem, sezamem lub płatkami suszonej cebuli. Bajgle mogą mieć słodki lub wytrawny smak.

Galeria przedstawia bajgle
Galeria przedstawia bajgle

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Paluszki

5. Paluszki

1,21
1
Paluszki
RSqLgnwIHURIv
Nagranie audio tożsame z opisem zdjęć w galerii.

Paluszki są sporządzane z ciasta z dodatkiem chemicznych środków spulchniających, a przed pieczeniem oprószone posypką z soli drobnoziarnistej, niebieskiego maku lub białego sezamu. Paluszki mogą mieć słodki lub wytrawny smak (np. bekonu lub cebuli).

Galeria przedstawia paluszki
Galeria przedstawia paluszki

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Wady wyrobów

6. Wady wyrobów

1,21
1
Wady wyrobów
RN1ZaLkxOB8RA
Nagranie audio tożsame z opisem zdjęć w galerii.

Wyroby wadliwe to np. wyroby zbyt blade, spalone, zdeformowane czy o niejednakowej grubości wałków.

Do wad wyrobów z ciasta obgotowywanego możemy zaliczyć:

  • deformowanie się wyrobów podczas obgotowywania, wynikające ze zbyt luźnej konsystencji ciasta;

  • matowa powierzchnia wyrobu oraz brak złocistej i błyszczącej powierzchni, będące efektem braku cukru, syropu ziemniaczanego albo 2% roztworu ługu sodowego w roztworze do obgotowywania;

  • blade i niewyrośnięte wyroby wynikające ze zbyt krótkiego czasu obgotowywania lub za niskiej temperatury roztworu do obgotowywania;

  • zbyt mocne wypieczenie czy przepalenie wyrobu, wynikające zza wysokiej temperatury wypieku czy zbyt długiego czasu wypieku.

Galeria przedstawia wady produkcyjne precli, świderków, obwarzanek, bajgli i paluszków
Galeria przedstawia wady produkcyjne precli, świderków, obwarzanek, bajgli i paluszków

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

ang

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane