Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,

  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,

  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,

  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

lub

SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:

  • pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,

  • wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,

  • użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,

  • magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego,

lub

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

  • magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,

  • przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich,

  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,

  • przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa,

  • ekspedycji gotowych wyrobów,

lub

SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:

  • rozbioru i wykrawania mięsa,

  • magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,

  • wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,

  • magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,

lub

SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych:

  • przygotowywania surowców do produkcji przetworów rybnych,

  • wykonywania operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych,

  • dystrybucji i magazynowania surowców, półproduktów i przetworów rybnych,

oraz

SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:

  • wytwarzania produktów spożywczych,

  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,

  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.

R1QZDrqK90eUb1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik technologii żywności, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Na co dzień zajmujemy się przede wszystkim produkcją żywności i nowych smaków, muszę także znać nowinki na temat żywności i tego co oczekuje konsument.”

Marta, technik technologii żywności

Ciekawostka

W ciągu jednego dnia technik technologii żywności może być zaangażowany w testowanie nowych smaków i tekstur produktów spożywczych, sprawdzając, jak różne składniki wpływają na doznania smakowe konsumentów, co czyni jego pracę równie fascynującą, co smacznie zaskakującą.

R1dw7mAaceQ7I
Źródło: Stoisko z żywnością, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Wytwarzanie produktów spożywczych

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z procesu wytwarzania produktów spożywczych przez technika technologii żywności.

Pierwsze zdjęcie przedstawia mężczyznę, który wyrabia ciasto na stole. Stół pokryty jest mąką. Mężczyzna ma na sobie roboczy fartuch.

Drugie zdjęcie przedstawia twaróg zapakowany w przezroczyste owalne opakowania. W jednym z nich wbita jest wykałaczka z karteczką.

Trzecie zdjęcie przedstawia młodą kobietę w stroju roboczym, rękawiczkach ochronnych oraz z czepkiem na głowie, która układa przygotowywane bloki tofu w równych odstępach. Kobieta znajduje się w kuchni.

Czwarte zdjęcie przedstawia zbieranie miodu z pasieki za pomocą pędzelka z gumową końcówką. Plastry miodu są odklejane z powierzchni ramki za pomocą ręcznego narzędzia.

Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych

1,1,1
RAujFOn8TdHR9
Wykorzystanie specjalnych form do pieczenia chleba
Źródło: Formy do pieczenia chleba, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1425Hm33crjG
Obsługa maszyny do mielenia kawy
Źródło: Mielenie kawy, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RH2lW5XNQTUWF
Wykorzystanie specjalistycznego blatu do wyrobu ciasta na chleb
Źródło: Wyrabianie ciasta, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z pracy technika technologii żywności.

Pierwsze zdjęcie przedstawia wnętrze pieca chlebowego, w którym ułożone są bochenki w foremkach.

Drugie zdjęcie przedstawia maszynę do mielenia kawy. Obok maszyny znajduje się mężczyzna w czarnej koszuli, który ma w dłoni kilka ziaren kawy. Mężczyzna spogląda na ziarna, badając ich jakość.

Trzecie zdjęcie przedstawia mężczyznę, który znajduje się w kuchni. Pomieszczenie wyposażone jest w szare, metalowe szafki. Mężczyzna wyrabia ciasto na specjalnym blacie.

Wytwarzanie półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń

1,1
RvPqg187mDsrm
Łączenie składników na ciasto
Źródło: Mikser i miska, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RD4GHErY16h6U
Obróbka cieplna półproduktu
Źródło: Ciasto w piekarniku, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z pracy technika technologii żywności.

Pierwsze zdjęcie ukazuje łączenie składników na ciasto. Widoczny jest mikser, który stoi na stole. Obok niego znajduje się miska ze składnikami na ciasto.

Drugie zdjęcie przedstawia kobietę oraz dziewczynkę stojące przy otwartym piekarniku. Kobieta wyjmuje upieczona ciasto z wnętrza piekarnika.

Galeria przedstawia typowe zadania zawodowe technika technologii żywności.

Zdjęcie przedstawia proces wyrabiania ciasta. Widoczne są dłonie osoby ugniatającej ciasto na stole pokrytym mąką.

Krok pierwszy – zdjęcie przedstawia pracownika w białym ubraniu, który używa do pracy miksera stacjonarnego. Robot kuchenny sto na blacie stołu.

Krok drugi – zdjęcie przedstawia dłonie pracownika, który formuje surowe ciasto w rulon. Pracownik jest ubrany w fartuch roboczy.

Krok trzeci – zdjęcie przedstawia pracownika, który pokrywa specjalnym płynem ciasto zaplecione w warkocz. Czynność tą wykonuje za pomocą gumowego pędzelka.

Krok czwarty – zdjęcie przedstawia pracownika, który formuje dłońmi ciasto na kształt warkocza. Na stole znajdują się dwa kawałki ciasta o tym samym kształcie.

Krok piąty – zdjęcie przedstawia pracownika w stroju roboczym oraz białym fartuchu, który wyjmuje wypieczone bułki z piekarnika. Bułki mają złocisty kolor.

Krok szósty – zdjęcie przedstawia gotowe, wypieczone bułki rozłożone na stole. Bułki wyglądają smacznie i mają złocisty kolor.

Podsumowanie:

W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie.

Ekspedycja gotowych wyrobów

1,1,1
R1CC1ApW4XWRy
Sprzedaż gotowych produktów
Źródło: Ciastka, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RlYxFnjk6yGo5
Dbanie o atrakcyjną prezentację gotowych wyrobów
Źródło: Pączki, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RTNJnNK7gO1lP
Przygotowanie gotowych produktów do ekspozycji
Źródło: Babeczki, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z pracy technika technologii żywności.

Zdjęcie przedstawia ciastka ułożone w rzędach. Jedno z nich ktoś chwyta w szczypce.

Zdjęcie przedstawia pudełko, w którym znajdują się cztery sztuki pączków. Pudełko pokryte jest wzorem w kropki.

Zdjęcie przedstawia upieczone babeczki wyjmowane z foremki. Babeczki otoczone są plisowanymi kawałkami papieru.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik technologii żywności.

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik technologii żywności.

1
R44sfFndyNgE51
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1XHsZUFE4rvk1
Ćwiczenie 1
Ciągłe zapotrzebowanie na rynku pracy na specjalistów z branży spożywczej to plus w zawodzie technik technologii żywności.
R1HY1Ihu45BB32
Ćwiczenie 2
Praca w pozycji stojącej nie należy do typowych warunków pracy w zawodzie technik technologii żywności.
RTeqF1foG7Xyy3
Ćwiczenie 3
W tym zawodzie trudno o możliwość założenia własnej firmy.
R18qP3w32dAsW2
Ćwiczenie 4
Technik technologii żywności skazany jest na monotonię w pracy.
RIXtYTYvCQtgL3
Ćwiczenie 5
Minusem wykonywanie zawodu technik technologii żywności są śliskie, mokre podłogi w miejscu pracy.
R117i9FFJz9H93
Ćwiczenie 6
Technika technologii żywności nie obowiązuje konieczność przestrzegania procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.