Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
lub
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:
pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,
użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,
magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego,
lub
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich,
dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,
przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa,
ekspedycji gotowych wyrobów,
lub
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:
rozbioru i wykrawania mięsa,
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,
lub
SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych:
przygotowywania surowców do produkcji przetworów rybnych,
wykonywania operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych,
dystrybucji i magazynowania surowców, półproduktów i przetworów rybnych,
oraz
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
wytwarzania produktów spożywczych,
organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
„Na co dzień zajmujemy się przede wszystkim produkcją żywności i nowych smaków, muszę także znać nowinki na temat żywności i tego co oczekuje konsument.”
Marta, technik technologii żywności
Ciekawostka
W ciągu jednego dnia technik technologii żywności może być zaangażowany w testowanie nowych smaków i tekstur produktów spożywczych, sprawdzając, jak różne składniki wpływają na doznania smakowe konsumentów, co czyni jego pracę równie fascynującą, co smacznie zaskakującą.
Przykładowe zadania zawodowe
Wytwarzanie produktów spożywczych
Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z procesu wytwarzania produktów spożywczych przez technika technologii żywności.
Pierwsze zdjęcie przedstawia mężczyznę, który wyrabia ciasto na stole. Stół pokryty jest mąką. Mężczyzna ma na sobie roboczy fartuch.
Drugie zdjęcie przedstawia twaróg zapakowany w przezroczyste owalne opakowania. W jednym z nich wbita jest wykałaczka z karteczką.
Trzecie zdjęcie przedstawia młodą kobietę w stroju roboczym, rękawiczkach ochronnych oraz z czepkiem na głowie, która układa przygotowywane bloki tofu w równych odstępach. Kobieta znajduje się w kuchni.
Czwarte zdjęcie przedstawia zbieranie miodu z pasieki za pomocą pędzelka z gumową końcówką. Plastry miodu są odklejane z powierzchni ramki za pomocą ręcznego narzędzia.
Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z pracy technika technologii żywności.
Pierwsze zdjęcie przedstawia wnętrze pieca chlebowego, w którym ułożone są bochenki w foremkach.
Drugie zdjęcie przedstawia maszynę do mielenia kawy. Obok maszyny znajduje się mężczyzna w czarnej koszuli, który ma w dłoni kilka ziaren kawy. Mężczyzna spogląda na ziarna, badając ich jakość.
Trzecie zdjęcie przedstawia mężczyznę, który znajduje się w kuchni. Pomieszczenie wyposażone jest w szare, metalowe szafki. Mężczyzna wyrabia ciasto na specjalnym blacie.
Wytwarzanie półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń
Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z pracy technika technologii żywności.
Pierwsze zdjęcie ukazuje łączenie składników na ciasto. Widoczny jest mikser, który stoi na stole. Obok niego znajduje się miska ze składnikami na ciasto.
Drugie zdjęcie przedstawia kobietę oraz dziewczynkę stojące przy otwartym piekarniku. Kobieta wyjmuje upieczona ciasto z wnętrza piekarnika.
Galeria przedstawia typowe zadania zawodowe technika technologii żywności.
Zdjęcie przedstawia proces wyrabiania ciasta. Widoczne są dłonie osoby ugniatającej ciasto na stole pokrytym mąką.
Krok pierwszy – zdjęcie przedstawia pracownika w białym ubraniu, który używa do pracy miksera stacjonarnego. Robot kuchenny sto na blacie stołu.
Krok drugi – zdjęcie przedstawia dłonie pracownika, który formuje surowe ciasto w rulon. Pracownik jest ubrany w fartuch roboczy.
Krok trzeci – zdjęcie przedstawia pracownika, który pokrywa specjalnym płynem ciasto zaplecione w warkocz. Czynność tą wykonuje za pomocą gumowego pędzelka.
Krok czwarty – zdjęcie przedstawia pracownika, który formuje dłońmi ciasto na kształt warkocza. Na stole znajdują się dwa kawałki ciasta o tym samym kształcie.
Krok piąty – zdjęcie przedstawia pracownika w stroju roboczym oraz białym fartuchu, który wyjmuje wypieczone bułki z piekarnika. Bułki mają złocisty kolor.
Krok szósty – zdjęcie przedstawia gotowe, wypieczone bułki rozłożone na stole. Bułki wyglądają smacznie i mają złocisty kolor.
Podsumowanie:
W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie.
Ekspedycja gotowych wyrobów
Galeria przedstawia przykładowe ujęcia z pracy technika technologii żywności.
Zdjęcie przedstawia ciastka ułożone w rzędach. Jedno z nich ktoś chwyta w szczypce.
Zdjęcie przedstawia pudełko, w którym znajdują się cztery sztuki pączków. Pudełko pokryte jest wzorem w kropki.
Zdjęcie przedstawia upieczone babeczki wyjmowane z foremki. Babeczki otoczone są plisowanymi kawałkami papieru.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik technologii żywności.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik technologii żywności.