Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,

  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,

  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,

  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

lub

SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:

  • pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,

  • wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,

  • użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,

  • magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego,

lub

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

  • magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,

  • przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich,

  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,

  • przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa,

  • ekspedycji gotowych wyrobów,

lub

SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:

  • rozbioru i wykrawania mięsa,

  • magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,

  • wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,

  • magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji,

lub

SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych:

  • przygotowywania surowców do produkcji przetworów rybnych,

  • wykonywania operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych,

  • dystrybucji i magazynowania surowców, półproduktów i przetworów rybnych,

oraz

SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:

  • wytwarzania produktów spożywczych,

  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.

  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,

Ra5J7ipxQKm8p1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik technologii żywności, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Na co dzień zajmujemy się przede wszystkim produkcją żywności i nowych smaków, muszę także znać nowinki na temat żywności i tego co oczekuje konsument.”

Marta, technik technologii żywności

R1eKT38ibV4Oa
Źródło: Stoisko z żywnością, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia zadań zawodowych wykonywanych przez technika technologii żywności.

Pierwsze zdjęcie przedstawia dekorowanie ciastek posypką cukrową. Ciastka są w kształcie ludzików, a posypka składa się z kolorowych, cukrowych kryształków.

Drugie zdjęcie przedstawia dekorowanie ciastek przy pomocy pisaka lukrowego. Widoczna jest dłoń osoby, która trzyma rękaw cukierniczy.

Trzecie zdjęcie przedstawia dekorowanie wyrobu cukierniczego kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Widoczna jest babeczka o owalnym kształcie. Na górze babeczki znajduje się krem.

Czwarte zdjęcie przedstawia dekorowanie ciasta owocami. Widoczne jest okrągłe ciasto pokryte z wierzchu kremem. Rant ciasta jest ozdobiony pokrojonymi truskawkami.

Rozbiór i wykrawanie mięsa

1,1
RklojZgRRozmC
Filetowanie mięsa
Źródło: Mięso, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R12cehMKQEy1B
Porcjowanie mięsa
Źródło: Rozbiór mięsa, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia zadań zawodowych wykonywanych przez technika technologii żywności.

Pierwsze zdjęcie przedstawia filetowanie mięsa. Pracownik w stroju roboczym i fartuchu pochyla się nad deską, krojąc mięso nożem.

Drugie zdjęcie przedstawia porcjowanie mięsa. Pracownik w białym fartuchu i rękawiczkach pochyla się nad mięsem i dzieli go na kawałki.

Obsługiwanie maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego

1,1
RFLoMjMlHgZPK
Wykorzystanie miksera przemysłowego
Źródło: Mikser przemysłowy, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1bTMHcPOjT6Y
Segregacja produktów przy użyciu specjalistycznej maszyny
Źródło: Maszyna, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia zadań zawodowych wykonywanych przez technika technologii żywności.

Pierwsze zdjęcie przedstawia wykorzystanie miksera przemysłowego w pracy. Obok urządzenia stoi kobieta w stroju roboczym, rękawiczkach ochronnych i czepku. Usta i nos zakryte ma maseczką.

Drugie zdjęcie przedstawia segregację produktów przy użyciu specjalistycznej maszyny. Obok maszyny z taśmą stoją pracownicy, którzy mają na sobie czepki oraz maseczki. Na taśmie maszyny znajdują się ziemniaki.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia zadań zawodowych wykonywanych przez technika technologii żywności.

Zdjęcie przedstawia ciastka, pączki i inne wyroby cukiernicze, które są wystawione na wystawie sklepowej. Słodycze są pokryte lukrem, pudrem lub kolorową posypką.

Krok pierwszy – zdjęcie przedstawia maszynę, która składa się między innymi z kurka oraz metalowej wanny. Z kurka płynie płynna czekolada.

Krok drugi – zdjęcie przedstawia robota kuchennego, który wyrabia masę czekoladową.

Krok trzeci – zdjęcie przedstawia formę na czekoladki. Pracownik w stroju roboczym i gumowych rękawiczkach przelewa masę czekoladową do foremki za pomocą rękawa cukierniczego.

Krok czwarty – zdjęcie przedstawia pracownika w stroju roboczym, który trzyma w dłoni formę wypełnioną czekoladą. Jest to forma na czekoladki.

Krok piąty – zdjęcie przedstawia proces wyjmowania czekoladek z formy. Gotowe czekoladki są wysypywane przez pracownika na blat stołu.

Krok szósty – zdjęcie przedstawia proces dekorowania czekoladek. Kobieta w stroju roboczym pokrywa posypką gotowe czekoladki.

Podsumowanie

W prezentacji ukazane zostało typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie.

Dzielenie ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie

1,1,1
RRfvA45MNc5Es
Wyrabianie ciasta
Źródło: Wałkowanie ciasta, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RiFLANnEJAVYR
Wałkowanie ciasta
Źródło: Wałkowanie fragmentów ciasta, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RcwK5gAEfFsIj
Rozrost kęsów
Źródło: Fragmenty ciasta, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe ujęcia zadań zawodowych wykonywanych przez technika technologii żywności.

Zdjęcie przedstawia proces wyrabiania ciasta. Na stole znajduje się ciasto, które jest dociskane za pomocą wałka.

Zdjęcie przedstawia proces wałkowania ciasta. Fragmenty ciasta o okrągłym kształcie są dociskane do stolnicy za pomocą wałka.

Zdjęcie przedstawia owalne fragmenty cista rozłożone na stolnicy. Obok ciasta na stolnicy znajduje się wałek.