Czas na grzyby!

Jak zbudowany jest grzyb?
Większość grzybów ma ciało złożone ze strzępek tworzących podziemną grzybnię, z której powstają nadziemne owocniki. To właśnie owocniki są tą częścią grzyba, którą zbieramy podczas grzybobrania.
U tzw. grzybów kapeluszowych, czyli takich, jakie zbieramy w lesie, owocnik ma postać kapelusza osadzonego na trzonie.

Niektóre grzyby zawierają substancje toksyczne dla człowieka i są silnie trujące (np. muchomor sromotnikowy, krowiak podwinięty). Zatrucia grzybami są bardzo groźne i wymagają natychmiastowej pomocy lekarskiej! Z tego powodu nie wolno zbierać i jeść grzybów nieznanych. Niektóre trujące gatunki są podobne do tych jadalnych, dlatego jeśli nie jesteśmy pewni, jaki to grzyb, należy zostawić go w lesie.


Młody muchomor sromotnikowy. Gatunek ten jest najczęstszą przyczyną zatruć grzybami. Zazwyczaj myli się go z jadalną gąską. Nie jest prawdą, że trujące grzyby mają gorzki, nieprzyjemny smak: muchomor sromotnikowy ma łagodny smak i przyjemny zapach, dlatego przy rozpoznawaniu grzybów nie wolno kierować się tą cechą.
Młody muchomor sromotnikowy. Gatunek ten jest najczęstszą przyczyną zatruć grzybami. Zazwyczaj myli się go z jadalną gąską. Nie jest prawdą, że trujące grzyby mają gorzki, nieprzyjemny smak: muchomor sromotnikowy ma łagodny smak i przyjemny zapach, dlatego przy rozpoznawaniu grzybów nie wolno kierować się tą cechą.
Dojrzały muchomor sromotnikowy. Trujące grzyby zazwyczaj mają blaszki na spodniej stronie kapelusza.
Dojrzały muchomor sromotnikowy. Trujące grzyby zazwyczaj mają blaszki na spodniej stronie kapelusza.
Grzyby jadalne i trujące
Barwa kapelusza jest ciemnobrązowa u młodych osobników, a jaśnieje u starszych osobników. Jego kształt również różni się u starszych osobników - rozpostarty oraz u młodych osobników - półkolisty. Na powierzchni kapelusza występuje lepki śluz. Pod kapeluszem znajdują się żółte rurki. Na trzonku znajduje się pierścień. Możliwe odpowiedzi: 1. Koźlarz babka, 2. Maślak, 3. Podgrzybek brunatny, 4. Gąska zielonka
Możliwe odpowiedzi: 1. Krowiak podwinięty, 2. Muchomor czerwony, 3. Muchomor zielonawy, 4. Hełmówka jadowita

Posłuchaj audiobooka i dowiedz się jaką rolę odgrywają grzyby w przyrodzie i jakie mają znaczenie dla człowieka!
Podsumowanie
W polskich lasach rosną grzyby zarówno jadalne, jak i trujące, dlatego ważne jest, by umieć je rozpoznawać.
Nie wolno jeść grzybów, których nie znamy.
Słownik
ciało (plecha) grzybów; jednostkami strukturalnymi grzybni są nitkowate, rozgałęzione strzępki; tworzą one bogato rozgałęziony system, o dużej powierzchni chłonnej