Podstawowe techniki krojenia warzyw i owoców
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz 512001 oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wskazówki do pracy z e‑materiałemWskazówki do pracy z e‑materiałem
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
1.1. Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
1.2. Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Film instruktażowy - Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i technikiFilm instruktażowy - Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
1.3. Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęćSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie kucharz 512001 i technik żywienia usług gastronomicznych 343404.
Na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej znajdują się materiały multimedialne, z których możecie korzystać ucząc się sami, pracując na zajęciach lub przygotowując się do egzaminu zawodowego.
Zapoznaj się z zadaniami, które wiążą się z krojeniem warzyw i owoców. Spróbuj przypisać różne techniki krojenia do rodzajów warzyw i owoców lub sporządzanych potraw. Odpowiedz na pytanie, które narzędzia będą potrzebne do poszczególnych technik krojenia.
Materiały multimedialne zawierają najistotniejsze informacje dotyczące czynności zawodowych wykonywanych przez kucharza i technika żywienia usług gastronomicznych, pozwalają na odbieranie doznań związanych z wykonywaniem zadań zawodowych z zakresu krojenia warzyw i owoców. Możesz obejrzeć film, dzięki któremu w uporządkowany sposób zapoznasz się z informacjami na temat różnorodnych technik rozdrabniania warzyw i owoców. Wykorzystanie multimediów pozwoli Ci nauczyć się, jak rozwiązywać pojawiające się problemy i uczyć się poprzez analizowanie konkretnych przypadków.
Powinieneś zapoznać się z treścią dostępnych materiałów multimedialnych. Na ich podstawie możesz opracować listę zagadnień, które rozumiesz w stopniu wystarczającym oraz tych, które powinieneś pogłębić, korzystając z dostępnych źródeł.
Obsługa: strona główna e‑materiału zawiera zakładki z aktywnymi materiałami multimedialnymi. Możesz wchodzić w poszczególne zakładki, aby skorzystać z materiałów – możesz oglądać, przeglądać, zatrzymywać, ponownie uruchamiać lub czytać informacje zawarte w zakładce. Dodatkowo każdy z materiałów multimedialnych zawiera połączone ćwiczenia, które możesz wykonać, aby sprawdzić, czy przyswoiłeś sobie wiedzę z każdego multimedium.
Po zapoznaniu się z wszystkimi przypisanymi materiałami, możesz przenieść się do interaktywnych materiałów sprawdzających – i dokonać sprawdzenia stanu Twojej wiedzy z danego zakresu e‑materiału. Ćwiczenia dadzą Ci informację zwrotną na temat zdobytej wiedzy oraz możliwość ponownego wykonania ćwiczeń. Na koniec możesz zapoznać się z przypisaną netografią i bibliografią, która może być dla Ciebie punktem wyjścia do dalszego doskonalenia się.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wskazówki do pracy z e‑materiałem
E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań.
Film instruktażowy - Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki
Obejrzyj film instruktażowy. Po obejrzeniu sprawdź poziom zrozumienia treści, realizując kolejne zadania zamieszczone pod poszczególnymi materiałami. Jeśli masz problem z wykonaniem polecenia lub odpowiedzią na pytanie, ponownie zapoznają się z sekwencją. Wyniki pracy udostępniaj na platformie ZPE.
Zapoznają się z treścią multimedium i zapisz minimum pięć pytań dotyczących jego treści. Uwaga: każde z pytań musi rozpoczynać się od słowa „dlaczego”. Następnie po upływie jakiegoś czasu, wróć do notatek i odpowiedz na pytania. Odpowiedzi porównaj z materiałem filmowym.
Na podstawie filmu Krojenie warzyw i owoców. Podstawowe czynności i techniki przygotuj fiszki, które pomogą Ci zapamiętać materiał. Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting, czyli robienie notatek, ale też zapamiętywanie i prezentowanie informacji w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących poszczególnych materiałów, efekty swojej pracy publikuj na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej.
Interaktywne materiały sprawdzające
Dają one możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:
testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;
zadania dobierania w pary;
zadania z lukami;
zadania typu prawda czy fałsz.
Możesz wykonać ćwiczenia interaktywne w ramach pracy domowej. W ten sposób oprócz sprawdzenia swojej wiedzy ugruntujesz też umiejętności niezbędne do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
4. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
