Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego,
wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości,
rozliczanie usług kelnerskich.
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:
planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych,
planowanie i nadzorowanie pracy kelnera,
rozliczanie usług gastronomicznych.
„W swojej pracy wykonuję czynności związane z obsługiwaniem gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych rodzinnych i biznesowych”.
Marek, technik usług kelnerskich
Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.
Przykładowe zadania zawodowe
Sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia dwie kelnerki w zapaskach, stojące obok stolika i przygotowujące poczęstunek.
Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę w czarnej koszuli stojącego za barem restauracji. Mężczyzna sporządza napój alkoholowy z lodem.
Wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera obsługującego klientkę restauracji. Kobieta siedzi przy stoliku restauracyjnym. Na stoliku jest stojak z kartą dań.
Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę w garniturze, białej koszuli i muszce. Mężczyzna niesie tacę z pustymi szklankami, opierając ją sobie o ramię.
Zdjęcie trzecie przedstawia mężczyznę w czarnej koszulce, który obsługuje gości restauracji podając im talerz z przyrządzoną potrawą.
Rozliczanie usług kelnerskich
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług kelnerskich.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera trzymającego terminal przed klientem restauracji. Kelner ubrany jest w białą koszulę, muszkę i zapaskę oraz białe rękawiczki.
Zdjęcie drugie przedstawia rozliczenie zamówienia. Klientka restauracji przybliża do terminala telefon komórkowy dokonując płatności zbliżeniowej.
Prezentacja przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera, który zawiązuje sobie na plecach zapaskę kelnerską.
Krok pierwszy - Przyjmowanie zamówień od gości. Pokazana jest kobieta w zapasce kelnerskiej, która stoi przed klientami restauracji. Kobieta ma złożone dłonie.
Krok drugi - Przygotowywanie napojów dla klientów. Pokazana jest kelnerka, która przygotowuje ciepłe napoje za barem restauracji.
Krok trzeci - Parzenie kawy. Pokazany jest ekspres do kawy, z którego wylewa się do filiżanki kawa.
Krok czwarty - Pienienie i podgrzewanie mleka. Pokazana jest kelnerka, która podkłada kubek pod rurkę ekspresu do kawy, z której wylewa się spienione mleko.
Krok piąty - Wydawanie posiłków klientom. Pokazany jest talerz z przyrządzonym jedzeniem, postawiony na stoliku przed klientką. Na talerzu są frytki i hamburger.
Planowanie i nadzorowanie pracy kelnera
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące planowanie i nadzorowanie pracy kelnera.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnerkę sięgającą po cukierniczkę znajdującą się na ladzie. Kelnerka trzyma w dłoni tacę. Ubrana jest w białą koszulę i czarną kamizelkę.
Zdjęcie drugie przedstawia kelnera w białej koszuli i zapasce. Mężczyzna nalewa napój do szklanek ustawionych w kilku rzędach na stole.
Zdjęcie trzecie przedstawia kelnera stojącego za barem i sporządzającego napój alkoholowy.
Rozliczanie usług gastronomicznych
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług gastronomicznych.
Zdjęcie pierwsze przedstawia osobę trzymającą w dłoni kartę płatniczą.
Zdjęcie drugie przedstawia klienta przykładającego kartę płatniczą do terminala dokonując płatności zbliżeniowej za usługi.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.