Słownik
bg‑blue
Dictionnaire
Słownik
à emporter
na wynos
beurre (m.)
masło
biscuit (m.)
herbatnik
chaud(e)
ciepły, ciepła
confiture (f.)
konfitura, dżem
crudités (f.)
surowe warzywa
déjeuner (m.)
obiad
déjeuner
jeść obiad
délicieux, délicieuse
wyśmienity, wyśmienita
dessert (m.)
deser
dîner (m.)
kolacja
dîner
jeść kolację
entrée (f.)
przystawka
frites (f. pl.)
frytki
goûter (m.)
podwieczorek
goûter
jeść podwieczorek
jus (m.)
sok
manger au self‑service
jeść w bufecie
mousse au chocolat (f.)
mus czekoladowy
parfois
czasami
pâtisserie (f.)
wypiek
petit déjeuner (m.)
śniadanie
se composer de
składać się z
tartine (f.)
kanapka
viande (f.)
mięso