Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:

  • rozbioru i wykrawania mięsa,

  • magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,

  • wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,

  • magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

R10e6dXORGfrb1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

„Na co dzień zajmuję się wykonywaniem czynności produkcyjno‑technologicznych związanych z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji”.

Jacek, przetwórca mięsa

Ciekawostka

Pierwszym posiłkiem na Księżycu był bekon.

RcWezF7THt5R5
Źródło: Kwon Junho, Surowe mięso na białej plastikowej tacy., dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Rozbiór i wykrawanie mięsa

1,1,1
RAv2GRLi6QqGO
Porcjowanie mięsa/elementu zasadniczego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RsXKAAuihcdsD
Wykrawanie żeber
Źródło: Mark Stebnicki, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
REBAQXEqhzRZ7
Podział elementu mięsnego na mięśnie
Źródło: Jai79, dostępny w internecie: pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe, z zakresu rozbioru i wykrawania mięsa. W galerii znajdują się trzy zdjęcia.

Porcjowanie mięsa/elementu zasadniczego. Zdjęcie przedstawia pracownika, który za pomocą noża kroi na desce mięso na mniejsze kawałki.

Wykrawanie żeber. Zdjęcie przedstawia ubranego w fartuch i rękawiczki pracownika, który na stole roboczym wykrawa żebra z porcji mięsa.

Podział elementu mięsnego na mięśnie. Na zdjęciu widoczny jest ubrany w strój roboczy pracownik, który za pomocą noża dzieli fragment mięsa na mniejsze kawałki.

Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych

Galeria zawiera dwa zdjęcia przedstawiające wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych.

Nakładanie mięsa do osłonek na kiełbasę. Na pierwszym zdjęciu widać dłonie pracownika przygotowującego kiełbasę.

Nabijanie mięsa na opiekacz. Na drugim zdjęciu widoczny jest mężczyzna, który stoi przy opiekaczu, w którym przygotowane jest mięso na kebab.

Magazynowanie i przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji

1, 1
R1PRU7HQyCICq
Wstępne przygotowywanie półproduktów grillowych
Źródło: Cottonbro Studio, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1d3K6qwq5fuV
Dystrybucja wędlin i kiełbas długodojrzewających
Źródło: Maria Orlova, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe, z zakresu magazynowania i przygotowania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji. W galerii znajdują się dwa zdjęcia.

Wstępne przygotowywanie półproduktów grillowych. Pierwsze zdjęcie przedstawia przygotowywanie przetworów mięsnych na grillu. Na drugim planie widać osobę, która zajmuje się smażeniem mięsa.

Dystrybucja wędlin i kiełbas długodojrzewających. Na drugim zdjęciu widoczna jest lada na stoisku z wędlinami długodojrzewającymi.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca mięsa.

1
RZS5R8GKrdQsG
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1FB2v8tmZeXA1
Ćwiczenie 1
Jakie zadania zawodowe realizuje przetwórca mięsa?
RWEpsPOw4uijS2
Ćwiczenie 2
Zdecyduj, czy zdanie jest prawdziwe: Przetwórca mięsa na co dzień zajmuje się wykonywaniem czynności produkcyjno-technicznych związanych z rozbiorem mięsa.
R1Ora5zPyPYqk2
Ćwiczenie 3
Do obowiązków przetwórcy mięsa nie należy