Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:
rozbioru i wykrawania mięsa,
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
„Na co dzień zajmuję się wykonywaniem czynności produkcyjno‑technologicznych związanych z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji”.
Jacek, przetwórca mięsa
Pierwszym posiłkiem na Księżycu był bekon.
Przykładowe zadania zawodowe
Rozbiór i wykrawanie mięsa
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe, z zakresu rozbioru i wykrawania mięsa. W galerii znajdują się trzy zdjęcia.
Porcjowanie mięsa/elementu zasadniczego. Zdjęcie przedstawia pracownika, który za pomocą noża kroi na desce mięso na mniejsze kawałki.
Wykrawanie żeber. Zdjęcie przedstawia ubranego w fartuch i rękawiczki pracownika, który na stole roboczym wykrawa żebra z porcji mięsa.
Podział elementu mięsnego na mięśnie. Na zdjęciu widoczny jest ubrany w strój roboczy pracownik, który za pomocą noża dzieli fragment mięsa na mniejsze kawałki.
Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
Galeria zawiera dwa zdjęcia przedstawiające wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Nakładanie mięsa do osłonek na kiełbasę. Na pierwszym zdjęciu widać dłonie pracownika przygotowującego kiełbasę.
Nabijanie mięsa na opiekacz. Na drugim zdjęciu widoczny jest mężczyzna, który stoi przy opiekaczu, w którym przygotowane jest mięso na kebab.
Magazynowanie i przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe, z zakresu magazynowania i przygotowania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji. W galerii znajdują się dwa zdjęcia.
Wstępne przygotowywanie półproduktów grillowych. Pierwsze zdjęcie przedstawia przygotowywanie przetworów mięsnych na grillu. Na drugim planie widać osobę, która zajmuje się smażeniem mięsa.
Dystrybucja wędlin i kiełbas długodojrzewających. Na drugim zdjęciu widoczna jest lada na stoisku z wędlinami długodojrzewającymi.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca mięsa.