Strona główna
Liceum ogólnokształcące i technikum
Biologia
Żółć – powstawanie, wydzielanie i funkcje
Grafika interaktywna
Powrót
Przeczytaj
Film
Grafika interaktywna
bg‑orange
Emulgacja tłuszczów przez żółć
R1H6UXXiVEEFz
1
Symulacja interaktywna przedstawia doświadczenie polegające na pobieraniu żółci z woreczka żółciowego za pomocą pipety i oddziaływanie nim na tłuszcz. Początkowo przedstawiona jest pojedyncza kropla tłuszczu. W wyniku stopniowego dodawania kolejnych kropel żółci, kropla ta rozbija się na coraz mniejsze, liczne kropelki.
Symulacja interaktywna przedstawia doświadczenie polegające na pobieraniu żółci z woreczka żółciowego za pomocą pipety i oddziaływanie nim na tłuszcz. Początkowo przedstawiona jest pojedyncza kropla tłuszczu. W wyniku stopniowego dodawania kolejnych kropel żółci, kropla ta rozbija się na coraz mniejsze, liczne kropelki.
Zasób interaktywny dostępny pod adresem
https://zpe.gov.pl/a/D9c41w0sB
Źródło:
Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie
1
R1X1PSwpO3Jne
Opisz proces zachodzący w symulacji interaktywnej. (Uzupełnij).
Opisz proces zachodzący w symulacji interaktywnej.
Polecenie
2
RlXl06I4fiYSj
Wyjaśnij, dlaczego żółć nie jest enzymem. (Uzupełnij).
Wyjaśnij, dlaczego żółć nie jest enzymem.