Technologia produkcji produktów spożywczych
ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie – technik agrobiznesu 331402
Słownik pojęć dla e‑materiału
gałąź przemysłu spożywczego obejmująca wyrób tzw. nietrwałego pieczywa cukierniczego o bardzo zróżnicowanym asortymencie, dziedzina wytwórczości związana z piekarstwempiekarstwem i cukiernictwemcukiernictwem

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
dziedzina wytwórczości słodkich wyrobów spożywczych, wyrób cukierniczych produktów trwałych (np. czekolady i licznych wyrobów czekoladowych, cukierków, pieczywa cukierniczego trwałego), a także wyrób produktów cukierniczych nietrwałych (np. ciast, ciastek, obecnie coraz częściej wyodrębniany jako ciastkarstwo)

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
gałąź produkcji zwierzęcej zajmująca się hodowlą, chowem i użytkowaniem drobiu

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
dział gospodarki rolno‑przemysłowy związanej z wychowem kur i produkcją jaj, obejmujący też dostawy jaj do handlu i zakładów przemysłu spożywczego, przygotowanie do spożycia (sortowanie, pakowanie, niekiedy konserwowanie) oraz wykorzystanie odpadów (np. jaja uszkodzone, skorupy)

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
wszystkie przeznaczone do spożycia części umięśnienia szkieletu (mięśnie) zwierząt rzeźnych, dziczyzny i drobiu wraz z przyległymi tkankami, tj. tkanką łączną właściwą (łącznie z tłuszczową), tkanką chrzęstną, kostną, tkanką nerwową, naczyniami krwionośnymi i pozostałością krwi

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
dział gospodarki związany z produkcją mleka, jego skupem, transportem i przerobem, głównie w zakładach mleczarskich (mleczarniach) na mleko konsumpcyjne, mleczne napoje fermentowane, mleko w proszku, mleko zgęszczone, sery, masło i in.; m. obejmuje także magazynowanie i dystrybucję gotowych produktów

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
przerób ziarna zbóż na mąkę, kaszę i inne produkty spożywcze metodami prymitywnymi i w zakładach przemysłu młynarskiego (młyny zbożowe, kaszarnie)

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
wytwórczość przemysłowa związana z uzyskiwaniem i uszlachetnianiem olejów roślinnych oraz dalszym przerobem tych olejów na margarynę i utwardzone tłuszcze kuchenne, a także olejów zwierzęcych (np. tran wielorybi) i tłuszczów zwierzęcych (np. łój)

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
dział wytwórczości związany z wyrobem i wypiekiem pieczywa (zwłaszcza chleba) sposobem domowym, w piekarniach rzemieślniczych oraz dużych — metodami przemysłowymi

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychWademekum technologii produkcji produktów spożywczych
produkt otrzymywany w poszczególnych zakończonych fazach produkcjiprodukcji, przeznaczony do dalszej obróbki lub przeróbki
Procesy produkcji produktów spożywczychProcesy produkcji produktów spożywczych
produkcja artykułów spożywczych i napojów, w szerszym znaczeniu działalność związana z uzyskiwaniem rolnych produktów roślinnych (płody rolne) i zwierzęcych (mięsomięso, tłuszcze), produktów z runa leśnego (jadalne owoce leśne, grzyby), pozyskiwaniem ryb i in. produktów morza, oraz przetwarzanie tych produktów na artykuły żywnościowe do szybkiego spożycia lub nadające się do przechowywania
Procesy produkcji produktów spożywczychProcesy produkcji produktów spożywczych
dział produkcji żywnościowejprodukcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przemysłowych, mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo‑warzywny

Procesy produkcji produktów spożywczychProcesy produkcji produktów spożywczych
substancje naturalne pochodzenia organicznego lub nieorganicznego wykorzystywane w gospodarce, stanowiące część zasobów naturalnych
Procesy produkcji produktów spożywczychProcesy produkcji produktów spożywczych