Wirtualne laboratorium – I
Czy zastanawiasz się, w jakich produktach spożywczych, z których korzystasz w życiu codziennym, znajdują się wiązania peptydowe? Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski. Spróbuj wykonać doświadczenie samodzielnie. Jeśli jednak będziesz mieć problemy, możesz skorzystać z instrukcji, która znajduje się pod znakiem zapytania w prawym górnym rogu.
Czy zastanawiasz się, w jakich produktach spożywczych, z których korzystasz w życiu codziennym, znajdują się wiązania peptydowe? Zapoznaj się z opisem doświadczenia, a następnie rozwiąż zadania.
Analiza doświadczenia: Wykrywanie obecności wiązań peptydowych w cząsteczkach białek.
Problem badawczy: Jakie produkty spożywcze zawierają białka?
Hipoteza: Wszystkie produkty spożywcze zawierają białka.
Sprzęt laboratoryjny:
sześć zlewek – naczynie szklane o kształcie cylindrycznym, stosowane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
szalki Petriego – szklany spodek do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
szklane bagietki – sprzęt laboratoryjny o kształcie prostego pręta szklanego, czasami zakończonego z jednej strony małą rączką, a z drugiej małą łopatką.
Odczynniki:
skrobia ziemniaczana;
białko jaja kurzego;
ser biały;
olej roślinny;
cukier;
roztwór wodorotlenku sodu;
roztwór siarczanu() miedzi().
Przebieg doświadczenia:
Każdy produkt (cukier, skrobię, białko jaja kurzego, odrobinę sera białego oraz olej roślinny) włożono do osobnej zlewki.
Przygotowano próbę kontrolną – do zlewki nalano roztworu wodorotlenku sodu oraz roztworu siarczanu() miedzi(). Całość wymieszano szklaną bagietką.
Do zlewek zawierających produkty spożywcze dodano po roztworu wodorotlenku sodu i siarczanu() miedzi(). Wymieszano bagietką.
Obserwacje:
Podczas próby kontrolnej w jednej zlewce wytrącił się niebieski, galaretowaty osad. Natomiast w drugiej roztwór zmienił zabarwienie na kolor fioletowy.
W probówce z białkiem jaja kurzego i serem białym mieszanina zabarwiła się na fioletowo. W pozostałych probówkach kolor pozostał jasnoniebieski.
Wyniki:
Wiązania peptydowe zostały wykryte w białku jaja kurzego i w serze białym. W cukrze, skrobi ziemniaczanej oraz oleju roślinnym nie wykryto wiązań peptydowych.
Wnioski:
Ser biały i białko jaja kurzego zawierają białka. Pozostałe produkty spożywcze (olej roślinny, skrobia ziemniaczana i cukier) nie wykazały obecności wiązań peptydowych. Hipoteza została odrzucona.