Słownik
Dictionnaire
dojrzewanie
ozdabiać, upiększać
zakorzeniony (-a), zakotwiczony (-a)
kolacja koktajlowa
wygląd
niebieskawy (-a)
zachwycający (-a)
źdźbło
grudki skrzepu (w serowarstwie)
kozi (-a)
popiół
oczarowywać
wosk
goździk
serce, środek
skórka
sposób krojenia
odsączanie
przekąska
być cenionym (-ą)
twarożek
spółdzielnia serowarska
chrupanie, podjadanie
z grubsza
smakowy (-a)
dojrzewalnia, miejsce, gdzie dojrzewają sery
włączać
dawać wolną rękę
rozrywkowy (-a)
marmur
duży krążek sera
pleśń, grzyb, nalot
formowanie
źdźbło zboża
słoma
kubki smakowe
dominujący (-a), przeważający (-a)
dostarczać, zapewniać
wyrazisty (-a)
linia
tarty (-a)
zapieczętowywać
wślizgnąć się, wcisnąć się
pot. w biegu
wzbudzać, wywoływać
pięta, końcówka
do smarowania
palony (-a), prażony (-a)
Bibliographie
https://www.quiveutdufromage.com/ac-le-processus-daffinage-du-fromage https://lefleenunclic.com/les-fromages/ https://www.produits-laitiers-de-france.com/fromage/degustation/comment-consommer-les-fromages/ https://www.przez-zoladek-do-serca.pl/rodzaje-serow/ https://www.leguidedufromage.com/faisselle-io707.html https://fr.wikipedia.org/wiki/Petit-suisse https://www.restaurant-formaticus.fr/connaissez-8-familles-de-fromages/ https://fr.wikipedia.org/wiki/Fromage_%C3%A0_p%C3%A2te_fondue https://fr.wikipedia.org/wiki/Affinage_du_fromage https://www.emilien-fromages.com/plateaux-fromages/comment-bien-couper-le-fromage https://laboxfromage.fr/blog/fromages-a-pate-pressee/ https://www.femina.fr/article/vrai-ou-faux-on-decrypte-10-idees-recues-sur-le-fromage https://www.economie.gouv.fr/particuliers/aop-aoc-igp-stg-labels-certification-alimentation