Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201 i Technik technologii żywności 344403

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych - test podsumowujący3DVqJq88Vt
1
203095Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w ćwiczeniu przyswojony materiał dotyczący produkcji ciasta i wyrobów obgotowywanych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z zagadnieniami dotyczącymi produkcji ciasta i wyrobów obgotowywanych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Twój ostatni wynik:
-
1
203095Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w ćwiczeniu przyswojony materiał dotyczący produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z zagadnieniami dotyczącymi produkcji ciasta i wyrobów obgotowywanych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Produkcja paluszków2DXwB9BWbK
1
R15Gl5KFZSF042
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym produkcji paluszków. Do sporządzenia ciasta na słone paluszki należy przygotować następujące składniki: mąkę 1. miesiarkach, 2. mieszarkach zetowych, 3. wodzie z solą, 4. formierek, 5. żytnią, 6. słód, 7. dzielarek, 8. syrop ziemniaczany, 9. ługu sodowym, 10. pszenną, drożdże piekarnicze, 1. miesiarkach, 2. mieszarkach zetowych, 3. wodzie z solą, 4. formierek, 5. żytnią, 6. słód, 7. dzielarek, 8. syrop ziemniaczany, 9. ługu sodowym, 10. pszenną, sól kuchenną, tłuszcz roślinny oraz wodę. Z tak przygotowanych surowców wyrabiane jest elastyczne ciasto w automatycznych 1. miesiarkach, 2. mieszarkach zetowych, 3. wodzie z solą, 4. formierek, 5. żytnią, 6. słód, 7. dzielarek, 8. syrop ziemniaczany, 9. ługu sodowym, 10. pszenną. Na kolejnym etapie ciasto trafia do 1. miesiarkach, 2. mieszarkach zetowych, 3. wodzie z solą, 4. formierek, 5. żytnią, 6. słód, 7. dzielarek, 8. syrop ziemniaczany, 9. ługu sodowym, 10. pszenną, gdzie jest wyciskane przez niewielkie otwory i spada na znajdującą się w ciągłym ruchu taśmę produkcyjną z cienkiej metalowej siatki. Dzięki przenośnikom taśmowym struny ciasta przechodzą przez kąpiel w 1. miesiarkach, 2. mieszarkach zetowych, 3. wodzie z solą, 4. formierek, 5. żytnią, 6. słód, 7. dzielarek, 8. syrop ziemniaczany, 9. ługu sodowym, 10. pszenną, co dodatkowo zwilża ich powierzchnię.
3. Wyroby z ciasta obgotowywanego1D1d3a2aTZ
1
R1bTeTL9KRwBe
Połącz w pary nazwę wyrobu obgotowywanego z odpowiednią ilustracją.
1
R1YOHDRFECPbc
Połącz w pary nazwę wyrobu z prawidłowym jego opisem. bajgiel Możliwe odpowiedzi: 1. Wyrób sporządzany z długich i prostych wałeczków ciasta, najczęściej posypany posypką z soli drobnoziarnistej., 2. Wyrób uformowany z dwóch splecionych wałeczków ciasta, które następnie tnie się na proste odcinki., 3. Wyrób w kształcie ósemki, wykonany z ciasta zbijanego lub spulchnionego pianą białkową., 4. Wyrób sporządzony z długich i cienkich wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg., 5. Bułka z okrągłym otworem, wyciętym pośrodku. obwarzanek Możliwe odpowiedzi: 1. Wyrób sporządzany z długich i prostych wałeczków ciasta, najczęściej posypany posypką z soli drobnoziarnistej., 2. Wyrób uformowany z dwóch splecionych wałeczków ciasta, które następnie tnie się na proste odcinki., 3. Wyrób w kształcie ósemki, wykonany z ciasta zbijanego lub spulchnionego pianą białkową., 4. Wyrób sporządzony z długich i cienkich wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg., 5. Bułka z okrągłym otworem, wyciętym pośrodku. paluszki Możliwe odpowiedzi: 1. Wyrób sporządzany z długich i prostych wałeczków ciasta, najczęściej posypany posypką z soli drobnoziarnistej., 2. Wyrób uformowany z dwóch splecionych wałeczków ciasta, które następnie tnie się na proste odcinki., 3. Wyrób w kształcie ósemki, wykonany z ciasta zbijanego lub spulchnionego pianą białkową., 4. Wyrób sporządzony z długich i cienkich wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg., 5. Bułka z okrągłym otworem, wyciętym pośrodku. precel Możliwe odpowiedzi: 1. Wyrób sporządzany z długich i prostych wałeczków ciasta, najczęściej posypany posypką z soli drobnoziarnistej., 2. Wyrób uformowany z dwóch splecionych wałeczków ciasta, które następnie tnie się na proste odcinki., 3. Wyrób w kształcie ósemki, wykonany z ciasta zbijanego lub spulchnionego pianą białkową., 4. Wyrób sporządzony z długich i cienkich wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg., 5. Bułka z okrągłym otworem, wyciętym pośrodku. świderek Możliwe odpowiedzi: 1. Wyrób sporządzany z długich i prostych wałeczków ciasta, najczęściej posypany posypką z soli drobnoziarnistej., 2. Wyrób uformowany z dwóch splecionych wałeczków ciasta, które następnie tnie się na proste odcinki., 3. Wyrób w kształcie ósemki, wykonany z ciasta zbijanego lub spulchnionego pianą białkową., 4. Wyrób sporządzony z długich i cienkich wałeczków ciasta, skręconych wzdłuż własnej osi, a następnie ukształtowanych w okrąg., 5. Bułka z okrągłym otworem, wyciętym pośrodku.
4. Produkcja ciasta obgotowywanego2DyiHBgDAm
1
RE1MIXvz440i82
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Przesiewanie mąki ma na celu usunięcie fizycznych zanieczyszczeń.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Podczas procesu przesiewania mąki następuje spulchnienie, ocieplenie oraz napowietrzenie mąki. Dzięki temu ciasta wychodzą cięższe i bardziej wilgotne.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Drożdże należą do chemicznych środków spulchniających.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Podczas produkcji ciasta na obwarzanki wszystkie surowce miesza się w miesiarce spiralnej z końcówką typu hak.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Skrobka cukiernicza służy do pokrywania ciasta obgotowywanego roztworem cukru.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Materiały powiązane