Słownik i bibliografia
Słownik
/ ˌbætʃ ˈkʊkɪŋ /
gotowanie na zapas (making a lot of specific food all at once)
/ best bɪˈfɔː deɪt /
termin przydatności do spożycia (data najlepszej jakości) (the date after which the food will still be edible but may not be at its best)
/ ˌbaɪəʊdɪˈɡreɪdəbl̩ weɪst /
odpady biodegradowalne (waste capable of being decomposed)
/ ˈbɒɡɒf / / baɪ wʌn ˈget wʌn friː /
kup jeden, dostaniesz drugi za darmo (getting two of the same product but paying only for one)
/ ˈbaɪɪŋ ɪn bʌlk / / baɪ ɪn bʌlk /
kupowanie w hurtowych ilościach [kupować w hurtowych ilościach] (buying a lot of the same product)
/ ˈkænɪŋ / / kæn /
puszkowanie [puszkować] (preserving food in a can)
/ ˈkɑ:bən ˈfʊtprɪnt /
ślad węglowy (the amount of carbon dioxide released into the atmosphere as a result of the activities of a particular individual, organisation, or community)
/ ˈkɒmpɒstɪŋ / / ˈkɒmpɒst /
kompostowanie [kompostować] (to collect and store plant material so it can decay and be added to soil to improve its quality)
/ kənˈsɜːv /
oszczędzać (np. wodę), zachowywać, utrzymywać w niezmienionym stanie (np. środowisko) (to keep and protect something from damage, change, or waste)
/ dɪˈskɑːd /
wyrzucać (to throw something away or get rid of it because you no longer want or need it)
/ dɪsˈkaʊntɪd /
przeceniony (on sale)
/ dəˈmestɪk rɪˈfjuːz /
odpady domowe (waste created at home)
/ ˈdəmpstə /
śmietnik (a very large container for rubbish, US trademark)
/ ˈedɪbl̩ /
jadalny (fit or suitable to be eaten)
/ ɪkˈses /
nadmiar (too much of something)
/ fuːd ˈɪndəstri /
przemysł spożywczy (a complex, global network of diverse businesses that supplies most of the food consumed by the world's population)
/ fuːd ˈlɒs viːz fuːd weɪst /
strata żywności versus marnowanie żywności (losing food due to specific circumstances versus wasting perfectly fine food)
/ fuːd ˈpæntri /
spiżarnia, magazyn żywności (a distribution centre where hungry families can receive food)
/ fuːd ˈprəʊsesɪŋ /
przetwarzanie żywności (the action of performing a series of mechanical or chemical operations on food in order to change or preserve it)
/ fuːd ˈseɪfti ˌreɡjʊˈleɪʃn̩z /
przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności (regulations concerning how food should be made, packaged etc.)
/ ˈɡəʊ bæd /
zepsuć się (to become inedible)
/ ˈɡəʊ ɒf /
zepsuć się (to become inedible)
/ ˈɡəʊ tu weɪst /
zmarnować się (be unused or expended to no purpose)
/ ɪmˈpækt ˈɒn ði ɪnˈvaɪərənmənt /
wpływ na środowisko (influence of specific actions on the environment)
/ ɪnˈedəbl̩ /
niejadalny (not fit or suitable to be eaten)
/ ˈlændfɪl saɪts / / ˈlændfɪl saɪt /
wysypiska śmieci [wysypisko śmieci] (waste that is buried in the ground in large amounts)
/ ˈleftəʊvəz /
resztki jedzenia, pozostałości (food left from cooking)
/ məʊld /
pleśń (a soft, green or grey growth that develops on old food or on objects that have been left for too long in warm, wet air)
/ ˈməʊldi /
spleśniały (a thing covered in mold)
/ njuːˈtrɪʃəs /
odżywczy (rich in nutrients)
/ ˈəʊvəkənˌsəmpʃən /
nadmierna konsumpcja (the action or fact of consuming something to excess)
/ ˌəʊvəprəˈdʌkʃn̩ /
nadprodukcja (the action of producing something to excess)
/ ˈperɪʃəbl̩ /
łatwo psujący się (likely to go bad quickly)
/ ˈpɪkl̩ɪŋ / / ˈpɪkl̩ /
tu: kiszenie [kisić] (to put vegetables or fruit in a vinegar sauce or salty water and store them this way in a glass container)
/ ˈplænɪŋ əˈhed / / plæn əˈhed /
planowanie z wyprzedzeniem [planować z wyprzedzeniem] (to plan a long time before something happens)
/ ˌriːˈpəːpəst /
wykorzystany ponownie (used again)
/ rɒt /
gnić (to go bad)
/ ˈrɒtn̩ /
zgniły (a thing that has gone bad)
/ steɪl /
czerstwy, stęchły, nieświeży (no longer fresh and pleasant to eat; hard, musty, or dry)
/ stɒk ˈʌp ɒn /
zaopatrzyć się w (to get a large quantity of something for later use)
/ ˈsɜːpləs /
nadwyżka (more than what is needed)
/ ðə ˈfɔːmə ðə ˈlætə /
pierwszy z nich… drugi z nich… (the first and the second)
/ ˈjuːz ˈbaɪ deɪt /
termin przydatności do spożycia (termin ważności) (the date by which the food must be consumed or it will be inedible)
/ weɪst /
marnować (to use or expend carelessly, extravagantly, or to no purpose)
Bibliografia
5 Quick Tips for Reducing Food Waste and Becoming a Food Hero, https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1309609/ [dostęp 21.07.2022 r.].