Wirtualne laboratorium (WL‑S)
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Sformułuj hipotezę, zanotuj obserwacje i wyniki oraz wyciągnij wnioski. Zaplanuj próbę kontrolną i próbę badawczą.
Temat: Wpływ etylenu na dojrzewanie owoców.
Problem badawczy: Jak dojrzałe owoce wpływają na szybkość dojrzewania innych owoców?
Sprzęt laboratoryjny:
Materiały:
2 zielone (niedojrzałe) banany,
dojrzałe jabłko.
Cza trwania doświadczenia: 2 dni
Przeprowadzono doświadczenie, którego tematem był wpływ etylenu na dojrzewanie owoców.
Do przeprowadzenia doświadczenia użyto dwóch bananów i jabłka. Sformułowano problem badawczy.
W jaki sposób dojrzałe owoce wpływają na szybkość dojrzewania innych owoców?
Zielonego banana umieszczono razem z dojrzałym jabłkiem i szczelnie przykryto szklanym krystalizatorem.
Drugiego banana także szczelnie przykryto drugim krystalizatorem. Owoce pozostawiono na dwa dni.
Obserwowano zachodzące zmiany. Postawiono hipotezę badawczą. Stanowiła ona, że w obecności dojrzałych owoców niedojrzałe owoce zaczną szybciej dojrzewać.
Zaobserwowano, że banan, który został zamknięty wraz z dojrzałym jabłkiem, zmienił swój kolor z zielonego na żółty.
W efekcie banan, który znajdował się razem z jabłkiem, szybciej dojrzał, podczas gdy drugi banan pozostał zielony.
Stanowił próbę kontrolną. Dojrzałe owoce, w tym przypadku jabłko, wydzielają eten, czyli gaz przyspieszający dojrzewanie owoców. To najprostszy możliwy alken.
Wysunięto wnioski. Etylen wydzielony przez dojrzały owoc przyspiesza dojrzewanie innych niedojrzałych owoców.