Poniżej zostały przedstawione przykładowe plusy i minusy zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zapoznaj się z nimi, a następnie przejdź do gry i wskaż, co dla Ciebie jest plusem, a co minusem.

Plusy

  • stałe zapotrzebowanie rynku pracy na techników żywienia i usług gastronomicznych (na kucharzy, szefów kuchni) na rynku pracy polskim i międzynarodowym, a zwiększone w okresie wakacyjnym, urlopowym, świątecznym,

  • możliwość pracy zarówno w dużych, jak i mniejszych miejscowościach oraz regionach atrakcyjnych turystycznie,

  • możliwość ciągłego doskonalenia zawodowego poprzez poznawanie nowych technologii oraz urządzeń produkcyjnych,

  • możliwość udziału w branżowych szkoleniach organizowanych m.in. przez producentów żywności, urządzeń,

  • bezpośredni kontakt z nowoczesnym procesem produkcyjnym i nowymi technologiami,

  • możliwość korzystania z nowoczesnych sprzętów najwyższej jakości,

  • wykonywanie pracy na różnorodnych surowcach,

  • wykonywanie zamówień dla klientów indywidualnych,

  • możliwość podjęcia pracy za granicą,

  • możliwość założenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych,

  • bezpośredni kontakt z ludźmi. 

Minusy

  • praca w pomieszczeniach zamkniętych, o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza,

  • hałas związany z pracą maszyn i urządzeń gastronomicznych,

  • praca pod presją czasu,

  • często praca w systemie zmianowym, w godzinach popołudniowych i nocnych, w weekendy i dni świąteczne,

  • często praca po 10 -12 godzin,

  • kontakt z ostrymi krawędziami i nożami,

  • śliskie i mokre powierzchnie (możliwość poślizgnięć i upadków na pokrytej tłuszczem i wodą podłodze),

  • kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami,

  • roszczeniowi klienci,

  • praca w ciągłej gotowości do spełniania oczekiwań klientów,

  • z jednej strony praca indywidualna, z drugiej zbiorowa,

  • odpowiedzialność za podległe osoby, produkcję kulinarną i jej asortyment.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Plusy i minusy zawodu” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu.

Przejdź do gry edukacyjnej, rozwiąż zadania i sprawdź, czy dobrze znasz wszystkie plusy i minusy pracy technika żywienia i usług gastronomicznych.

Ćwiczenia

Wykonaj poniższe ćwiczenia na podstawie wiadomości nabytych w tym materiale.

R6fakb5IOttYM1
Ćwiczenie 1
Technik żywienia i usług gastronomicznych zajmuje się głównie przygotowywaniem potraw w restauracjach i hotelach.
RzfYTbe87TCC41
Ćwiczenie 2
Kursy związane z technikiem żywienia obejmują również zagadnienia z zakresu higieny i bezpieczeństwa żywności.
RDOgrUH88zBuX2
Ćwiczenie 3
Technik żywienia i usług gastronomicznych nie musi posiadać wiedzy z zakresu dietetyki, ponieważ głównie zajmuje się przygotowywaniem potraw.
R1FMNXz3QsbWd2
Ćwiczenie 4
Zawód ten wymaga umiejętności obsługi różnego rodzaju sprzętu kuchennego, takiego jak kuchenki, piece, czy urządzenia do lodów.
RmY1gpIxPTvJq2
Ćwiczenie 5
Technik żywienia i usług gastronomicznych może być odpowiedzialny za planowanie menu i kontrolę jakości potraw.
RHWJlhdNOdlPP2
Ćwiczenie 6
Technik żywienia i usług gastronomicznych nie ma kontaktu z klientami, ponieważ jego głównym zadaniem jest praca w kuchni.
1
RJzOb9K70Sx0Q1
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.