Comment mangent les Français pendant la journée ? Découvre quels plats peuvent composer les repas quotidiens en France, et fais les exercices qui suivent.
Co jedzą Francuzi w ciągu dnia? Dowiedz się, jakie dania mogą wchodzić w skład codziennych posiłków we Francji oraz wykonaj następujące ćwiczenia.
Un menu à la française
R1OE3NshRWswz
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2 Źródło: Małgorzata Tomaszewska, Un menu à la française, oprac. Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Coche la bonne réponse. À quelle heure les Français déjeunent ? Możliwe odpowiedzi: 1. à 12 :00, 2. à 20 :00, 3. le matin, 4. avant l’école
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Activité2
Coche vrai ou faux.
Zaznacz prawda lub fałsz.
R19nJstYDMRG7
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Activité3
Coche une ou plusieurs photos qui représentent le mieux les plats du menu ci‑dessus.
Zaznacz jedno lub więcej zdjęć, które przedstawiają najlepiej dania z powyższego menu.
R11jn944yFdur
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RT3vdqRpAT5yE
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Lk5r0QuaeK3
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1PS6J3JyL3Tf
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Forme des mots à partir des lettres données
Utwórz słowa z podanych liter.
R17kVnG8UbJas
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RXAOIs6L4l6Jl
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1JboBYfluQCI
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R17dHb4GOIab8
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑blue
Coin lexique
Kącik leksykalny
1
L'ORDRE DES METS D'UN REPAS
ENTRÉE
R1VMS2ci1Q4Wg
Grafika zawiera dwa podpisane zdjęcia dań. Na talerzu kilka małych przekąsek - le hors‑d'œuvre Na talerzu sałatka z fetą - l'entrée
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Les entrées sont des plats chauds ou froids qu'on prend avant le plat principal. Comme entrée, on peut prendre des salades, des terrinesterrine (f.)terrines, des pâtéspâté (m.)pâtés ou des tartes salées. Lorsque les entrées sont des mets servis en petites portions, on les appelle les hors‑d'œuvrehors‑d'œuvre (m.)hors‑d'œuvre.
Przystawki są daniami ciepłymi lub zimnymi, które spożywa się przed daniem głównym. Jako przystawki można wziąć sałatkę, pasztety na zimno, pasztety na ciepło lub słone tarty. Jeśli przystawki podawane są w formie małych porcji, nazywa się je hors‑d'œuvre.
PLAT DE RÉSISTANCE
La soupe se consomme généralement au début d'un repas chaud. Si elle est épaisseépais(se)épaisse et riche en ingrédients (de la viande, des légumes, etc.), elle peut être servie comme un repas indépendant, par exemple en plat principal. Comme soupe, on peut choisir un bouillonbouillon (m.)bouillon, un potagepotage (m.)potage ou un veloutévelouté (m.)velouté.
Zupa spożywana jest zwykle na rozpoczęcie ciepłego posiłku. Jeśli jest gęsta i bogata w składniki (mięso, warzywa, etc.), może być serwowana jako niezależny posiłek, na przykład danie główne. Jako zupę można wybrać bulion/rosół, zupę warzywną lub zupę‑krem.
R1aSaDCuSvjqp
Ilustracja przedstawia miseczkę z zupą pomidorową - podpis: la soupe.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1dYPazxt65ev
Ilustracja przedstawia naczynie żaroodporne z warzywami i pieczonymi udami z kurczaka. Podpis: le plat principal.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Il s'agit d'un plat chaud de viande, de poisson ou végétarien en accompagnement des légumes.
Jest to ciepłe danie mięsne, rybne lub wegetariańskie z warzywami.
FROMAGES ET DESSERT
À la fin d'un repas, on sert des fromages avec du pain. Au lieu du formage, on peut prendre un dessert sucré.
Na zakończenie posiłku podaje się sery z pieczywem. Zamiast sera można zjeść słodki deser.
RPXjRjJiNGr2O
Ilustracja przedstawia deskę serów z oliwkami, pomidorami, orzechami i sosem. Podpis: les fromages.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R5k46yOBr6fBy
Ilustracja przedstawia talerz z deserem ustrojonym owocami. Podpis: le dessert.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
La dernière partie d'un repas peut être aussi sucrée. Comme dessert, on peut choisir une glace, un gâteau, une crêpe ou un fruit.
Ostatnia część posiłku może być również słodka. Na deser można wybrać lody, ciasto, naleśnik lub owoc.
bg‑blue
Coin grammaire
Kącik gramatyczny
LE VERBE « PRENDRE » AVEC : 1
- LES NOMS DES REPAS ET LES ARTICLES DÉFINIS
1
RRF5JmYUc4mQ61
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Mapa myśli. Elementy należące do kategorii On prend,:
le petit‑déjeuner
le déjeuner
le dîner
le goûter
- LES NOMS DES PLATS ET DES ALIMENTS ET LES ARTICLES PARTITIFS
1
RQY8WPhK8u3KK1
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Mapa myśli. Elementy należące do kategorii Au petit‑déjeuner, podzielone są na trzy grupy kolorystyczne.
Grupa żółta:
du poulet
de la soupe
de l'eau
des fruits
Grupa czerwona:
Comme entrée
Comme dessert
Comme plat principal
Grupa granatowa:
Au petit‑déjeuner
Au déjeuner
Au goûter
Au dîner
1
Activité4
Rétablis l'ordre des mots dans les phrases.
Uporządkuj słowa w zdaniach.
RLPDiGn3CYH8S
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RLCbvScjZWAxp
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Roku9bZPtWtaM
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1FMZzHtFokMV
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R17OVaAuBPXD21
(Uzupełnij).
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.