Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:
rozbioru i wykrawania mięsa,
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji,
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych,
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
„Na co dzień zajmuję się wykonywaniem czynności produkcyjno‑technologicznych związanych z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji”.
Jacek, przetwórca mięsa
Pierwszym posiłkiem na Księżycu był bekon.
Przykładowe zadania zawodowe
Rozbiór i wykrawanie mięsa
Magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji
Galeria zawiera trzy zdjęcia przedstawiające zadania zawodowe z zamkresu magazynowania i przygotowania mięsa do dystrybucji.
Sezonowanie steków. Na pierwszym zdjęciu widoczne są plastry mięsa z kością, za pomocą sznurka powieszone są one na metalowych hakach.
Przygotowywanie mięsa do procesu peklowania. Na drugim zdjęciu widoczne jest zwinięte w roladę mięso. W tle widoczne są dłonie mężczyzny, który owija roladę sznurkiem.
Galeria zawiera sześć zdjęć przedstawiających różne etapy przetwarzania mięsa.
Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych. Na pierwszym zdjęciu widoczny jest kawałek mięsa położony na drewnianej desce i obsypany przyprawami.
Krok pierwszy - Selekcja mięsa. Na drugim zdjęciu widoczne są powieszone na hakach duże kawałki mięsa, na blacie znajdującym się pod hakami ułożone są kości.
Krok drugi - Krojenie mięsa/elementu zasadniczego na mniejsze części. Trzecie zdjęcie przedstawia pracownika, który za pomocą noża kroi na desce mięso na mniejsze kawałki.
Krok trzeci - Porcjowanie kawałków mięsa. Czwarte zdjęcie przedstawia zbliżenie na przecięty kawałek mięsa.
Krok czwarty - Przygotowywanie wyrobu garmażeryjnego. Na piątym zdjęciu widoczny jest duży płat mięsa posypany przyprawami. Leży on na desce, która znajduje się na stole roboczym. Widoczna jest również dłoń w rękawiczce i nóż.
Krok piąty - Przygotowywanie gotowych półproduktów mięsnych. Na szóstym zdjęciu widoczna jest duża płyta grilla elektrycznego, na której przygotowywane są porcje mięsa i produktów mięsnych.
Podsumowanie: W prezentacji ukazane zostały typowe zadania zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie.
Magazynowanie i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe, z zakresu magazynowania i przygotowania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji. W galerii znajdują się dwa zdjęcia.
Przygotowywanie nabitego na opiekacz mięsa do dystrybucji. Na pierwszym zdjęciu widoczny jest mężczyzna, który stoi przy opiekaczu, w którym przygotowane jest mięso na kebab.
Porcjowanie szynki długodojrzewającej. Na drugim zdjęciu widoczny jest mężczyzna, który ubrany jest w fartuch i maseczkę. W ręce ma nóż. zajmuje się on porcjowaniem szynki długodojrzewającej. Wokół niego widoczne są przetwory mięsne.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca mięsa.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca mięsa.