E-materiały do kształcenia zawodowego

Produkcja ciasta francuskiego

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403

Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego

PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

1
RIDct0kOT9790
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Instrukcja korzystania z program ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie: Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.

Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

R1J7rghvr83pQ
Widok trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W górnej części ekranu znajdują się trzy przyciski: ,,Zadanie 1'', ,,Zadanie 2'' oraz ,,Zadanie 3''. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Następnie z menu, po lewej stronie programu, użytkownik rozwija pojedynczym kliknięciem listę „Surowce” lub w Zadaniu 3 - ,,Baza elementów''. W centralnej części programu pojawi się polecenie do odsłuchania lub przeczytania oraz puste pola, w które należy przeciągnąć elementy z listy po lewej stronie. W momencie kiedy użytkownik jest pewien, że zostały wybrane wszystkie odpowiednie surowce i ich ilości, należy kliknąć przycisk „Sprawdź” znajdujący się na dole okna programu. Tym samym otrzyma informację o swoich postępach.

Prawidłowe odpowiedzi zostaną zaznaczone na zielono, błędne odpowiedzi - na czerwono.

R1anse81jMjEs
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY-SA 3.0.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.

Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego, zawierającej wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego, oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

R43awbYihKH0I
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna. Po najechaniu myszką na dany przycisk pojawia się podpowiedź o funkcji tego przycisku.

RnrJjzzjUkTpm
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W programie znajduje się również baza wiedzy, zawierająca szczegółowe informacje odnośnie przygotowywania ciasta francuskiego.

RnxMCA3vLhoJZ
Widok ikony programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:

  • Tab - poruszanie się do przodu po elementach

  • Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach

  • Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów

  • Escape - anulowanie przeciągania

  • Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania

11
Zadanie 1.
Wykonanie klasycznego ciasta francuskiego
1
RT8Lfs8nbVXn51
Wersja alternatywna ćwiczenia: Elementy do uszeregowania:
Zadanie 2.
Przeliczanie ilości składników do wykonania klasycznego ciasta francuskiego
1
Rp5gLeTjA0RGJ1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym przeliczania ilości składników do wykonania klasycznego ciasta francuskiego.
Zadanie 3.
Ciasto francuskie z 75% zawartością tłuszczu
2
R1L1VN0Nk37WB2
Do poszczególnych składników potrzebnych do wykonania 1 kg ciasta francuskiego z 75% zawartością tłuszczu, poprzez przeciąganie, dopasuj odpowiednią ich ilość.
Zadanie 4.
Przeliczanie ilości składników do wykonania ciasta francuskiego z 75% zawartością tłuszczu
2
RGAE04Ic8iw0E2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym przeliczania ilości składników do wykonania ciasta francuskiego z 75% zawartością tłuszczu.
Zadanie 5.
Schemat blokowy sporządzania ciasta francuskiego
3
R1cxcnvectKVi3
Wersja alternatywna ćwiczenia: Elementy do uszeregowania:

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane