Produkcja ciasta francuskiego
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DuHjKwRw7
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie: Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

W górnej części ekranu znajdują się trzy przyciski: ,,Zadanie 1'', ,,Zadanie 2'' oraz ,,Zadanie 3''. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Następnie z menu, po lewej stronie programu, użytkownik rozwija pojedynczym kliknięciem listę „Surowce” lub w Zadaniu 3 - ,,Baza elementów''. W centralnej części programu pojawi się polecenie do odsłuchania lub przeczytania oraz puste pola, w które należy przeciągnąć elementy z listy po lewej stronie. W momencie kiedy użytkownik jest pewien, że zostały wybrane wszystkie odpowiednie surowce i ich ilości, należy kliknąć przycisk „Sprawdź” znajdujący się na dole okna programu. Tym samym otrzyma informację o swoich postępach.
Prawidłowe odpowiedzi zostaną zaznaczone na zielono, błędne odpowiedzi - na czerwono.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego, zawierającej wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego, oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna. Po najechaniu myszką na dany przycisk pojawia się podpowiedź o funkcji tego przycisku.

W programie znajduje się również baza wiedzy, zawierająca szczegółowe informacje odnośnie przygotowywania ciasta francuskiego.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
Wykonanie klasycznego ciasta francuskiego
Wykonanie klasycznego ciasta francuskiego1
Przeliczanie ilości składników do wykonania klasycznego ciasta francuskiego
Przeliczanie ilości składników do wykonania klasycznego ciasta francuskiego1
Ciasto francuskie z 75% zawartością tłuszczu
Ciasto francuskie z 75% zawartością tłuszczu2
Przeliczanie ilości składników do wykonania ciasta francuskiego z 75% zawartością tłuszczu
Przeliczanie ilości składników do wykonania ciasta francuskiego z 75% zawartością tłuszczu2
Schemat blokowy sporządzania ciasta francuskiego
Schemat blokowy sporządzania ciasta francuskiego3
Powiązane ćwiczenia
- 3. Surowce do produkcji ciasta francuskiegoZaznaczanie komórek tabeli3. Surowce do produkcji ciasta francuskiego
RHUdeLhuTYEO71 Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Sporządzanie ciasta francuskiego

Sporządzanie ciasta francuskiego
Wyroby z ciasta francuskiego

Wyroby z ciasta francuskiego