E-materiały do kształcenia zawodowego

Prace przygotowawcze przy bufecie śniadaniowym

HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - Pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
11
1. Bufet śniadaniowy - test podsumowujący3D16G3wngj
1
Test wielokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie wykonałeś test. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą sprzętu potrzebnego do ekspedycji i ekspozycji zaplanowanego menu śniadaniowego, zastawy stołowej i sztućców potrzebnych do konsumpcji oraz potraw zimnych i gorących, dodatków do potraw oraz napojów. Gratulacje!Wróć do materiału, który dotyczy sprzętu potrzebnego do ekspedycji i ekspozycji zaplanowanego menu śniadaniowego, zastawy stołowej i sztućców potrzebnych do konsumpcji oraz potraw zimnych i gorących, dodatków do potraw oraz napojów i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test

Test wielokrotnego wyboru

Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.

Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Elementy zastawy stołowej, sprzęty i sztućce1D16G3wngj
R16620VL5Wcij1
Połącz w pary ilustracje przedstawiające poszczególne elementy zastawy stołowej, sprzętów, sztućców do wieloporcjowego podania potraw w bufecie śniadaniowym z nazwami potraw, które można w nich podać.
R156ILv20lusx
Do każdego elementu menu bufetu śniadaniowego dopasuj potrzebne sztućce serwisowe lub sprzęt do jego ekspedycji.
3. Sprzęt do ekspedycji i ekspozycji zaplanowanego menu śniadaniowego1Di75dfa80
1
11

Do poszczególnych ilustracji dopasuj prawidłowe wyrażenia z ramek znajdujących się poniżej.

RPhuYzDtdXosL
R1UfuGOVdIAqZ
R1TSdnRMzXUIw
Rk23nZ6MXFgxD1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym sprzętu do ekspedycji i ekspozycji zaplanowanego menu śniadaniowego.
4. Aranżacja bufetu śniadaniowego i obowiązki kelnera2Di75dfa80
R11iJbYhKA35X
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Do podstawowych elementów stroju kelnera należy kamizelka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W górnej części stołu pomocniczego ustawiamy między innymi filiżanki do napojów gorących takich jak kawa i herbata.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kelner śniadaniowy powinien potrafić prawidłowo dobierać sprzęt, urządzenia, zastawę stołową i sztućce w zależności od wybranych metod ekspedycji i konsumpcji podanych potraw i napojów na bufetach śniadaniowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do sprzętu potrzebnego do ekspedycji i ekspozycji menu śniadaniowego należą m.in. warnik do wody oraz dozownik do płatków śniadaniowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Szeroki wybór potraw w bufecie śniadaniowym to zaleta dla gości restauracji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W czasie trwania bufetu śniadaniowego kelner nie uzupełnia na bieżąco brakujących potraw i napojów, ale czeka, aż wszystkie zostaną skonsumowane.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
5. Zastawa stołowa i sztućce na bufecie śniadaniowym2Di75dfa80
RRDH0ll1BUEAV2
Uzupełnij luki w zdaniach, przeciągając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym zastawy stołowej i sztućców do konsumpcji. Podanie zastawy stołowej i sztućców potrzebnych do konsumpcji zaplanowanego menu śniadaniowego wymaga ich wcześniejszego przygotowania. Kelnerzy muszą sprawdzić ich 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła oraz w razie potrzeby je 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła. Niedozwolone jest jednak wykonywanie tego niezgodnie z zasadami higieny. Do polerowania zastawy stołowej i sztućców kelner powinien używać ścierek 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła lub lnianych. Niezgodne z zasadami higieny jest „chuchanie” na elementy zastawy.

Zastawa stołowa i sztućce są układane na przygotowanym stole 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła, który może być ustawiony osobno lub być częścią bufetu śniadaniowego. W górnej części tego stołu aranżujemy zastawę stołową: talerze 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła zakąskowe; talerze płaskie na dodatki; miseczki lub talerze głębokie na podstawkach.

Poniżej układamy sztućce niezbędne gościom: widelce stołowe średnie; noże stołowe średnie; łyżki stołowe średnie; łyżeczki stołowe małe; noże do 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła.

Obok zastawy do potraw ustawiamy zastawę stołową do napojów, w tym: filiżanki do kawy na 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła, przy ekspresie do kawy; filiżanki do herbaty na podstawkach, przy 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła z gorącą wodą; angielki i 1. pomocniczym, 2. pucharki, 3. płaskie, 4. wełnianych, 5. wypolerować, 6. tacach, 7. tumblery, 8. garnkach, 9. kolorystykę, 10. jogurtu, 11. czystość, 12. warnikach, 13. podstawkach, 14. wyrzucić, 15. głównym, 16. bawełnianych, 17. masła tam, gdzie stoją dyspensery do soków i ustawione będą pozostałe napoje zimne.
1
Materiały powiązane