E-materiały do kształcenia zawodowego

Prace przygotowawcze przy bufecie śniadaniowym

HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - Pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Słownik pojęć

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑zasobu zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑zasobu, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑zasobie.

1
angielka
angielka

Mała szklanka, nazywana także literatką, stosowana do podawania wody niegazowanej oraz zimnych napojów bezalkoholowych, takich jak np. soki owocowe.

R12Oqb4SkWqCt
Angielka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Strona internetowa Krosno, blog, Literatka – historia małej szklanki, https://krosno.com.pl/blog/literatka-historia-malej-szklanki.html [dostęp 05.09.2022 r.]

bielizna stołowa
bielizna stołowa

Niezbędna część wyposażenia zakładu gastronomicznego, do której należą wszystkie elementy wykonane z tkaniny, które służą do nakrywania stołów lub są używane przez obsługę kelnerską. Nienagannie czysta i dobrze wyprasowana bielizna stołowa wpływa na podniesienie walorów estetycznych posiłku.

RiNF6AxVOs077
Bielizna stołowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
bufet śniadaniowy
bufet śniadaniowy

Jeden z najbardziej popularnych sposobów serwowania śniadańśniadanieśniadań w gastronomii hotelowej. W bufecie eksponuje się potrawy zwykle podawane na śniadanieśniadanieśniadanie. Bufet śniadaniowy to doskonałe rozwiązanie w przypadku większej liczby gości spożywających posiłek w tym samym przedziale czasu. Bufet śniadaniowy przygotowuje kelner śniadaniowykelner śniadaniowykelner śniadaniowy, który również wita gościa i pyta o numer pokoju hotelowego, zaprasza do korzystania z bufetu, jeśli istnieje taka konieczność, przygotowuje napoje gorące na zamówienie konsumenta, żegna gości, sprząta stoliki i nakrywa do dalszej konsumpcji. Gość ma możliwość wyboru potraw według własnego gustu, a do obsługi bufetu nie jest potrzebny liczny personel.

R1dQRQeDbuBLa
Bufet śniadaniowy
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Portal gastronomiczny Newsgastro.pl, Jerzy Pasikowski, Porady. Organizacja i prezentacja różnych typów bufetów, https://newsgastro.pl/porady-kulinarne/organizacja-i-prezentacja-ronych-typow-bufetow/ [dostęp 05.09.2022 r.].

dozownik do płatków śniadaniowych
dozownik do płatków śniadaniowych

Specjalny pojemnik lub pojemniki, inaczej nazywany dyspenseremdyspenser do sokówdyspenserem, wykorzystywany do ekspedycji płatków śniadaniowych czy musli na bufecie śniadaniowymbufet śniadaniowybufecie śniadaniowym. Jest to wygodne rozwiązanie dla zakładu gastronomicznego, ponieważ nie tylko gwarantuje estetyczne i higieniczne podanie produktu, pozwala na dowolne dozowanie zawartości, ale także zapobiega dosypywaniu pobranych płatków przez konsumenta czy selektywnemu wybieraniu zawartości.

R1cIJv8ES09sF
Dozownik do płatków śniadaniowych
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
dyspenser do soków
dyspenser do soków

Pojemniki o różnej pojemności, wykorzystywane do wygodnego dozowania soków, wody czy napojów. Zwykle z obudową wykonaną ze stali nierdzewnej, zbiornikiem na płyn z poliwęglanu, z niekapiącym kranikiem i zdejmowaną kratką ściekową.

RorgZFjThBNZF
Dyspenser do soków
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
kelner śniadaniowy
kelner śniadaniowy

Kelner obsługujący bufety śniadaniowebufet śniadaniowybufety śniadaniowe, odpowiedzialny za prawidłową ich organizację i przygotowanie. Kelner śniadaniowy powinien posiadać znajomość asortymentu potraw i napojów podawanych w bufeciebufet śniadaniowybufecie, umiejętność przygotowania zaplanowanego wcześniej stołu bufetowego, umiejętność doboru sprzętów, urządzeń, zastawy stołowejzastawa stołowazastawy stołowejsztućcówsztućce serwisowesztućców w zależności od wybranych metod ekspedycji i konsumpcji podanych potraw i napojów, znajomość rodzajów bielizny stołowejbielizna stołowabielizny stołowej, w tym tej niezbędnej do przygotowania bufetów śniadaniowychbufet śniadaniowybufetów śniadaniowych oraz umiejętność jej prawidłowego wykorzystania, praktykę w dbaniu o właściwy wygląd bufetu śniadaniowegobufet śniadaniowybufetu śniadaniowego w trakcie obsługi oraz o systematyczne uzupełnianie asortymentu potraw i napojów na bufeciebufet śniadaniowybufecie, a także znajomość zasad higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Strona internetowa LRS, Profesjonalna obsługa kelnerska – Jakie są obowiązki kelnera?, https://www.lrspoland.pl/profesjonalna-obsluga-kelnerska-jakie-sa-obowiazki-kelnera/ [dostęp 05.09.2022 r.].

kociołek do zup
kociołek do zup

Urządzenie służące do podgrzewania i utrzymywania określonej temperatury serwowanych zup i innych potraw o bardziej płynnej konsystencji (np. gulaszom czy sosom). Kociołek może mieć różną pojemność. Jest to wygodny sposób podania np. owsianki na bufecie śniadaniowymbufet śniadaniowybufecie śniadaniowym, dzięki czemu konsument może obsłużyć się samodzielnie i nalać zupę bezpośrednio do talerza.

R1HayXB2sOEFv
Kociołek do zup
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
podgrzewacz do potraw gorących
podgrzewacz do potraw gorących

Sprzęt służący dłuższemu utrzymaniu ciepłej temperatury serwowanej potrawy (np. jajecznicy czy kiełbasek pieczonych), wykorzystywany do ekspozycji potraw na bufeciebufet śniadaniowybufecie. Podgrzewacz do potraw podtrzymuje ciepło, ale ani nie przypala, ani nie wysusza dania. Dzięki temu potrawa lepiej smakuje i nie traci swojego smaku i zapachu. Najbardziej powszechne są podgrzewacze elektryczne, indukcyjne, z pastą lub żelem. Mogą mieć różne kształty i budowę, w zależności od serwowanej potrawy.

R1Io8otVIAaOC
Podgrzewacz do potraw gorących
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
standy/stojaki bufetowe
standy/stojaki bufetowe

Sprzęt służący do praktycznego i estetycznego eksponowania serwowanych produktów lub potraw, np. ciast, owoców czy kanapektartinkakanapek. Mogą mieć różne kształty oraz rozmiary, są wyposażone w zestawy naczyń (np. misek, pojemników), uchwyty, stelaże.

R8CDIhPBPtR0I
Standy/stojaki bufetowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
stół pomocniczy
stół pomocniczy

Oddzielna część stołu bufetowego, która może być ustawiona osobno lub być częścią bufetu śniadaniowegobufet śniadaniowybufetu śniadaniowego. W górnej części stołu pomocniczego układamy zastawę stołowązastawa stołowazastawę stołową, a poniżej sztućce do konsumpcjisztućce klasycznesztućce do konsumpcji.

RhWUXZN0tLrCj
Stół pomocniczy
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Plik PDF o rozmiarze 284 KB w języku polskim, strona internetowa pleskacz.pl, Rodzaje śniadań, http://pleskacz.pl/wp-content/uploads/n24.pdf [dostęp 05.09.2022 r.].

sztućce klasyczne
sztućce klasyczne

Sztućce służące do spożywania potraw, np. łyżki, łyżeczki, widelce, widelczyki, noże itp.

R9OVQ5ZltmWSr
Sztućce klasyczne
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Strona internetowa kuchenny.com.pl, Wiedz, czym jesz - rodzaje i zastosowanie sztućców, https://www.kuchenny.com.pl/1759-9-wiedz-czym-jesz--rodzaje-i-zastosowanie-sztuccow.html [dostęp 05.09.2022 r.].

sztućce serwisowe
sztućce serwisowe

Inaczej sztućce serwingowe. Sztućce pomocnicze służące do nakładania potraw z półmisków na talerze. Sztućce serwisowe mogą służyć także do nakładania deserów lub do tranżerowania, czyli rozbierania i porcjowania dużych sztuk mięsa.

R1OYwQKP9nNTG
Sztućce serwisowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Blog Garneczki.pl wyposażenie domu, Katarzyna Rybicka, Rodzaje sztućców serwisowych - jak poprawnie ułożyć sztućce na stole?, https://www.garneczki.pl/blog/rodzaje-sztuccow-serwisowych-jak-ulozyc/ [dostęp 05.09.2022 r.].

śniadanie
śniadanie

Pierwszy posiłek spożywany po przerwie nocnej. Na śniadanie powinno serwować się produkty spożywcze, które w pełni zaspokoją zapotrzebowanie energetyczne konsumenta przed przystąpieniem do codziennych czynności. Śniadania można podzielić na: proste – kontynentalne, francuskie; rozszerzone – wiedeńskie, angielskie, amerykańskie; brunch czy lunch. W zależności od typu śniadania asortyment potraw i napojów może zawierać: wybór pieczywa, twarożki, sery, wędliny, wyroby garmażeryjne, jajecznicę, jajka sadzone, omlety, parówki, serdelki, płatki, musli, zupy mleczne, jogurty, owoce, dodatki, kawę, herbatę, wodę, różne soki.

Rl8k4LwJo5AU1
Przykładowy zestaw śniadaniowy
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Plik PDF o rozmiarze 496 KB w języku polskim, strona internetowa Wszechnica żywieniowa SGGW, Lidia Wądołowska, Śniadanie – jeść czy nie jeść? To nie jest trudne pytanie, http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/2/slajdy_sniadania.pdf [dostęp 05.09.2022 r.]

tartinka
tartinka

To rodzaj niewielkiej kanapki, wykonanej na jednej warstwie dowolnego typu pieczywa, np. chrupkiego czy bułki, na której układa się np. ser, wędlinę, jaja, warzywa, różnego rodzaju pasty i ewentualnie dekoruje majonezem czy keczupem.

R164wxNypsPDY
Tartinka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
tumbler
tumbler

Prosta szklanka z grubym dnem. Tumbler może być niski i szeroki oraz wysoki.

RXzF7gWNalO6j
Tumbler
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Strona internetowa Krosno, blog, Szklanki z grubym dnem - wzory i przeznaczenie, https://krosno.com.pl/blog/szklanki-z-grubym-dnem-wzory-i-przeznaczenie.html [dostęp 05.09.2022 r.]

warnik do wody
warnik do wody

Urządzenie przeznaczone do gotowania, przechowywania oraz dystrybucji wody w wysokiej temperaturze, od 30°C do 100°C. Dzięki warnikowi do wody na bufecie śniadaniowymbufet śniadaniowybufecie śniadaniowym konsument ma możliwość samodzielnego przygotowania herbaty, kawy czy naparów ziołowych. Warniki są wykonane ze stali nierdzewnej i zbudowane z pokrywy, zbiornika, wskaźnika poziomu wody, regulatora temperatury, zawora oraz lampki kontrolnej.

RhMeklZk7ToCH
Warnik do wody
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
zanieczyszczenie krzyżowe
zanieczyszczenie krzyżowe

Zanieczyszczenie, do którego dochodzi w sytuacji krzyżowania się dróg brudnych, czyli drogi odpadów poprodukcyjnych, drogi odpadów pokonsumpcyjnych, z drogami czystymi, czyli drogą półproduktów, drogą potraw i napojów gotowych.

  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Strona internetowa Bezgluten, Czym są zanieczyszczenia krzyżowe i jak do nich dochodzi?, https://bezgluten.pl/blog/czym-sa-zanieczyszczenia-krzyzowe-i-jak-do-nich-dochodzi [dostęp 05.09.2022 r.]

zastawa stołowa
zastawa stołowa

To naczynia i sztućcesztućce klasycznesztućce, które używane są w trakcie spożywanego posiłku. Do zastawy stołowej zaliczamy zarówno naczynia i sztućcesztućce serwisowesztućce do podawania potraw i napojów, jak i do ich spożywania.

Rg7nRfK9Y2jd9
Zastawa stołowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoDi75dfa80Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego

  • Źródło: Strona internetowa kuchenne, blog, Jakie są rodzaje zastawy stołowej? Poznaj ich odpowiednie zastosowania!, https://kuchenne.pl/pl/n/9 [dostęp 05.09.2022 r.]