Prace przygotowawcze przy bufecie śniadaniowym
HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - Pracownik pomocniczy gastronomii 941203
Słownik pojęć
Mała szklanka, nazywana także literatką, stosowana do podawania wody niegazowanej oraz zimnych napojów bezalkoholowych, takich jak np. soki owocowe.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa Krosno, blog, Literatka – historia małej szklanki, https://krosno.com.pl/blog/literatka-historia-malej-szklanki.html [dostęp 05.09.2022 r.]
Niezbędna część wyposażenia zakładu gastronomicznego, do której należą wszystkie elementy wykonane z tkaniny, które służą do nakrywania stołów lub są używane przez obsługę kelnerską. Nienagannie czysta i dobrze wyprasowana bielizna stołowa wpływa na podniesienie walorów estetycznych posiłku.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa slideplayer.pl, film Nakrywanie do stołu. Bielizna stołowa, https://slideplayer.pl/slide/62753/ [dostęp 05.09.2022 r.]
Jeden z najbardziej popularnych sposobów serwowania śniadańśniadań w gastronomii hotelowej. W bufecie eksponuje się potrawy zwykle podawane na śniadanieśniadanie. Bufet śniadaniowy to doskonałe rozwiązanie w przypadku większej liczby gości spożywających posiłek w tym samym przedziale czasu. Bufet śniadaniowy przygotowuje kelner śniadaniowykelner śniadaniowy, który również wita gościa i pyta o numer pokoju hotelowego, zaprasza do korzystania z bufetu, jeśli istnieje taka konieczność, przygotowuje napoje gorące na zamówienie konsumenta, żegna gości, sprząta stoliki i nakrywa do dalszej konsumpcji. Gość ma możliwość wyboru potraw według własnego gustu, a do obsługi bufetu nie jest potrzebny liczny personel.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Portal gastronomiczny Newsgastro.pl, Jerzy Pasikowski, Porady. Organizacja i prezentacja różnych typów bufetów, https://newsgastro.pl/porady-kulinarne/organizacja-i-prezentacja-ronych-typow-bufetow/ [dostęp 05.09.2022 r.].
Specjalny pojemnik lub pojemniki, inaczej nazywany dyspenseremdyspenserem, wykorzystywany do ekspedycji płatków śniadaniowych czy musli na bufecie śniadaniowymbufecie śniadaniowym. Jest to wygodne rozwiązanie dla zakładu gastronomicznego, ponieważ nie tylko gwarantuje estetyczne i higieniczne podanie produktu, pozwala na dowolne dozowanie zawartości, ale także zapobiega dosypywaniu pobranych płatków przez konsumenta czy selektywnemu wybieraniu zawartości.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa Technica, prezentująca treści dotyczące rozmaitych akcesoriów wykorzystywanych w gastronomii, Dyspensery bufetowe. Pojemnik na płatki śniadaniowe, https://sklep.technica.pl/dyspensery-do-platkow [dostęp 05.09.2022 r.].
Pojemniki o różnej pojemności, wykorzystywane do wygodnego dozowania soków, wody czy napojów. Zwykle z obudową wykonaną ze stali nierdzewnej, zbiornikiem na płyn z poliwęglanu, z niekapiącym kranikiem i zdejmowaną kratką ściekową.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa GastroProfit, prezentująca treści dotyczące rozmaitych sprzętu i akcesoriów wykorzystywanych w gastronomii, https://gastroprofit.pl/REVOLUTION-Dyspenser-do-sokow-8l-p302955 [dostęp 05.09.2022 r.].
Kelner obsługujący bufety śniadaniowebufety śniadaniowe, odpowiedzialny za prawidłową ich organizację i przygotowanie. Kelner śniadaniowy powinien posiadać znajomość asortymentu potraw i napojów podawanych w bufeciebufecie, umiejętność przygotowania zaplanowanego wcześniej stołu bufetowego, umiejętność doboru sprzętów, urządzeń, zastawy stołowejzastawy stołowej i sztućcówsztućców w zależności od wybranych metod ekspedycji i konsumpcji podanych potraw i napojów, znajomość rodzajów bielizny stołowejbielizny stołowej, w tym tej niezbędnej do przygotowania bufetów śniadaniowychbufetów śniadaniowych oraz umiejętność jej prawidłowego wykorzystania, praktykę w dbaniu o właściwy wygląd bufetu śniadaniowegobufetu śniadaniowego w trakcie obsługi oraz o systematyczne uzupełnianie asortymentu potraw i napojów na bufeciebufecie, a także znajomość zasad higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa LRS, Profesjonalna obsługa kelnerska – Jakie są obowiązki kelnera?, https://www.lrspoland.pl/profesjonalna-obsluga-kelnerska-jakie-sa-obowiazki-kelnera/ [dostęp 05.09.2022 r.].
Urządzenie służące do podgrzewania i utrzymywania określonej temperatury serwowanych zup i innych potraw o bardziej płynnej konsystencji (np. gulaszom czy sosom). Kociołek może mieć różną pojemność. Jest to wygodny sposób podania np. owsianki na bufecie śniadaniowymbufecie śniadaniowym, dzięki czemu konsument może obsłużyć się samodzielnie i nalać zupę bezpośrednio do talerza.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa Revolution, Kociołek do zup, https://revolution.pl/bufet/kociolek-do-zup [dostęp 05.09.2022 r.].
Sprzęt służący dłuższemu utrzymaniu ciepłej temperatury serwowanej potrawy (np. jajecznicy czy kiełbasek pieczonych), wykorzystywany do ekspozycji potraw na bufeciebufecie. Podgrzewacz do potraw podtrzymuje ciepło, ale ani nie przypala, ani nie wysusza dania. Dzięki temu potrawa lepiej smakuje i nie traci swojego smaku i zapachu. Najbardziej powszechne są podgrzewacze elektryczne, indukcyjne, z pastą lub żelem. Mogą mieć różne kształty i budowę, w zależności od serwowanej potrawy.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa Home, Podgrzewacze do potraw – na jakiej zasadzie działają? Jak wyglądają?, https://home.morele.net/poradniki/podgrzewacze-do-potraw-na-jakiej-zasadzie-dzialaja-jak-wygladaja/ [dostęp 05.09.2022 r.].
Sprzęt służący do praktycznego i estetycznego eksponowania serwowanych produktów lub potraw, np. ciast, owoców czy kanapekkanapek. Mogą mieć różne kształty oraz rozmiary, są wyposażone w zestawy naczyń (np. misek, pojemników), uchwyty, stelaże.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa Gastromania, Stojaki bufetowe, https://gastromania.pl/stojaki-bufetowe–chromowane.html [dostęp 05.09.2022 r.].
Oddzielna część stołu bufetowego, która może być ustawiona osobno lub być częścią bufetu śniadaniowegobufetu śniadaniowego. W górnej części stołu pomocniczego układamy zastawę stołowązastawę stołową, a poniżej sztućce do konsumpcjisztućce do konsumpcji.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Plik PDF o rozmiarze 284 KB w języku polskim, strona internetowa pleskacz.pl, Rodzaje śniadań, http://pleskacz.pl/wp-content/uploads/n24.pdf [dostęp 05.09.2022 r.].
Sztućce służące do spożywania potraw, np. łyżki, łyżeczki, widelce, widelczyki, noże itp.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa kuchenny.com.pl, Wiedz, czym jesz - rodzaje i zastosowanie sztućców, https://www.kuchenny.com.pl/1759-9-wiedz-czym-jesz--rodzaje-i-zastosowanie-sztuccow.html [dostęp 05.09.2022 r.].
Inaczej sztućce serwingowe. Sztućce pomocnicze służące do nakładania potraw z półmisków na talerze. Sztućce serwisowe mogą służyć także do nakładania deserów lub do tranżerowania, czyli rozbierania i porcjowania dużych sztuk mięsa.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Blog Garneczki.pl wyposażenie domu, Katarzyna Rybicka, Rodzaje sztućców serwisowych - jak poprawnie ułożyć sztućce na stole?, https://www.garneczki.pl/blog/rodzaje-sztuccow-serwisowych-jak-ulozyc/ [dostęp 05.09.2022 r.].
Pierwszy posiłek spożywany po przerwie nocnej. Na śniadanie powinno serwować się produkty spożywcze, które w pełni zaspokoją zapotrzebowanie energetyczne konsumenta przed przystąpieniem do codziennych czynności. Śniadania można podzielić na: proste – kontynentalne, francuskie; rozszerzone – wiedeńskie, angielskie, amerykańskie; brunch czy lunch. W zależności od typu śniadania asortyment potraw i napojów może zawierać: wybór pieczywa, twarożki, sery, wędliny, wyroby garmażeryjne, jajecznicę, jajka sadzone, omlety, parówki, serdelki, płatki, musli, zupy mleczne, jogurty, owoce, dodatki, kawę, herbatę, wodę, różne soki.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Plik PDF o rozmiarze 496 KB w języku polskim, strona internetowa Wszechnica żywieniowa SGGW, Lidia Wądołowska, Śniadanie – jeść czy nie jeść? To nie jest trudne pytanie, http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/2/slajdy_sniadania.pdf [dostęp 05.09.2022 r.]
To rodzaj niewielkiej kanapki, wykonanej na jednej warstwie dowolnego typu pieczywa, np. chrupkiego czy bułki, na której układa się np. ser, wędlinę, jaja, warzywa, różnego rodzaju pasty i ewentualnie dekoruje majonezem czy keczupem.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa Doradcasmaku.pl, Czy wiesz co to jest tartinka?, https://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc-czy-wiesz-co-to-jest-tartinka-1960 [dostęp 05.09.2022 r.]
Prosta szklanka z grubym dnem. Tumbler może być niski i szeroki oraz wysoki.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa Krosno, blog, Szklanki z grubym dnem - wzory i przeznaczenie, https://krosno.com.pl/blog/szklanki-z-grubym-dnem-wzory-i-przeznaczenie.html [dostęp 05.09.2022 r.]
Urządzenie przeznaczone do gotowania, przechowywania oraz dystrybucji wody w wysokiej temperaturze, od 30°C do 100°C. Dzięki warnikowi do wody na bufecie śniadaniowymbufecie śniadaniowym konsument ma możliwość samodzielnego przygotowania herbaty, kawy czy naparów ziołowych. Warniki są wykonane ze stali nierdzewnej i zbudowane z pokrywy, zbiornika, wskaźnika poziomu wody, regulatora temperatury, zawora oraz lampki kontrolnej.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojówProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie urządzeń: Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów
Źródło: Strona internetowa Tanake, oferująca różne rodzaje sprzętu wykorzystywanego w gastronomii, Warniki do wody, https://www.tanake.com.pl/sklep/warniki-do-wody/ [dostęp 05.09.2022 r.]
Zanieczyszczenie, do którego dochodzi w sytuacji krzyżowania się dróg brudnych, czyli drogi odpadów poprodukcyjnych, drogi odpadów pokonsumpcyjnych, z drogami czystymi, czyli drogą półproduktów, drogą potraw i napojów gotowych.
Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa Bezgluten, Czym są zanieczyszczenia krzyżowe i jak do nich dochodzi?, https://bezgluten.pl/blog/czym-sa-zanieczyszczenia-krzyzowe-i-jak-do-nich-dochodzi [dostęp 05.09.2022 r.]
To naczynia i sztućcesztućce, które używane są w trakcie spożywanego posiłku. Do zastawy stołowej zaliczamy zarówno naczynia i sztućcesztućce do podawania potraw i napojów, jak i do ich spożywania.

Film instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowegoFilm instruktażowy: Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Strona internetowa kuchenne, blog, Jakie są rodzaje zastawy stołowej? Poznaj ich odpowiednie zastosowania!, https://kuchenne.pl/pl/n/9 [dostęp 05.09.2022 r.]