Obok zastawy do potraw ustawiamy zastawę stołową do napojów, w tym: filiżanki do kawy na podstawkach przy ekspresie do kawy, filiżanki do herbaty na podstawkach przy 1. pomocniczym, 2. bufetu, 3. średnie, 4. zakąskowe, 5. bawełnianych, 6. podstawkach, 7. warnikach, 8. czystość, 9. górnej, 10. ziołach, 11. małe, 12. bezwonnych, 13. tumblery, 14. wypolerować, 15. dyspensery, 16. noże z gorącą wodą, angielki i 1. pomocniczym, 2. bufetu, 3. średnie, 4. zakąskowe, 5. bawełnianych, 6. podstawkach, 7. warnikach, 8. czystość, 9. górnej, 10. ziołach, 11. małe, 12. bezwonnych, 13. tumblery, 14. wypolerować, 15. dyspensery, 16. noże tam, gdzie stoją 1. pomocniczym, 2. bufetu, 3. średnie, 4. zakąskowe, 5. bawełnianych, 6. podstawkach, 7. warnikach, 8. czystość, 9. górnej, 10. ziołach, 11. małe, 12. bezwonnych, 13. tumblery, 14. wypolerować, 15. dyspensery, 16. noże do soków i ustawione będą pozostałe napoje zimne.
Nie można też zapomnieć o elementach dekoracji na bufecie śniadaniowym, czyli przykładowo 1. pomocniczym, 2. bufetu, 3. średnie, 4. zakąskowe, 5. bawełnianych, 6. podstawkach, 7. warnikach, 8. czystość, 9. górnej, 10. ziołach, 11. małe, 12. bezwonnych, 13. tumblery, 14. wypolerować, 15. dyspensery, 16. noże w doniczkach, niskich kompozycjach kwiatowych wykonanych z 1. pomocniczym, 2. bufetu, 3. średnie, 4. zakąskowe, 5. bawełnianych, 6. podstawkach, 7. warnikach, 8. czystość, 9. górnej, 10. ziołach, 11. małe, 12. bezwonnych, 13. tumblery, 14. wypolerować, 15. dyspensery, 16. noże i bezpyłowych kwiatów, koszach, np. z jasnej wikliny ze świeżymi owocami.
11
Instukcja korzystania z programu ćwiczenowego do projektowania przez dobieranie
Instukcja korzystania z programu ćwiczenowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Urządzenia do obróbki cieplnej zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.
R166s1UBSownA
Rysunek przedstawia ikonę trybu pełnoekranowego, czyli obwód kwadratu, którego każdy bok ma niewielką przerwę w swojej linii, znajdująca się na środku linii.
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Program składa się z lewego panelu, gdzie użytkownik dokonuje wyboru potrzebnych elementów oraz z głównego panelu, na którym wyświetla się analizowany obiekt wraz z poleceniami informującymi o tym jakie zadanie należy wykonać. W tym miejscu w trakcie i po wykonaniu zadania pojawia się postęp prac oraz wynik końcowy.
W celu odsłuchania treści zawartych w programie ćwiczeniowym należy wybrać ikonę „Odsłuchaj”.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach;
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach;
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów;
Escape - anulowanie przeciągania;
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania.
W górnej części ekranu znajdują się przyciski z trzema ćwiczeniami. Użytkownik, w dowolnej kolejności, może wybrać jedno z nich.
RccIgu2PsFUqD
Grafika przedstawia przykładowy widok programu ćwiczeniowego zatytułowanego Bufet śniadaniowy – rozmieszczenie zastawy stołowej, sprzętu oraz potraw i napojów.
Widok programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Po kliknięciu na jeden z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać,zaznaczyć,przeciągnąć odpowiednie parametry dopasowane do wybranego uprzednio ćwiczenia.
Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania. W dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: „Instrukcja” programu ćwiczeniowego – zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Baza wiedzy”, ikona „Modele 3D”, ikona „Zapisz efekty pracy”, ikona „Pobierz listę kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer, ikona „Zrzut ekranu” oraz ikona „Spróbuj ponownie”, która umożliwia wykonanie ponownie ćwiczenia.
R9H2e10lvcNHn
Rysunek przedstawia sześć ikon. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona bazy wiedzy, czyli rysunek symbolizujący biret studencki wraz z napisem Baza wiedzy znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona modele 3D, czyli rysunek sześcianu z odchodzącymi liniami od jego wierzchołków. Czwarta to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Piąta to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony. Szósta to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Siódma to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
Powiązane ćwiczenia
1. Bufet śniadaniowy - test podsumowujący
Test
1. Bufet śniadaniowy - test podsumowujący
Test wielokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie wykonałeś test. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą sprzętu potrzebnego do ekspedycji i ekspozycji zaplanowanego menu śniadaniowego, zastawy stołowej i sztućców potrzebnych do konsumpcji oraz potraw zimnych i gorących, dodatków do potraw oraz napojów. Gratulacje!Wróć do materiału, który dotyczy sprzętu potrzebnego do ekspedycji i ekspozycji zaplanowanego menu śniadaniowego, zastawy stołowej i sztućców potrzebnych do konsumpcji oraz potraw zimnych i gorących, dodatków do potraw oraz napojów i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/10
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Po nakryciu stołów i sprawdzeniu czystości użytej bielizny stołowej kelner ustawia na bufecie śniadaniowym Możliwe odpowiedzi: 1. sprzęt potrzebny do ekspedycji potraw., 2. sprzęt potrzebny do ekspozycji potraw., 3. zastawę stołową i sztućce.
Na bufecie śniadaniowym jajecznicę eksponuje się Możliwe odpowiedzi: 1. w podgrzewaczu do potraw., 2. na półmisku platerowanym., 3. w misce o średniej wielkości.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Witryna chłodząca na bufecie śniadaniowym służy do ekspedycji Możliwe odpowiedzi: 1. zakąsek zimnych., 2. wędlin, pieczonych mięs i ryb w okresie letnim., 3. płatków śniadaniowych.
Dodatki (masło, marmolady, miody) oraz pieczywo na stole bufetowym, zgodnie z kierunkiem ruchu konsumenta ustawiamy Możliwe odpowiedzi: 1. na samym końcu stołu bufetowego., 2. na środku stołu bufetowego., 3. na początku stołu bufetowego.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Na stole pomocniczym bufetu śniadaniowego układamy Możliwe odpowiedzi: 1. talerze płaskie o średnicy 13 i 17 cm., 2. miseczki na podstawce., 3. łyżki i widelce sałatkowe.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do wieloporcjowego podawania mleka na stołach bufetowych służy Możliwe odpowiedzi: 1. dyspenser do mleka., 2. dzbanki szklane., 3. kociołki do zup.
Warzywa świeże (ogórki, pomidory) podajemy na Możliwe odpowiedzi: 1. półmiskach porcelanowych płytkich., 2. desce drewnianej., 3. standach/stojak bufetowych.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Na stole bufetowym, poniżej soków owocowych i warzywnych, ustawiamy Możliwe odpowiedzi: 1. tumblery wysokie., 2. angielki/literatki., 3. filiżanki do herbaty na podstawce.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Na starannie zaaranżowanym bufecie śniadaniowym kelner może ustawiać przygotowane przez kucharzy Możliwe odpowiedzi: 1. potrawy zimne i gorące., 2. dodatki do potraw., 3. napoje.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Owoce w całości (np. mandarynki, kiwi, gruszki czy jabłka) eksponujemy Możliwe odpowiedzi: 1. na stojakach bufetowych na owoce., 2. w koszach na owoce., 3. na półmiskach porcelanowych płytkich.
Połącz w pary ilustracje przedstawiające poszczególne elementy zastawy stołowej, sprzętów, sztućców do wieloporcjowego podania potraw w bufecie śniadaniowym z nazwami potraw, które można w nich podać.
Połącz w pary ilustracje przedstawiające poszczególne elementy zastawy stołowej, sprzętów, sztućców do wieloporcjowego podania potraw w bufecie śniadaniowym z nazwami potraw, które można w nich podać.
R156ILv20lusx
Do każdego elementu menu bufetu śniadaniowego dopasuj potrzebne sztućce serwisowe lub sprzęt do jego ekspedycji.
Do każdego elementu menu bufetu śniadaniowego dopasuj potrzebne sztućce serwisowe lub sprzęt do jego ekspedycji.
1
Materiały powiązane
Materiały powiązane
Di75dfa80RArA54uS059Cj
Film instruktażowy (tutorial), Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Film instruktażowy (tutorial), Przygotowanie bufetu śniadaniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.