E-materiały do kształcenia zawodowego

Formy rozliczeń i płatności z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101, Technik usług kelnerskich 513102

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: dostępny w internecie: Szef Kuchni magazyn branży gastronomicznej, Granica kuchnia-kelner, czyli jak odpowiednio zaprojektować rozdzielnię kelnerską, https://www.szef-kuchni.com.pl/artyku%C5%82y/granica-kuchnia-kelner-czyli-jak-odpowiednio-zaprojektowac-rozdzielni%C4%99-kelnersk%C4%85 [dostęp 24.09.2021].

  • N2 Źródło: dostępny w internecie: Serwis Wiedzy Biznesowej w Zarządzaniu Gastronomią, https://gastrowiedza.pl/ [dostęp 24.09.2021].

  • N4 Źródło: dostępny w internecie: Technik hotelarstwa, https://www.slideshare.net/Pusiu99/technikhotelarstwa-34104-z206u [dostęp 24.09.2021].

  • N5 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa 1c1 dla gastronomii i hoteli, http://dla-gastronomii.pl [dostęp 24.09.2021].

  • N6 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa ESC S.A., Systemy dla gastronomii. Programy gastronomiczne i hotelowo-gastronomiczne, https://www.escsa.pl/systemy-dla-gastronomii [dostęp 24.09.2021].

  • N7 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Tabela Rozliczeń Kelnerów, https://gastrowiedza.pl/content/tabela-rozliczen-kelnerow [dostęp 24.09.2021].

  • N8 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Opodatkowanie napiwków - na czym polega rozliczenie z ich tytułu, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-opodatkowanie-napiwkow-na-czym-polega-rozliczenie-z-ich-tytulu [dostęp 24.09.2021].

  • N9 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa FoodSoft, Oprogramowanie dla barów Fast Food, https://www.foodsoft.pl/oprogramowanie/oprogramowanie-dla-barow-fast-food/ [dostęp 24.09.2021].

  • N10 Źródło: dostępny w internecie: Blog PosBistroblog, Opłaty za rezerwacje i napiwki doliczane do rachunków - czy to legalne?, https://posbistro.com/blog/pl/oplaty-rezerwacje-doliczanie-napiwkow-rachunkow-restauracji-legalne/ [dostęp 24.09.2021].

  • N11 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa gov.pl Serwis informacyjno-usługowy dla przedsiębiorcy, Wystawianie paragonów - o czym powinieneś wiedzieć, https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00266 [dostęp 24.09.2021].

  • N12 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa money.pl, Digitalizacja płatności wkracza na nowy poziom. Za kolację w restauracji zapłacimy smartfonem bez czekania na rachunek, https://www.money.pl/gospodarka/digitalizacja-platnosci-wkracza-na-nowy-poziom-za-kolacje-w-restauracji-zaplacimy-smartfonem-bez-czekania-na-rachunek-6704047223217056a.html [dostęp 24.09.2021].

  • N13 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Poradnik Przedsiębiorcy, Obowiązkowe płatności bezgotówkowe i terminale płatnicze połączone z kasą online, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-obowiazkowe-platnosci-bezgotowkowe [dostęp 24.09.2021].

  • N14 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa marketing biznes, Nina Kinitz, RestBill. Czy aplikacja, która wyręczy kelnera w rozliczaniu rachunków przyspieszy digitalizację branży gastronomicznej?, https://marketingibiznes.pl/obsluga-klienta/restbill-innowacyjna-aplikacja-ktora-wyreczy-kelnera-w-rozliczaniu-rachunkow/ [dostęp 24.09.2021].

Bibliografia

  • Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Obsługa konsumenta w hotelarstwie, Wydawnictwo REA, Warszawa 2007.

  • Ryszard Jargoń, Obsługa konsumenta. Cz. 2, WSiP, Warszawa 2000.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów), Wydawnictwo REA, Warszawa 2008.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Usługi kelnerskie, WSiP, Warszawa 2015.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne, WSiP, Warszawa 2020.

  • Zofia Mielczarczyk, Beata Urbańska, Gospodarka i rachunkowość w gastronomii, WSiP, Warszawa 2002.