E-materiały do kształcenia zawodowego

Formy rozliczeń i płatności z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101, Technik usług kelnerskich 513102

Przewodnik dla uczącego się

Spis treści

Spis treści

  1. Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

  2. Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?

  3. Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

1. Struktura e‑materiału

Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

  1. Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e materiału.

  1. Materiały multimedialne

Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:

  1. Obudowa dydaktyczna

  • Interaktywne materiały sprawdzająceDGJbPqN4yInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.

  • Słownik pojęćDWj43TlqOSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

  • Przewodnik dla nauczycielaDBZRh2EYKPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

  • Przewodnik dla uczącego sięD6TNWPwubPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.

  • Bibliografia i netografiaDCVnk45tHBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.

  • Instrukcja użytkowaniaD1XT915c1Instrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Jak korzystać z e‑materiału?

Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodach kelner, technik usług kelnerskich.

Film edukacyjny Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa

Film przedstawia zadania zawodowe związane z rozliczaniem kelnerskim, czynności zawodowe dotyczące rozliczania gotówkowego i bezgotówkowego, ogólną prezentację i zastosowanie sprzętu wykorzystywanego do realizacji zadań zawodowych, w tym kasę fiskalną, kasę POS, drukarkę do paragonów fiskalnych, terminal płatniczy oraz pokazanie dokumentacji związanej z wykonywaniem czynności zawodowych: rachunku, karty płatniczej, karty podarunkowej, vouchera, przelewu bankowego, talonu‑bonu wartościowego.

Film instruktażowyObsługa kas fiskalnych (urządzeń rejestrujących)

Film przedstawia zadania zawodowe związane z obsługą urządzeń rejestrujących stosowanych w gastronomii, czynności zawodowe: aktywacja kasy, bonowanie, aktywacja wydruku bonów, drukowanie paragonu fiskalnego, przechowywanie kopii paragonu, raport dobowy, raport miesięczny, pokazanie obsługi i zastosowania kas fiskalnych wykorzystywanych do realizacji zadań zawodowych oraz pokazanie dokumentacji związanej z wykonywaniem czynności zawodowych: bon, paragon fiskalny, raport dobowy, raport miesięczny. W filmie znajdują się także animacje przedstawiające prezentację funkcji możliwych do wykonania na kasie fiskalnej, zasady aktywacji i obsługi kasy fiskalnej zainstalowanej do rozliczeń w gastronomii, obsługę terminala płatniczego oraz obsługę drukarki fiskalnej.

Film instruktażowy Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)

Film przedstawia zadania zawodowe związane z obsługą kas komputerowych połączonych z drukarką fiskalną i innymi urządzeniami peryferyjnymi, czynności zawodowe: aktywacja kasy, otwieranie rachunku, bonowanie, rabatowanie, łączenie i rozdzielanie rachunków, drukowanie paragonów, drukowanie faktury, drukowanie raportów, prezentację obsługi i zastosowania sprzętu wykorzystywanego do realizacji zadań zawodowych oraz pokazanie dokumentacji związanej z wykonywaniem czynności zawodowych: bon kuchenny, bon barowy, paragon fiskalny, faktura.

Mapa myśli Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich

Zawiera narzędzia umożliwiające samodzielne tworzenie mapy myśli poprzez budowanie wielopoziomowych relacji i wzajemnych zależności między pojęciami, zgodnie z zasadami tworzenia mapy pojęć.

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.

Film edukacyjny Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa

Przed obejrzeniem filmu zapisz pięć pytań dotyczących jego treści. Skup się na tym, czego chciałbyś się dowiedzieć z multimedium. Uwaga: każde z pytań musi rozpoczynać się od następujących wyrazów: „kto”, „kiedy”, „gdzie”, „jak”, „po co”. Następnie zapoznaj się z filmem. Ustal, czy jego treść pozwala odpowiedzieć na zanotowane pytania. Jeśli tak, wykonaj notatkę w zeszycie. Jeśli nie, poszukaj odpowiedzi w innych wiarygodnych źródłach. Wyniki pracy przedstaw na platformie ZPE.

Film instruktażowyObsługa kas fiskalnych (urządzeń rejestrujących)

Po zapoznaniu się z materiałem przygotuj prezentację multimedialną podsumowującą informacje zawarte w filmie o obsłudze kas fiskalnych. Gotową prezentację możesz wykorzystać jako materiał powtórkowy do sprawdzianu.

Film instruktażowy Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)

Na podstawie filmu wykonaj notatki metodą sketchnotingu. Mogą one dotyczyć całego materiału lub poszczególnych fragmentów. Umieść swoje notatki na platformie ZPE w formie zdjęć lub w formacie pdf.

Mapa myśli Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich

Po wypełnieniu mapy myśli postaraj się uporządkować swoją wiedzę w następujących tematach:

  • SOGA,

  • GASTRO POS,

  • POS BISTRO.

Możesz wykorzystać do tego swoje notatki. Jeśli masz talent plastyczny, stwórz komiks na temat programów przedstawionych na mapie. Zaprezentuj go na klasowym forum internetowym.

Dokumentacja interaktywna Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich

Na podstawie tego multimedium przygotuj fiszki, które pomogą Ci zapamiętać materiały o wypełnianiu dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich. Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting. Jest to robienie notatek w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel. Umieść w nich komplet danych dotyczących poszczególnych materiałów. Efekty swojej pracy opublikuj na platformie ZPE.

Interaktywne materiały sprawdzające

Dają one uczniowi możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:

  • testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;

  • zadania dobierania w pary;

  • zadania z lukami;

  • krzyżówki;

  • dopasowanie elementów do grafu/schematu;

  • uzupełnianie podpisów obrazka;

  • zadania typu prawda czy fałsz. Zgromadzone w tym e‑materiale treści pozwolą Ci rozwinąć słuch muzyczny poprzez zapoznanie się z różnymi przekształceniami plików dźwiękowych.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy;

  • OS X 10.11.6 lub nowszy;

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100;

  • Firefox w wersji 62.0.2;

  • Safari w wersji 11.1;

  • Opera w wersji 55.0.2994.44;

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.

Urządzenia mobilne:

  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

RhmCPxSRRCdXY
(Uzupełnij).