Aby uruchomić wersję anglojęzyczną, należy nacisnąć przycisk „play” przy angielskim tytule filmu.
Aby wyświetlić napisy w filmie, należy je aktywować w menu w dolnej części ekranu.
1
Powiązane ćwiczenia
10. Kasy fiskalne i raporty
Wstaw w tekst
10. Kasy fiskalne i raporty
RzqaQ9CjdqcOL2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Każdy kelner pracujący w restauracji lub barze musi sprawnie posługiwać się 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe fiskalną, która jest urządzeniem niezbędnym przy realizacji zamówień i rozliczaniu się z gośćmi. Służy ona m.in. do drukowania 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe fiskalnego i przechowywania jego kopii oraz do sporządzania raportu 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe i miesięcznego. Pierwszy raport zawiera następujące dane: NIP użytkownika kasy, datę wydruku dokumentu, numer oraz nazwę wydruku. Znajdziemy w nim rozdział kwot 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe na poszczególne stawki 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe, liczbę paragonów fiskalnych wystawionych od ostatniego raportu wraz z ich wartością, liczbę i wartość paragonów anulowanych, identyfikację kelnera, datę i godzinę wykonania raportu, unikatowy numer kasy, logo fiskalne, a na końcu numer samego raportu. Należy pamiętać, że każdy taki raport można wydrukować raz, gdyż jest raportem 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe. Natomiast raport miesięczny zawiera wszystkie wydrukowane w danym miesiącu raporty 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe. Muszą znaleźć się w nim: zbiorcze zestawienie informacji na temat 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe i podatku oraz deskryptory fiskalne, logo PL i kompletny numer unikatowy. Raport miesięczny nie zeruje się i możemy go drukować wielokrotnie.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Każdy kelner pracujący w restauracji lub barze musi sprawnie posługiwać się 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe fiskalną, która jest urządzeniem niezbędnym przy realizacji zamówień i rozliczaniu się z gośćmi. Służy ona m.in. do drukowania 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe fiskalnego i przechowywania jego kopii oraz do sporządzania raportu 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe i miesięcznego. Pierwszy raport zawiera następujące dane: NIP użytkownika kasy, datę wydruku dokumentu, numer oraz nazwę wydruku. Znajdziemy w nim rozdział kwot 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe na poszczególne stawki 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe, liczbę paragonów fiskalnych wystawionych od ostatniego raportu wraz z ich wartością, liczbę i wartość paragonów anulowanych, identyfikację kelnera, datę i godzinę wykonania raportu, unikatowy numer kasy, logo fiskalne, a na końcu numer samego raportu. Należy pamiętać, że każdy taki raport można wydrukować raz, gdyż jest raportem 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe. Natomiast raport miesięczny zawiera wszystkie wydrukowane w danym miesiącu raporty 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe. Muszą znaleźć się w nim: zbiorcze zestawienie informacji na temat 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe i podatku oraz deskryptory fiskalne, logo PL i kompletny numer unikatowy. Raport miesięczny nie zeruje się i możemy go drukować wielokrotnie.