3Test wielokrotnego wyboru223395Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący podstawowej wiedzy o winie. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy podstawowej wiedzy o winie i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
22
Limit czasu:
33 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/22
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Francuski system oznaczeń wina Appellation d’Origine Contrôlée, czyli „kontrolowane oznaczenie pochodzenia”, dzieli się na następujące kategorie
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do najważniejszych rejonów winiarskich Francji zaliczamy m.in.
Wina szampańskie to kategoria, która obejmuje
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Asamblaż to proces łączenia win z różnych
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Do najważniejszych rejonów winiarskich Włoch zaliczamy m.in.
Fiasco to nazwa
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Rioja, region winiarski Hiszpanii, dzieli się na Rioja
Słynne portugalskie Vinho Verde (zielone wino) produkowane jest w rejonie
Portugalski region Douro słynie z produkcji
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. W niemieckim regionie winiarskim Mosel-Saar-Ruwer uprawia się następujące odmiany winogron
Węgry słynną z produkcji tokaju aszú, który wytwarzany jest ze szczepu
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Wina produkowane w „Nowym Świecie” to wina m.in. z
Najstarszym winiarskim krajem obu Ameryk, w którym wino produkuje się od 1547 roku, jest
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Pojęcie terroir to zbiorcze określenie czynników, które nadają specyficznego aromatu i smaku wytworzonemu winu i zalicza się do nich
Winifikacja to proces powstawania wina
Zawartość cukru mierzymy za pomocą
Najważniejszym mikroorganizmem w winifikacji jest Saccharomyces cerevisiae, czyli
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Do wyrobu beczek używany jest dąb
Zgodnie z prawem Unii Europejskiej, o napoju bezalkoholowym mówimy, jeśli rzeczywista zawartość alkoholu nie przekracza
Zgodnie z normami Unii Europejskiej, etykieta z informacjami na winie nie może być mniejsza niż
Odpowiedz na pytanie, wybierając wszystkie poprawne odpowiedzi. Korki do win o długości 30 mm, w kształcie grzyba, podtrzymywane drucianą siatką są charakterystyczne dla win