E-materiały do kształcenia zawodowego

Sommelier, czyli jak właściwie dobierać i podawać wino w restauracji (serwis wina)

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101 i Technik Usług Kelnerskich 513102

Popularne szczepy winorośli

GALERIA ZDJĘĆ

Spis treści

Spis treści

  1. Widok winnicy z góryWidok winnicy z góry

  2. Odmiany winorośli, z których powstają wina i których nazwy umieszczane są na etykietachOdmiany winorośli, z których powstają wina i których nazwy umieszczane są na etykietach

  3. Szczepy winogron uprawianych w PolsceSzczepy winogron uprawianych w Polsce

1

1. Widok winnicy z góry

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Odmiany winorośli, z których powstają wina i których nazwy umieszczane są na etykietach

1,21
Cabernet Sauvignon
Rq1nOiCAGyd7c
Nagranie

Typowe wino wyprodukowane z odmiany winogron Cabernet Sauvignon jest długowieczne, o wysokiej kwasowości, z silnymi nutami garbnikowymi. W zależności od miejsca uprawy winorośli podstawowymi aromatami wina są: czarna porzeczka, wiśnia, czarne oliwki. Szczep uprawiany w Australii daje wina o nucie eukaliptusowej i miętowej.

Najlepiej podawać je z tłustymi mięsami, ponieważ białko i tłuszcz zawarte w mięsie, łagodzą wyczuwalne garbniki win. Mogą być również serwowane jako uniwersalny dodatek do deski serów, zwłaszcza do serów twardych, np. dojrzały Cheddar lub Gouda. Są świetnym dodatkiem do jagnięciny i baraniny, ale zdecydowanie najlepiej smakują w towarzystwie steków i burgerów.

Carménère
RcXikwIaPnRBo
Nagranie

Carménère to szczep uprawiany głównie w Chile. Wytwarzane z jego gron wina powinno się pić młode. Szczep pozwala uzyskać wina aromatyczne, o silnej nucie przypraw, tytoniu i gorzkiej czekolady. Wina zrobione z dojrzałych owoców charakteryzują się mocną budową.

W kuchni wina te sprawdzą się ze wszelkimi mięsami, dla których wiodącą przyprawą są aromatyczne zioła. Będą pasowały do węgierskich paprykarzy i ostrych potraw, a także jako dodatek do tłustej kaczki w ziołach. Podamy je również do jagnięciny panierowanej w ziołach lub klopsów jagnięcych z kolendrą i miętą. Ponieważ wina te charakteryzują się lekko wędzonymi nutami, będą pasowały do bekonu i sałatek z dodatkiem serów pleśniowych, a również do grillowanych warzyw.

Chardonnay
RuvxWVzAxGLDh
Nagranie

Chardonnay daje wina zróżnicowane. Dzięki wysokiej zawartości cukrów w gronach, może dawać wina o wysokiej zawartości alkoholu. Z jego gron możliwe jest również wytwarzanie win likierowych, jak to się robi w Australii. Jest jedną z najpowszechniej występujących odmian białych winogron. Białe wina burgundzkie, a w szczególności najlepsze z nich Chablis, są wytwarzane ze szczepu Chardonnay.

Wina te pasują idealnie do krabów, krewetek i grillowanych ryb oraz do wiosennych warzyw. Inne wina, szczególnie te dojrzewające w dębowych beczkach, będą komponowały się z pieczonym kurczakiem i maślaną perliczką. Stanowią dobre połączenie z pasztetami rybnymi, lekkimi makaronami, szczególnie serwowanymi z cytrynowymi sosami.

Chenin Blanc
RTavHd0OjK44K
Nagranie

Z odmiany Chenin Blanc najczęściej powstają wina musujące. Szczep jest podatny na zakażenia szlachetną pleśnią, dlatego często służy do wyrobu win likierowych. Aromat win z tego szczepu produkowanych w Europie przywodzi na myśl rześkie owoce i jest nieco jabłkowy. W RPA, gdzie odmiana ta jest nazywana Steen, produkowane wina mają bardziej cytrusowy aromat.

Mogą być serwowane do pieczonego drobiu, grillowanego łososia czy steków z tuńczyka, ale przede wszystkim do ravioli i past na bazie sosów śmietanowych i serowych. Genialnie komponuje się je z potrawami z dodatkiem kaparów. Szefowie kuchni polecają wina ze szczepu Chenin Blanc do wszelkiego rodzaju sałatek i drobnych przekąsek z owocami morza czy rybami. Na bazie ich przyrządza się zupę czosnkową. Słodkie wina z tego szczepu podaje się z brzoskwiniowymi deserami, zaś wina półwytrawne z lekkimi serami, np. kremowym Cheddarem.

Furmint
RrC7RyI8wori4
Nagranie

To uniwersalny szczep z regionu Tokaj, gdzie stanowi około 70% upraw. Wytwarza się z niego słynne słodkie wina tokajskie, jak choćby Tokaj Aszu, ale także wytrawne wina tokajskie w stylu win burgundzkich. Szczep jest podatny na porażenie szlachetną pleśnią. Wina wytrawne z tego szczepu mają wysoką kwasowość, nuty mineralne i aromaty cytrusowe.

Wina wytrawne Furmint będą nadawały się do wszystkich potraw, gdzie dominującym ziołem jest kozieradka lub mieszanka przypraw curry, gdyż występuje w nich ten sam związek aromatyczny – sotolon, który w wysokim stężeniu nadaje kozieradce i curry charakterystyczny aromat. W winach słodkich Furmint koncentracja tego związku jest niższa, a jego aromat przypomina karmel i suszone owoce. Słodkie tokaje podajemy z pieczonymi owocami z polewami. Warto kierować się zasadą, że im słodsze wino, tym słodszy powinien być deser, który do niego podajemy. Wina tego gatunku można serwować ponadto z potrawami pikantnymi jak ser pleśniowy Stilton, karmelizowany łosoś i wszelkie dania z kaczych i gęsich wątróbek. Tokaje wytrawne podamy z marynowanymi warzywami w stylu węgierskim, białymi szparagami, pieczonym boczkiem wieprzowym i węgierską zupą rybną z suma.

Gewürztraminer
RalBKhXrXbvnw
Nagranie

Podstawowe aromaty tej odmiany to gorzka pomarańcza, aromat liczi, kumkwat i płatki róż. Jest ona popularna w Niemczech, ta z Austrii jest nieco oleista, a w dobrych latach grona zachowują wysoką kwasowość przy dość dużej zawartości alkoholu (14%), co daje im potencjał starzenia. Dobrze leżakowane wina z Gewürztraminer wybuchają dodatkowymi aromatami kwiatów muszkatu i migdałów.

Wina z tej odmiany świetnie komponują się z bardzo aromatycznymi potrawami, np. słodko‑pikantnymi potrawami z kuchni marokańskiej i bliskowschodniej, z kaczką pieczoną z jabłkami lub w pomarańczach, piersią indyczą na mocnym kminkowym chlebie, z pikantnymi kiełbasami. Jeśli z tymi winami podajemy ryby, nie należy łączyć ich z cytryną lub kwaśnymi przyprawami. Najlepiej sprawdzą się ryby wędzone czy pasta z makreli. Prawdziwym hitem dla win z tego szczepu będzie pizza „Bianca” z dużą ilością sera i ziół, które uwydatnią ich lekko perfumowany charakter.

Grüner veltliner
RdLbwIKVftU4G
Nagranie

To podstawowa austriacka odmiana winogron. Wina z tego szczepu, niezależnie od wieku, charakteryzują się ziołową nutą i czymś, co błyskawicznie odróżnia je od innych win, czyli wyraźna nutą świeżo zmielonego białego pieprzu, grapefruita i kopru.

Jeśli istnieje białe wino, które można podać do wszystkiego, to jest to młody Grüner. Jak rzadko które wino, dobrze komponuje się z karczochami i szparagami. Będzie pasowało do wszystkich ziołowych potraw oraz dań z zielonych warzyw, np. młodej kapusty, duszonej z koperkiem i czosnkiem. Pasuje również do grzanek z mozzarellą i pokrojoną w paski szynką wędzoną. Jest świetny w połączeniu z białymi mięsami. Stanowi podstawę wiedeńskiej zupy winnej oraz sznycla wiedeńskiego. W Austrii Grüner podaje się również do cielęciny. Jest dobry w połączeniu z potrawami w śmietanowo‑ziołowych sosach. Jednym z deserów, z którymi można serwować Grüner, są truskawki, oprószone delikatnie białym pieprzem.

Malbec
RDkvvMmKzTklG
Nagranie

Odmiana Malbec pozwala uzyskać wina taniczne, o aromacie jeżyn, tytoniu i pięknym, atramentowo‑czerwonym kolorze. W Argentynie szczep ten daje głębokie wina, o wyraźnym fiołkowym aromacie. W gorszych rocznikach wina są słabe i wiotkie. Malbec jest świetnym winem do kupażowania. Jeśli jest winem jednoodmianowym, daje ciekawy, nieco garbnikowy smak.

Będzie genialnym dodatkiem do burgera z serem pleśniowym, do potraw z jagnięciny z miętą, potraw z dużą ilością ziół. Lubi sosy grzybowe i makarony. Starsze wina będą nadawały się do dziczyzny. Generalnie Malbec pasuje do każdej potrawy z grilla. Jako dodatek do gotowania oraz do spożycia sprawdzi się też do dań, w których używa się wędzonych śliwek.

Merlot
Ru5hzrlvlfaeF
Nagranie

Odmiana Merlot to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian winorośli o charakterystycznym aromacie śliwek. W rejonach winiarskich nowego świata jednoodmianowe Merloty dają wina mocne o intensywnych jeżynowo‑śliwkowych aromatach. Produkowane we Francji są zbierane nieco wcześniej, dzięki czemu zachowują większą kwasowość i mniejszą zawartość alkoholu. Pojawiające się w nich aromaty to maliny i truskawki, z typową nutą jasnych śliwek, nieco korzenną.

Merlot może być serwowane do grillowanego mięsa czy grzybowych sosów.

Montepulciano
R198fVqkx84YJ
Nagranie

To odmiana winorośli uprawiana najczęściej we Włoszech. Charakteryzuje się głęboką czerwoną barwą, aromatem wiśni i moreli. Daje wina gładkie, o przyjemnej zawartości tanin.

Wina te świetnie komponują się z lekkimi, smażonymi mięsami i potrawami z fasoli. W Toskanii nieodmiennie podaje się je właśnie do potrawy na bazie kiełbasek toskańskich i białej drobnej fasoli. Pasuje do dań z koprem włoskim, a także do większości pizz. Świetnie będą pasowały do mięs z szałwią i czosnkiem, pieczonej kaczki, potraw ze smażonych ziemniaków (koniecznie z czosnkiem i szałwią), lekkich sałat na bazie zielonych warzyw i pomidorów.

Nebbiolo
R19xILoH3LOhX
Nagranie

Nebbiolo to jeden z najwspanialszych włoskich szczepów. Nazwa nawiązuje do mgły (wł. nebbia oznacza mgłę), która osnuwa piemonckie winnice w drugiej połowie października. Wówczas właśnie zbiera się dojrzałe grona. W aromatach win wytwarzanych z tego szczepu znajdziemy truflę, suszone śliwki, wiśnie i tytoń. Stare wina ze szczepu Nebbiolo są nieco oleiste, a jeśli zamiesza się je w kieliszku, pozostawiają charakterystyczne ciemnopomarańczowe smugi. Jest to jeden ze sposobów na sprawdzenie wieku wina i tego, czy pochodzi w 100% z tego właśnie szczepu. Wszystkie wina z Nebbiolo potrzebują leżakowania, które wspomaga ich wyrównanie i zharmonizowanie. Młode wina mają piękny jasnorubinowy kolor, a w miarę starzenia ciemnieją, aby w końcu osiągnąć głęboko rubinową, nieomal czarną, czerwień. Jednym z najwspanialszych win wytwarzanych z tego szczepu jest Barolo. Wina te wymagają minimalnie 45 miesięcy leżakowania.

Duża zawartość tanin w winie pozwala łączyć je z bogatymi i tłustymi sosami, szczególnie grzybowymi. Wysoka kwasowość sprawia, że będzie dobrym towarzyszem także sosów pomidorowych. Wina z Nebbiolo pasują do steków z każdego rodzaju mięsa, bowiem wysoka kwasowość równoważy tłuszcz zawarty w mięsie. Można serwować je z pizzą. Ziemiste aromaty będą komponowały się z mocnymi serami czy truflami. Wino sprawdzi się także z orzechami i bardzo gorzką czekoladą. Jednak zdecydowanie najlepszym połączeniem będzie stek jagnięcy lub pieczona kaczka w ziołach.

Pinot Gris (Pinot Grigio)
RddlDscH60ovT
Nagranie

Odmiana Pinot Gris, mimo że ma różowawe grona, służy do produkcji win białych i jest uznawana za szczep biały. We Włoszech nosi nazwę Pinot Grigio, zaś w Niemczech Grauburgunder. Bukiet smakowy i aromatyczny wina, w dużej mierze zależy od tego, gdzie uprawiano winorośl. Generalnie wina wyprodukowane z Pinot Gris są kwasowe, mają aromat cytrusów i miodu, co nadaje im niepowtarzalny charakter. Wina z Alzacji mają większy potencjał starzenia się, dzięki czemu są mocniejsze, mają słomkową barwę i nieco oleistości. Wina z Włoch są bardziej owocowe i lekkie.

Alzackie Pinot Gris mogą być serwowane do pikantnych i tłustych potrawach, gdyż zawarty w nich tłuszcz zostanie zrównoważony przez naturalną kwasowość wina, zaś pikanteria przez jego słodycz. Wszystkie wina, niezależnie od miejsca produkcji, będą komponować się z pikantnymi rybami, owocami morza, mocnymi i wyrazistymi serami, smażonym kurczakiem, pikantnymi skrzydełkami czy grillowana piersią z kurczaka. Miodowe aromaty wina dobrze współgrają z ciastami orzechowymi oraz z szarlotką z bitą śmietaną.

Pinot Noir
R1HO6kmg3KdhV
Nagranie

To jeden z najpopularniejszych szczepów winogron na świecie. Ma nieco ziemisty smak, o aromacie truskawek, jest jasnoczerwone i trudne w winifikacji. Odmiana Pinot Noir nie jest łatwa w uprawie, a przy fermentacji wino z niej produkowane bywa kapryśne i nieprzewidywalne. Jeśli jednak uda się je stworzyć, to otrzymujemy wspaniałe lekkie wino, o krwistoczerwonej barwie, z aromatem czerwonych owoców, rabarbaru czy malin. Wina z Nowego świata są bardziej owocowe niż te z Europy.

Pinot Noir doskonale łączy się z drobiem. Jego wysoka kwasowość dobrze współgra z tłustą kaczką czy gęsią, a owocowe nuty pasują do jabłek, z którymi najczęściej serwuje się ten drób. Cięższe wina z Nowego Świata doskonale nadadzą się również do dań z wieprzowiny w jabłkach czy śliwkach. Lekkie Pinot Noir z Burgundii pasuje do kurczaka czy ryb, w tym – jako jedno z niewielu czerwonych win – do ryb z grilla. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie fig, deski serów, wędlin.

Pinotage
R1bapShi7YExu
Nagranie

Pinotage jest rodzimą odmianą uprawianą w Republice Południowej Afryki. Do niedawna służyła głównie do kupażowania (z Pinot Noir), ale obecnie produkuje się z niej wina jednoodmianowe. Wina z tej odmiany charakteryzuję się rustykalnym charakterem, są lekko kwasowe i dość mocno garbnikowe, z dominującymi aromatami śliwki, dymu i czekolady.

Pinotage lubi ciężkie grillowane mięsa, a ponieważ jest garbnikowe, będzie doskonałym dodatkiem do potraw BBQ, a także do sera Cheddar, wędzonej Goudy czy Gran Padano.

Primitivo (Zinfandel)
R18PTPgXkn9il
Nagranie

Primitivo, w USA noszące nazwę Zinfandel, daje mocne wina, o aromatach zbliżonych do korzennych przypraw i tytoniu. Duża zawartość alkoholu w tych owocowych winach daje wrażenie oleistości. W aromatach pojawia się truskawka, malina i porzeczka.

Primitivo ma w sobie nutę słodyczy, dlatego świetnie łączy się z pikantnymi potrawami. Sprawdzi się z glazurowanymi żeberkami, pieczonym z kością schabem, jagnięciną z rusztu, curry na bazie pomidorów, pizzą z pikantnym pomidorowym sosem albo makaronem. Doskonale współgra z mocno przyprawianymi daniami wegetariańskimi, np. sałatką z grillowanymi cukiniami, papryką i orzechami, a także z grillowanymi serami.

Riesling
RLK4iZOAdkDdd
Nagranie

Wysoka ekspresja miejsca pochodzenia w tym winie (terroir) sprawia, że jego smaki i aromaty i charakter będą w głównej mierze zależały od tego, skąd dane wino pochodzi. Półsłodkie Rieslingi charakteryzują się mrowiącą na języku kwasowością oraz nutą cytryny.

Słodkie Rieslingi współgrają z bardzo słodkimi ciastami, np. jagodowymi, bezami i kremami, zaś te wytrawne i półsłodkie, z powodu naturalnej słodyczy, mogą być serwowane z pikantnymi tajskimi czy meksykańskimi potrawami. Zarówno słodycz, jak i kwasowość wina będą pasowały do wyrazistych serów, np. Roquefort czy Stilton. Jeśli chodzi o sosy do makaronów, to najlepszym rozwiązaniem będzie sos pomidorowy, bowiem naturalna słodycz i kwasowość pomidorów świetnie skomponuje się z rześkim Rieslingiem. W Niemczech wina używa się także do gotowania białej kapusty, dzięki czemu danie zyskuje na szlachetności.

Sangiovese
RyE7cYS71LLVK
Nagranie

To szczep uprawiany głównie we Włoszech. Produkuje się z niego wino Chianti Clasico, które musi zawierać 80% soku z tej odmiany. Opisuje się je jako lekko kwasowe, rustykalne, ziemiste, z aromatami czerwonych owoców i pomidora.

Chianti dobrze pasuje do warzyw i potraw z nich sporządzonych. Wysoka kwasowość i ilość garbników wina pozwalają na łączenie go z potrawami tłustymi i mięsnymi. Rustykalny charakter sprawdzi się z potrawami aromatyzowanymi ziołami i lekko pikantnymi, z serami, pizzą i makaronami z pomidorowymi sosami. Pasuje również do zupy z ciecierzycy i wegetariańskich potraw na bazie fasoli. Na bazie tego wina robi się we Włoszech zupę rybną z pomidorami.

Sauvignon Blanc
R1dDy00B1bkXu
Nagranie

To jedna z najpopularniejszych odmian na świecie i nie ma regionu winiarskiego, który nie uprawiałby tej odmiany. Typowe dla niego aromaty to cytryna, suszone zioła, marakuja, owoce tropikalne i agrest. Wina są rześkie, o wysokiej kwasowości.

Doskonale współgrają ze skorupiakami, rybami i owocami morza. Ich wysoka kwasowość pozwala łączyć je z tłustymi potrawami na bazie śmietany, masła i oliwy. Ponieważ zawierają ziołowe aromaty, to dobrze łączą się z pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Jako jedne z niewielu win mogą być serwowane do sushi. Klasyczne połączenie to Sauvignon Blanc z kozim serem, ale również nadaje się do innych serów. Sauvignon Blanc stanowi dobre połączenie z drobiem, np. z indykiem w ziołach czy panierowaną piersią z kurczaka w serze Peccorino. Rozmaite dania z makaronów z zielonym pesto będą idealnie smakowały w połączeniu z tym winem.

Syrah (Shiraz)
RB1Xn07PfC14u
Nagranie

To szczep, z którego produkowane są wina o charakterystycznych aromatach porzeczki, pieprzu, tytoniu i jeżyny. Na ogół młode wina z Syrah w nie nadają się do picia, są bardzo cierpkie i mają dużą ilość garbników. Dopiero długi czas leżakowania w beczkach harmonizuje je. W chłodnych regionach mogą dawać cięższe ziemiste aromaty mięty.

Ze względu na dość wysoką kwasowość i cierpkości, Syrah pasuje do tłustych i bogatych w smaki dań, np. steków, burgerów, mięs z grilla. Posmaki miętowe predestynują je do dań z jagnięciny, szczególnie pieczonej lub z grilla. Ponieważ Syrah jest winem mocnym, można serwować je z pieczoną golonką oraz kiełbasą z rusztu. Co ciekawe sprawdza się przy potrawach wegetariańskich, np. daniach z soczewicy, z grillowanymi warzywami i wszystkimi grzybami, np. sosami z leśnych grzybów. Syrah lubi sery pikantne i twarde oraz słone pleśniowe. Pasuje także do deserów z ciemnej czekolady.

Tempranillo
RygBaCpnRNo5u
Nagranie

Ten szczep to gówna odmiana winorośli w rejonie Rioja, w Hiszpanii. Daje wina o owocowej kwasowości, z pikantnymi aromatami przypraw korzennych, o mocnym smaku wiśni, śliwki i jeżyn. Wina starzone w beczkach nabierają dodatkowo waniliowego aromatu. Jest czwartym co do częstości nasadzeń szczepem na świecie, ale najpełniejsze i najwspanialsze wina są produkowane w Rioja.

Wino to doskonale nadaje się do tłustych mięs, jagnięciny i ciężkich pomidorowych potraw. Ponieważ ma pikantne i ziołowe aromaty, będzie pasowało do nieco bardziej wyrazistych dań. Współgra z szynkami i wszelkimi daniami z tłustej wieprzowiny. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z owczymi serami.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Szczepy winogron uprawianych w Polsce

1,21
Rondo
R1466DruhS10Q
Nagranie

To odmiana uprawiana w Polsce od 1999 roku. Powstała ze skrzyżowania z winoroślą amurską. Daje znakomite, mocne wina, o intensywnej rubinowej barwie, z aromatami czereśni i porzeczek.

Wysoka kwasowość sprawia, że doskonale komponuje się z tłustymi potrawami.

Solaris
RQUZWkKce5M7J
Nagranie

Solaris wyhodowano w 1975 roku. W nucie aromatycznej win z tego szczepu daje się wyczuć ananas i orzechy laskowe. Duża zawartość cukrów powoduje, że wina z niego są naturalnie słodkie.

Solaris doskonale nadają się do serwowania z potrawami delikatnie pikantnymi.

Bianca
R5hRoMBcYI6HN
Nagranie

Odmiana bardzo odporna na choroby, od wielu lat uprawiana w Polsce. Przy dobrych warunkach nie wymaga ochrony chemicznej, co czyni ją szczególnie cenną do uprawy w winnicach ekologicznych. Daje wina o dość niskiej zawartości alkoholu, ale o bogatym aromacie owocowym brzoskwiń, moreli, mandarynek, bananów, ale także miodu i orzechów laskowych. Winogrona tej odmiany są często porażone szlachetną pleśnią, co wykorzystują winiarze, tworząc niej wina półsłodkie.

Ze względu na podwyższoną kwasowość, idealnie nadaje się do delikatnych ryb i owoców morza oraz białych mięs.

Leon Millot
RWQxCW957aLY8
Nagranie

Odmiana hybrydowa, o intensywnej rubinowej barwie. W Polsce daje wino dobrej jakości, o owocowych nutach wiśni, jeżyn, tytoniu. Jest gładkie i przyjemne w piciu, z niewielkimi taninami.

Wino z Leon Millot należy serwować do risotto, gęstych zup na bazie fasoli, potraw duszonych i gulaszy oraz pieczonych mięs.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane