Tam, gdzie są odpowiednie warunki, występują organizmy. Żyją nie tylko na powierzchni lądów i w wodach, ale także w glebie, na ciele i wewnątrz ciała innych organizmów. Są to zarówno mikroskopijnej wielkości bakterie, jak i te ogromne, np. największy ssak – płetwal błękitny.
ieLEpZCuLv_d5e252
1. Czy wszędzie żyje się tak samo?
Czynniki środowiska, które mają wpływ na życie organizmów: Woda jest składnikiem ciała wszystkich organizmów. Brak wody prowadzi do odwodnienia i śmierci organizmu. Organizmy lądowe są przystosowane do pobierania, magazynowania oraz oszczędzania wody. Dostępność słodkiej wody na Ziemi jest zróżnicowana. Woda jest środowiskiem życia wielu organizmów. Tlen służy organizmom do oddychania. Organizmy mają różne przystosowania do pobierania tlenu z otoczenia. W wodzie ilość tlenu jest mniejsza niż na lądzie. Światło słoneczne służy roślinom do wytwarzania pokarmu z wody i dwutlenku węgla. Umożliwia zwierzętom orientację w środowisku. Ma też wpływ na temperaturę powietrza. Temperatura otoczenia ma wpływ na rozwój roślin oraz zachowanie zwierząt. W wodzie wahania temperatury są małe, na lądzie – znacznie większe.
R10HaI2uqJLeq
ieLEpZCuLv_d5e298
2. Jak zbudowana jest roślina?
Rośliny zielne – rośliny o zielonej lub częściowo zdrewniałej łodydze; mogą być jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie (byliny). Krzewy – wieloletnie rośliny o zdrewniałych łodygach; od drzew różni je brak pnia. Drzewa – wieloletnie rośliny o zdrewniałych łodygach; łodyga główna tworzy pień, który rozgałęzia się i wraz z liśćmi tworzy koronę. Ze względu na rodzaj liści drzewa i krzewy dzieli się na liściaste, których liście mają płaską, szeroką, blaszkę liściową, i iglaste, których liście są przekształcone w igły. Części ciała rośliny i ich funkcje:
korzeń – umożliwia pobieranie wody z rozpuszczonymi w niej solami mineralnymi; utrzymuje roślinę w podłożu.
łodyga – podtrzymuje liście i kwiaty; razem z liśćmi i kwiatami tworzy pęd, czyli nadziemną część; u większości roślin jest sztywna i wzniesiona do góry; umożliwia transport wody z korzenia do liści i kwiatów, a z liści do korzenia substancji pokarmowych.
liście – wytwarzają pokarm dzięki zawartemu w nich zielonemu barwnikowi.
kwiaty służą do wytwarzania nasion; często tworzą skupienie zwane kwiatostanami.
RltEjSblzXLsx
ieLEpZCuLv_d5e357
3. Procesy życiowe roślin
Etapy życia rośliny:
kiełkowanie nasion,
rozwój korzeni, łodygi i liści,
kwitnienie,
wytwarzanie owoców i nasion,
starzenie się i obumieranie rośliny.
Czynności życiowe roślin:
odżywianie polega na wytwarzaniu pokarmu z wody i dwutlenku węgla przy udziale energii słonecznej; zachodzi w zielonych częściach rośliny, głównie w liściach;
oddychanie to uwalnianie energii z pokarmu przy udziale tlenu;
rozmnażanie to wydawanie na świat potomstwa;
RBvoxbuHElULu
ieLEpZCuLv_d5e417
4. Mchy
Cechy charakterystyczne mchów:
głównie rośliny lądowe;
zwykle rosną w kępkach tworzących zwarte darnie;
osiągają niewielkie wymiary;
mają małe wymagania, ale najbardziej lubią wilgotne, zacienione miejsca;
rosną na glebie, głazach, w szczelinach skalnych, na korze drzew.
Znaczenie mchów:
zajmują ubogie, nieprzyjazne dla innych roślin miejsca, stopniowo stwarzając dla nich dogodne warunki;
magazynują wodę;
są pokarmem dla zwierząt;
z mchu torfowca powstaje torf, który jest wykorzystywany w ogrodnictwie, do produkcji lekarstw i kosmetyków, w niektórych krajach jest używany jako materiał opałowy.
R1AcJ4iGQSBBv
ieLEpZCuLv_d5e483
5. Skrzypy i paprocie
Cechy charakterystyczne skrzypów:
są roślinami lądowymi;
większość osiąga niewielkie rozmiary, największe gatunki dorastają do ok. 1 m wysokości;
mają niskie wymagania, rosną również w miejscach suchych.
Cechy charakterystyczne paproci:
są roślinami lądowymi, niektóre żyją w wodzie;
osiągają wymiary od kilku cm do około 20 m wysokości (paprocie drzewiaste);
młode liście są ślimakowato zwinięte;
dobrze rosną w miejscach wilgotnych, zacienionych.
Znaczenie skrzypów i paproci:
na polach, łąkach, w ogrodach skrzypy są niepożądane i uznawane za chwasty;
niektóre gatunki paproci są uprawiane jako rośliny pokojowe ze względu na okazałe liście.
Rdp1nPiaHfjGS
ieLEpZCuLv_d5e553
6. Rośliny nasienne
Cechy charakterystyczne roślin nasiennych:
żyją na lądzie i w wodzie;
są zbudowane z korzenia, łodygi, liści;
wytwarzają kwiaty;
wytwarzają nasiona.
Znaczenie roślin nasiennych:
tworzą duże zbiorowiska (np. lasy, łąki, stepy) będące miejscem życia zwierząt;
dostarczają surowca drzewnego do produkcji papieru, mebli, materiałów budowlanych;
zioła wykorzystuje się do produkcji leków i kosmetyków;
są pokarmem dla ludzi i zwierząt.
R8udHNdVGzoIi
ieLEpZCuLv_d5e617
7. Stawonogi
Cechy stawonogów:
są bezkręgowcami;
ciało składa się z głowy, tułowia i odwłoka (głowa może się zrastać z tułowiem, tworząc głowotułów);
odnóża są zbudowane z odcinków połączonych za pomocą stawów; pełnią różne funkcje;
ciało okrywa pancerz, który pełni rolę szkieletu zewnętrznego, nadaje ciału kształt, chroni przed urazami i utratą wody;
żyją w wodzie i na lądzie.
Znaczenie stawonogów:
są pokarmem dla innych zwierząt;
owady zapylają kwiaty;
wytwarzają surowce wykorzystywane przez człowieka (np. pszczoły – miód i wosk).
R2aiXvgXbFLxT
ieLEpZCuLv_d5e681
8. Ryby
Przystosowania ryb do życia wodzie:
wydłużony, opływowy kształt ciała zmniejsza opór wody;
gruczoły śluzowe w skórze wydzielają śluz, który zmniejsza opór wody;
płetwy – narządy służące do poruszania się i utrzymania równowagi;
skrzela – narządy oddechowe, umożliwiające pobieranie tlenu z wody.
RuoJ6BBcmZVHq
ieLEpZCuLv_d5e731
9. Żaby
Przystosowania płazów do życia w wodzie i na lądzie.
Przystosowania do życia na lądzie
Przystosowania do życia w wodzie
dwie pary kończyn
błona pławna między palcami kończyn tylnych
płuca
kijanka oddycha skrzelami
powieki na oczach
RIyOGReCISaca
R1B0nGhfBJaLz
R1bItPaXbXK5b
RORMkJ7jEIY3r
R8I6us8sUF4W3
R1YFBvEPEOJpZ
R1dHgnM2hVDyS
ieLEpZCuLv_d5e770
10. Gady
Przystosowania gadów do życia na lądzie:
skóra jest sucha, pokryta łuskami lub tarczkami, chroni przed utratą wody,
dwie pary kończyn (wyjątek węże),
oddychanie za pomocą płuc.
R1OZELpLX5VE0
RpetUFdJtA7rs
R1bzi3opSNziz
RARWtCSzR9mqR
RFyFAvwhWHwv3
R1MN82XmdUDr7
RF9ctae41z73L
RRuaf2MGDvIQV
R13jmPMWrFWga
ieLEpZCuLv_d5e819
11. Ptaki
Cechy charakterystyczne ptaków:
skóra pokryta piórami;
pierwsza para kończyn jest przekształcona w skrzydła;
częścią układu oddechowego są worki powietrzne umożliwiające pobieranie tlenu podczas wdechu i wydechu;
szczęki są przekształcone w dziób, którego wielkość i kształt zależy od rodzaju pokarmu, jakim ptak się żywi;
kończyny tylne są zakończone pazurami;
są stałocieplne;
rozmnażają się składając jaja.
Ptaki w naszym otoczeniu
Ptaki w naszym otoczeniu
RFCUXX4tu92wO
RNYaC4CuGZ2Xg
R1Y56l5pkieqj
RkUOdCdPwfQsb
R9D9fnRoIG1o8
RPNRH1C4chs3x
Rq1YILgXoLCM5
RgHYsbLDy5x9c
Rj8Zv3TPGuSPk
R1X6Bn19B92ln
ieLEpZCuLv_d5e874
12. Ssaki
Cechy charakterystyczne ssaków:
skóra jest pokryta włosami;
są stałocieplne;
młode karmione mlekiem, długi czas opieki nad potomstwem.
RwZMDnvrvMtqO
R1NrIlNUnpzx2
RQGroH4NJhI4B
R1RCZha0v2sD7
RfY5LQ7VUTmVN
R5gK3HtZ6azZS
R1AMDW575kmEo
R19bSwThBr6hy
ieLEpZCuLv_d5e920
13. Łańcuch pokarmowy i sieć pokarmowa
Łańcuch pokarmowy to zależność pokarmowa między organizmami. Na początku każdego łańcucha znajduje się producent – organizm samożywny. Po nim są konsumenci – organizmy cudzożywne. Konsument pierwszego rzędu żywi się producentami, a konsumenci dalszych rzędów żywią się innymi konsumentami. Destruenci to organizmy żywiące się szczątkami innych organizmów. Wiele łańcuchów pokarmowych tworzy sieć pokarmową.
RB4xKiq278ji4
ieLEpZCuLv_d5e957
14. W lesie
Las to zespół roślinny, w którym występują głównie drzewa. W lasach roślinność tworzy piętra, dzięki czemu obok siebie może rosnąć wiele gatunków roślin, które mają różne potrzeby dotyczące wykorzystania energii słonecznej. Piętra lasu:
ściółka – tworzą ją szczątki roślin (opadłe liście, gałązki, nasiona, owoce, szyszki), odchody zwierząt i martwe zwierzęta; żyją tu liczne bakterie i grzyby, owady, larwy owadów, dżdżownice, ślimaki;
runo leśne – tworzą je mchy, skrzypy, paprocie, grzyby, wrzosy, borówki, zawilce, konwalie; żyją tu owady, pająki, ropuchy, jaszczurki, jeże;
podszyt – składa się z krzewów takich jak np. czeremcha, kalina, jeżyna, malina, trzmielina, leszczyna, bez czarny oraz młodych drzew; ze zwierząt żyją tu liczne owady i ich larwy, pająki, kukułka, rzekotka drzewna;
korony drzew – tworzą sklepienie lasu; drzewa liściaste to dąb, buk, grab, jesion, osika, a do iglastych należą sosna, świerk, jodła, modrzew; żyją tu liczne ptaki, owady, wiewiórki;
RknYpgaCbxnUj
ieLEpZCuLv_d5e1009
15. W polu i na łące
Łąka to zbiorowisko roślin, w którym dominują trawy i rośliny zielne. Większość roślin na łące to byliny – wieloletnie rośliny zielne. Sad i pole to tereny utworzone przez człowieka w celu zapewnienia sobie pokarmu, ziół, włókna i paszy dla zwierząt hodowlanych. Przykłady roślin uprawnych: