Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑green

Kiełkowanie nasion

Pierwszą fazą rozwojową roślin jest kiełkowanie nasionkiełkowanie nasionkiełkowanie nasion (inaczej germinacja). Obejmuje ono szereg procesów zachodzących wewnątrz nasiona prowadzących do aktywacji zarodka roślinnego. Po zakończeniu kiełkowania zaczyna się wzrost siewkisiewkasiewki.

Więcej o etapach procesu kiełkowania i jego typach przeczytasz w e‑materiale pt. Typy kiełkowania nasionP11gMleFmTypy kiełkowania nasion.

Dopóki odpowiednie czynniki nie umożliwią kiełkowania, nasiona pozostają w fazie spoczynku. Nasiona mają zdolność pozostawania w uśpieniu, w zależności od gatunku rośliny, od kilku dni do kilkudziesięciu lat.

Stan spoczynku nasion w zależności od przyczyny może być względny lub bezwzględny. Spoczynek względny wynika z niekorzystnych warunków do kiełkowania panujących w środowisku zewnętrznym. Gdy wystąpią sprzyjające czynniki środowiska, stan ten ustępuje. Spoczynek bezwzględny (inaczej głęboki) jest związany z brakiem gotowości nasiona do kiełkowania – z powodu niedojrzałości zarodka, nieprzepuszczalności łupiny nasiennej dla tlenu i wody, obecności inhibitorów kiełkowania (np. kwasu abscysynowego) lub występowania określonych warunków termicznych i świetlnych. Stan spoczynku głębokiego zostaje przerwany np. w wyniku uszkodzenia łupiny nasiennej lub zadziałania chłodu.

RhwlVEtv2NqAQ1
Nasiona na różnych etapach kiełkowania.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑lime

Warunki kiełkowania nasion

Na kiełkowanie nasion mają wpływ czynniki endogenne oraz egzogenne (środowiskowe).

Na temat czynników endogennych regulujących proces kiełkowania przeczytasz w e‑materiale pt. Czynniki endogenne wpływające na kiełkowanie nasionDHGLXvn5mCzynniki endogenne wpływające na kiełkowanie nasion.

Niezbędnymi czynnikami środowiskowymi warunkującymi rozpoczęcie kiełkowania nasion są odpowiednia wilgotność i temperatura. Na proces ten wpływają również: dostęp do światła i tlenu, zawartość substancji mineralnych w glebie oraz oddziaływania allelopatyczne.

RwUpIJYY8lGHd1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Czynniki środowiskowe
    • Elementy należące do kategorii Czynniki środowiskowe
    • Nazwa kategorii: Czynniki fizyczne
      • Elementy należące do kategorii Czynniki fizyczne
      • Nazwa kategorii: Woda
      • Nazwa kategorii: Temperatura
      • Nazwa kategorii: Światło
      • Nazwa kategorii: Tlen
      • Nazwa kategorii: Substancje[br]mineralne
      • Koniec elementów należących do kategorii Czynniki fizyczne
    • Nazwa kategorii: Czynniki biologiczne
      • Elementy należące do kategorii Czynniki biologiczne
      • Nazwa kategorii: Oddziaływania[br]allelopatyczne
      • Koniec elementów należących do kategorii Czynniki biologiczne
      Koniec elementów należących do kategorii Czynniki środowiskowe
Czynniki środowiskowe wpływające na kiełkowanie nasion.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑turquoise

Dostęp do wody

Woda jest niezbędna do kiełkowania – stanowi środowisko, w którym zachodzą wszystkie reakcje metaboliczne, w tym także hydrolizahydrolizahydroliza substancji zapasowych zgromadzonych w tkance spichrzowej nasiona. Ponadto kiełkowanie rozpoczyna się w warunkach umożliwiających pęcznienie. Proces ten (tzw. imbibicjaimbibicja imbibicja) polega na pobieraniu wody przez koloidy nasiona, w wyniku czego dochodzi do zwiększenia jego świeżej masy i objętości. Następuje również wzrost ciśnienia imbibicyjnego (wywołanego pobieraniem wody przez koloidy nasiona). Konsekwencją tych zmian jest pęknięcie łupiny nasiennej, co umożliwia zarodkowi wzrost.

R1ZhrsYwDhC8t
Nasiona niektórych owoców, np. awokado, wymagają dużej ilości wody do wykiełkowania – proces ten rozpocznie się szybciej po częściowym zanurzeniu nasiona w wodzie niż po zasadzeniu go w ziemi.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑cyan

Temperatura

Odpowiednia temperatura (powyżej 0°C) wpływa na aktywność enzymów katalizujących procesy metaboliczne w nasionie podczas kiełkowania. Zakres temperatury, w jakiej zachodzi kiełkowanie (czyli temperatura minimalna i maksymalna), a także temperatura optymalna dla kiełkowania różnią się w zależności od gatunku rośliny. Ponadto wartości te zmieniają się w cyklu dobowym oraz w początkowej i końcowej fazie kiełkowania. Duże wahania temperatury w okresie spoczynku nasion opóźniają kiełkowanie u wszystkich roślin.

RyPnmhOF4lYcp
Kiełkujące nasiona soi.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

W poniższej tabeli przedstawiono temperaturę kiełkowania przykładowych roślin uprawnych.

Roślina

Temperatura kiełkowania w °C

minimalna

optymalna

maksymalna

Groch

1−2

30

35

Burak

4−5

25

28−30

Marchew

4−5

25

30

Kukurydza

8−10

32–35

40

Ogórek

12

35

40

Melon

16

35

45

bg‑azure

Dostęp do światła

Światło jest czynnikiem kontrolującym proces kiełkowania większości nasion (są to tzw. nasiona fotoblastycznenasiona fotoblastycznenasiona fotoblastyczne). Zjawisko to zwane jest fotoblastią. Ilość światła oraz jego skład spektralny mogą stymulować bądź hamować kiełkowanie, dlatego wyróżnia się odpowiednio fotoblastię dodatnią i ujemną. U pewnych gatunków światło nie wpływa na kiełkowanie.

R13l1HBpJxzAb1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑blue

Dostęp do tlenu

Dostęp do tlenu jest niezbędny do prawidłowego kiełkowania nasion. Początkowo rośliny pozyskują energię na drodze fermentacji (w warunkach beztlenowych), a później poprzez utlenianie materiałów zapasowych w przebiegu oddychania tlenowego. Dzięki temu powstają większe ilości ATP, które jest wykorzystywane w procesach anabolicznych umożliwiających wzrost i rozwój zarodka. Deficyt tlenu powoduje zahamowanie kiełkowania oraz przyczynia się do powstawania anomalii rozwojowych.

bg‑violet

Zawartość makroelementów i mikroelementów w glebie

RBke2PoUgr9o5
Skład gleby jest jednym z kluczowych czynników wpływających na wzrost i rozwój rośliny. Dlatego w celu poprawienia jakości podłoża stosuje się odpowiednie nawozy, głównie azotowe i fosforowe.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Nasiona większości roślin są bogate w składniki mineralne, zatem zawartość makroelementów i mikroelementów w środowisku nie ma dużego wpływu na ich kiełkowanie. Wyjątek stanowią azot i fosfor w postaci jonów azotanowych i fosforanowych, których obecność przyspiesza kiełkowanie nasion i późniejszy wzrost siewki. Są to pierwiastki biogenne, potrzebne do budowy białek, fosfolipidów, kwasów nukleinowych oraz wytwarzania ATP.

bg‑green

Oddziaływania allelopatyczne

Na kiełkowanie nasion ma również wpływ wydzielanie przez inne gatunki korzystnych lub szkodliwych substancji. Są to tzw. oddziaływania allelopatyczneodziaływania allelopatyczneoddziaływania allelopatyczne. Oznacza to, że obecność pewnych roślin (a także grzybów) w otoczeniu nasiona może zarówno pobudzać, jak i hamować jego kiełkowanie.

Oddziaływania allelopatyczne są wciąż słabo poznane, ale leżą w kręgu zainteresowań naukowców ze względu na ich potencjalne duże znaczenie dla plonowania roślin uprawnych.

RoHs579XWuER6
Wszystkim zainteresowanym ogrodnictwem dobrze znane jest zjawisko tzw. zamierania orzechowego. Polega ono na tym, że rośliny wyższe gorzej rosną w okolicy orzecha włoskiego lub nie spotyka się ich tam w ogóle. Jest to przykład allelopatii. Za silne oddziaływania środowiskowe roślin z rodziny orzechowatych odpowiedzialne są związki fenolowe oraz produkowane i wydzielane przez nie lotne terpenoidy – najważniejszym z nich jest juglon.
Źródło: Flickr, licencja: CC BY 2.0.

Słownik

imbibicja
imbibicja

pierwszy etap kiełkowania; proces pobierania wody przez koloidy nasiona

hydroliza
hydroliza

(gr. hýdōr – woda, lýsis – rozłożenie) rozkład związków chemicznych pod wpływem wody; reakcje hydrolizy w organizmach żywych zachodzą z udziałem enzymów (hydrolaz)

kiełkowanie nasion
kiełkowanie nasion

inaczej germinacja; pierwsza faza cyklu rozwojowego (ontogenezy) roślin; obejmuje całokształt przemian metabolicznych zachodzących wewnątrz nasiona, w wyniku których dochodzi do aktywacji zarodka; przemiany te dostarczają energii i substratów niezbędnych do prawidłowego wzrostu siewki

nasiona fotoblastyczne
nasiona fotoblastyczne

nasiona, których kiełkowanie kontrolowane jest przez warunki świetlne

odziaływania allelopatyczne
odziaływania allelopatyczne

wzajemne oddziaływania spowodowane wydzielaniem przez rośliny lub grzyby szkodliwych lub korzystnych substancji

siewka
siewka

etap rozwojowy rośliny następujący po kiełkowaniu, w którym roślina rośnie dzięki materiałom zapasowym zgromadzonym w nasionie