Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

1. Jakość życia

1.1. Czym jest jakość życia?

Jakość życia to stopień zaspokojenia potrzeb materialnych i niematerialnych człowieka. Do jej opisania służą mierniki ilościowe oraz ocena subiektywna ludności.

R1SoF5FfOwSb11
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Jakość życia
    • Elementy należące do kategorii Jakość życia
    • Nazwa kategorii: dochody
    • Nazwa kategorii: stopa bezrobocia
    • Nazwa kategorii: warunki żywieniowe
    • Nazwa kategorii: dostęp do wody
    • Nazwa kategorii: dostęp do wody
    • Nazwa kategorii: dostęp do [br]służby zdrowia
    • Nazwa kategorii: zagrożenie [br]występowaniem chorób
    • Nazwa kategorii: warunki mieszkaniowe
    • Nazwa kategorii: poziom bezpieczeństwa
    • Nazwa kategorii: poziom edukacji
    • Nazwa kategorii: czystość środowiska
    • Nazwa kategorii: poczucie szczęścia [br]i spełnienia
    • Nazwa kategorii: stopień zadowolenia [br]z warunków życia
    • Nazwa kategorii: relacje społeczne
    • Koniec elementów należących do kategorii Jakość życia
Wybrane elementy wpływające na jakość życia
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

1.2. Zróżnicowanie jakości życia na świecie

Istnieje wiele wskaźników opisujących jakość życia ludności. Do najpopularniejszych można zaliczyć:

  • wskaźnik rozwoju społecznego (HDI, ang. Human Development Index); por. „Gospodarka światowa – uwarunkowania, struktura, globalizacja”,

  • wskaźnik postępu (rozwoju) społecznego (ang. Social Progress Index),

  • wskaźnik jakości życia (ang. Quality of Life Index),

  • subiektywny wskaźnik zadowolenia z życia (ang. Self‑reported Life Satisfaction Index),

  • światowy wskaźnik szczęścia (HPI, ang. Happy Planet Index).

Wskaźnik jakości życia (ang. Quality of Life Index) obejmuje następujące płaszczyzny: siłę nabywczą pieniądza, poziom bezpieczeństwa, opieki zdrowotnej, kosztów utrzymania, stosunek ceny nieruchomości do zarobków, czas dojazdów do pracy, poziom zanieczyszczenia i warunki klimatyczne.

R1XOo5O88fwkM
Wskaźnik jakości życia (Quality of Life Index) w 2021 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie numbeo.com, dostępny w internecie: https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp?title=2021, licencja: CC BY-SA 3.0.

Subiektywny wskaźnik zadowolenia z życia (ang. Self‑reported Life Satisfaction Index).

R1LB6OCndbcou
Subiektywny wskaźnik zadowolenia z życia (według oceny mieszkańców) w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie ourworldindata.org, dostępny w internecie: https://ourworldindata.org/grapher/happiness-cantril-ladder, licencja: CC BY-SA 3.0.

Światowy indeks szczęścia (ang. Happy Planet Index) bierze pod uwagę subiektywną ocenę stanu życia, oczekiwaną długość życia, nierówności między ludźmi w kraju pod względem tego, jak długo żyją i jak czują się szczęśliwi, a także ślad ekologiczny określający zużycie zasobów naturalnych w stosunku do możliwości ich odtworzenia.

1.3. Przyczyny i konsekwencje zróżnicowania jakości życia na świecie

Jak widać na powyższych mapach, jakość życia zależy od poziomu rozwoju gospodarczego - najlepsza jakość życia występuje w krajach wysoko rozwiniętych, a najgorsza - w krajach słabo rozwiniętych. 

  • Przyczynami zróżnicowania jakości życia na świecie są m.in. różnice w poziomie dochodów, możliwościach znalezienia i satysfakcji z pracy, warunkach mieszkaniowych, zdrowotnych, sanitarnych, poziomie bezpieczeństwa, edukacji, wyżywienia, dostępu do wody pitnej itp. Wpływają na to m.in. liczba ludności, sytuacja polityczna, warunki przyrodnicze do rozwoju gospodarki.

  • Konsekwencją zróżnicowania jakości życia na świecie jest przede wszystkim pogłębianie tych dysproporcji. Ludność w krajach wysoko rozwiniętych, dzięki wysokim wartościom ilościowym i wysoką oceną subiektywną jakości życia, może pozwolić sobie na rozwój osobisty, dbanie o sferę fizyczną i psychiczną zdrowia czy podnosić poziom wykształcenia. To z kolei sprzyja rozwojowi nauki, tworzeniu nowych technologii, rozwojowi gospodarki i dalszemu podnoszeniu dochodów i w konsekwencji - jakości życia. Znacznie trudniej i wolniej rozwój gospodarczy przebiega w krajach słabo rozwiniętych o niskiej jakości życia. Występuje tam tzw. zaklęty krąg ubóstwa, którego istotę przedstawiono poniżej.

R1c5z0jy8rzBN
Zaklęty krąg ubóstwa
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie J. Kop, M. Kucharska, E. Szkurłat, Geografia dla maturzysty 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013, licencja: CC BY-SA 3.0.

Więcej na ten temat znajdziesz w materiałach „Jakość życia człowieka oraz przyczyny jego zróżnicowania na świecieD12BQ8SIMJakość życia człowieka oraz przyczyny jego zróżnicowania na świecie” oraz „Konsekwencje zróżnicowania jakości życia człowieka w różnych regionach i krajach świataDKPOyhcogKonsekwencje zróżnicowania jakości życia człowieka w różnych regionach i krajach świata”.

2. Poziom wyżywienia ludności na świecie

2.1. Poziom zaspokojenia potrzeb żywieniowych

Minimum żywieniowe

Z medycznego punktu widzenia minimalna dzienna wartość kaloryczna spożywanych pokarmów (tzw. minimum żywieniowe) powinna wynosić co najmniej 2700 kcal i zawierać przynajmniej 70 g białka. Wartość ta może być jednak nieco wyższa lub niższa w zależności od:

  • płci (wyższe potrzeby kaloryczne mają mężczyźni);

  • wieku (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby w wieku dojrzewania);

  • stanu zdrowia (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby zwalczające chorobę);

  • warunków klimatycznych, w których człowiek żyje (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby mieszkające w chłodniejszym klimacie);

  • pory roku (wyższe potrzeby kaloryczne są zimą niż latem);

  • rodzaju wykonywanej pracy (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby pracujące fizycznie).

Systemy żywieniowe

Analizując poziom wyżywienia w różnych częściach świata, można zauważyć istnienie czterech systemów żywieniowych: obfitego, normalnego, niedostatecznego i głodowego.

R1ZNeC0q6ky4M1
Schemat żywieniowy
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W większości krajów na świecie dominuje obfity system żywieniowy (w najwyżej rozwiniętych krajach Europy i w USA średnia dzienna wartość energetyczna posiłków przekracza aż 3500 kcal). W niektórych krajach Afryki Subsaharyjskiej i w części krajów Azji występuje głodowy system żywienia.

Rb9P7WPvmT4OE
Średnia dzienna wartość energetyczna dostarczanych posiłków w 2018 r. (kcal na osobę)
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych FAOStat, licencja: CC BY-SA 3.0.
R18vyhp7WDeJ31
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Państwo: Irlandia
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3885; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 2. zestaw danych:
    • Państwo: USA
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3782; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 3. zestaw danych:
    • Państwo: Belgia
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3769; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 4. zestaw danych:
    • Państwo: Turcja
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3711; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 5. zestaw danych:
    • Państwo: Austria
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3695; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 6. zestaw danych:
    • Państwo: Islandia
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3654; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 7. zestaw danych:
    • Państwo: Rumunia
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3581; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 8. zestaw danych:
    • Państwo: Polska
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 3537; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 9. zestaw danych:
    • Państwo: Afganistan
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 2040; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 10. zestaw danych:
    • Państwo: Demokratyczna Republika Konga
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 2019; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 11. zestaw danych:
    • Państwo: Zambia
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 2002; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 12. zestaw danych:
    • Państwo: Uganda
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 1981; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 13. zestaw danych:
    • Państwo: Madagaskar
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 1938; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 14. zestaw danych:
    • Państwo: Zimbabwe
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 1908; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
  • 15. zestaw danych:
    • Państwo: Republika Środkowoafrykańska
    • Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków: 1786; Podpis osi wartości: Średnia dzienna wartość energetyczna posiłków [kcal]
Państwa o największej i najmniejszej średniej dziennej wartości energetycznej posiłków oraz Polska w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych FAOStat, licencja: CC BY-SA 3.0.
RoKl2gZ4NwIB91
Systemy wyżywienia na świecie w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych FAOStat, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Sformułuj i zweryfikuj hipotezy dotyczące zróżnicowania poziomu zaspokojenia potrzeb żywieniowych na świecie.

RAhJ094IPCAq9
(Uzupełnij).
Przyczyny zróżnicowania poziomu zaspokojenia potrzeb żywieniowych

Cechy

Kraje słabo rozwinięte

Kraje wysoko rozwinięte

warunki rozwoju rolnictwa (przyrodnicze i pozaprzyrodnicze)

mało korzystne lub niekorzystne

korzystne lub średnio korzystne

zagrożenie występowaniem klęsk żywiołowych

duże (np. susze, szarańcza, erozja gleb)

małe/ istnienie możliwości przeciwdziałania im

problem przeludnienia

występuje

nie występuje

ubóstwo ludności

powszechne (brak środków na zakup żywności)

zdecydowanie mniej powszechne

dostęp do żywności

ograniczony

powszechny, często występuje też nadwyżka produkcji

rozwój przemysłu przetwórczego (spożywczego)

niewielki

znaczny

możliwości importu żywności

niewielkie (ograniczone środki)

duże (znaczne środki)

konflikty zbrojne

częste występowanie

rzadkie występowanie

2.2. Głód

Głód to stan organizmu charakteryzujący się:

  • mniejszą wartością kaloryczną spożywanych posiłków niż ta, która wynika z zapotrzebowania (tzw. głód ilościowy, niedożywienie);

  • czasowym brakiem pożywienia (tzw. głód jawny, rzeczywisty);

  • brakiem niektórych składników pokarmowych, np. białek, tłuszczów, cukrów, witamin, soli mineralnych (głód utajony).

Według danych FAO, głodem objętych jest obecnie około 11% mieszkańców naszej planety. Największa liczba osób głodujących mieszka w Azji Południowej, Wschodniej i Południowo‑Wschodniej. Jednak największy odsetek głodujących w ogólnej liczbie ludności występuje na kontynencie afrykańskim, szczególnie w Afryce Subsaharyjskiej (21%).

RAIJYbxIdQAKl
Odsetek ludności dotkniętej głodem w ogólnej liczbie ludności w 2017 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych FAOStat, licencja: CC BY-SA 3.0.
R7CntRgI39AXi1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Przyczyny głodu
    • Elementy należące do kategorii Przyczyny głodu
    • Nazwa kategorii: brak funduszy [br]na zakup żywności
    • Nazwa kategorii: wzrost cen żywności
    • Nazwa kategorii: wysoki przyrost [br]naturalny, wyższy niż [br]przyrost produkcji [br]żywności
    • Nazwa kategorii: niska produktywność [br]rolnictwa
    • Nazwa kategorii: zbyt wysokie koszty [br]produkcji zwierzęcej, [br]przekraczające [br]możliwości ludności
    • Nazwa kategorii: niekorzystne warunki [br]środowiskowe oraz [br]klęski żywiołowe [br]i epidemie
      • Elementy należące do kategorii niekorzystne warunki [br]środowiskowe oraz [br]klęski żywiołowe [br]i epidemie
      • Nazwa kategorii: susza
      • Nazwa kategorii: powodzie
      • Nazwa kategorii: pożary
      • Nazwa kategorii: degradacja [br]gleb
      • Nazwa kategorii: trzęsienia [br]ziemi
      • Nazwa kategorii: wybuchy [br]wulkanów
      • Nazwa kategorii: szarańcza
      • Koniec elementów należących do kategorii niekorzystne warunki [br]środowiskowe oraz [br]klęski żywiołowe [br]i epidemie
    • Nazwa kategorii: religia, wierzenia, [br]przesądy, tradycja
      • Elementy należące do kategorii religia, wierzenia, [br]przesądy, tradycja
      • Nazwa kategorii: zakaz [br]spożywania [br]wołowiny [br]czy wieprzowiny
      • Koniec elementów należących do kategorii religia, wierzenia, [br]przesądy, tradycja
    • Nazwa kategorii: niewłaściwe [br]wykorzystanie [br]nieużytków
    • Nazwa kategorii: wojny, konflikty [br]zbrojne, dyktatorskie [br]rządy powodujące [br]przeznaczanie [br]funduszy na zbrojenia
    • Nazwa kategorii: nieprawidłowa [br]dystrybucja żywności, [br]utrudnienia [br]w imporcie żywności
    • Nazwa kategorii: nieprzyjmowanie [br]pomocy z zewnątrz [br]ze względów [br]honorowych
    • Koniec elementów należących do kategorii Przyczyny głodu
Przyczyny głodu
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RRlGawwtz4rMt1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Skutki głodu
    • Elementy należące do kategorii Skutki głodu
    • Nazwa kategorii: rzeczywistego
      • Elementy należące do kategorii rzeczywistego
      • Nazwa kategorii: utrata wagi
      • Nazwa kategorii: osłabienie [br]kondycji [br]fizycznej [br]i psychicznej
      • Nazwa kategorii: śmierć
      • Nazwa kategorii: zwiększona [br]śmiertelność [br]niemowląt
      • Nazwa kategorii: zmniejszone [br]zasoby siły [br]roboczej
      • Nazwa kategorii: zmniejszenie [br]poziomu [br]rozwoju [br]gospodarczego
      • Koniec elementów należących do kategorii rzeczywistego
    • Nazwa kategorii: utajonego
      • Elementy należące do kategorii utajonego
      • Nazwa kategorii: występowanie [br]różnych chorób
        • Elementy należące do kategorii występowanie [br]różnych chorób
        • Nazwa kategorii: niedobór białek – [br]kwashiorkor [br](objawia się to m.in. [br]opuchlizną brzucha)
        • Nazwa kategorii: niedobór [br]tłuszczów – [br]zahamowanie [br]wzrostu, spadek [br]przyrostu masy, [br]zmiany skórne, [br]wypadanie włosów
        • Nazwa kategorii: niedobór witaminy [br]A – ślepota, zmiany [br]skórne
        • Nazwa kategorii: niedobór witaminy [br]D – krzywica, [br]osteoporoza
        • Nazwa kategorii: niedobór witaminy [br]B – zanik mięśni, [br]paraliż
        • Nazwa kategorii: niedobór witaminy [br]C – szkorbut
        • Nazwa kategorii: niedobór witaminy [br]E – rozdrażnienie, [br]problemy [br]z koncentracją, [br]bezpłodność, [br]choroby [br]sercowo‑naczyniowe
        • Nazwa kategorii: niedobór witaminy [br]K – mniejsza [br]krzepliwość krwi, [br]ryzyko nowotworów
        • Nazwa kategorii: niedobór żelaza – [br]anemia
        • Nazwa kategorii: niedobór magnezu – [br]utrata witalności, [br]złe samopoczucie, [br]nerwica, depresja
        • Nazwa kategorii: niedobór potasu – [br]znużenie i bóle [br]głowy; nerwowość, [br]dolegliwości [br]mięśniowe, trądzik, [br]omdlenia
        • Koniec elementów należących do kategorii występowanie [br]różnych chorób
      • Nazwa kategorii: zwiększona [br]śmiertelność [br]niemowląt
      • Nazwa kategorii: w konsekwencji [br]osłabienie organizmu, [br]a nawet śmierć
      • Nazwa kategorii: zmniejszone [br]zasoby siły roboczej
      • Nazwa kategorii: zmniejszenie [br]poziomu rozwoju [br]gospodarczego
      • Koniec elementów należących do kategorii utajonego
      Koniec elementów należących do kategorii Skutki głodu
Skutki głodu
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o, licencja: CC BY-SA 3.0.
RW8RikETJ79gE1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Propozycje ograniczania zjawiska [br]głodu i niedożywienia
    • Elementy należące do kategorii Propozycje ograniczania zjawiska [br]głodu i niedożywienia
    • Nazwa kategorii: zwiększanie [br]produkcji żywności
    • Nazwa kategorii: edukacja ludności [br]krajów najuboższych
    • Nazwa kategorii: pomoc [br]międzynarodowa [br]z zasadą: „dać wędkę, [br]a nie rybę”
    • Nazwa kategorii: wykorzystanie [br]żywności [br]genetycznie [br]zmodyfikowanej
    • Nazwa kategorii: pozyskiwanie [br]nieużytków i obszarów [br]mniej korzystnych dla [br]rozwoju rolnictwa
    • Nazwa kategorii: wzrost mechanizacji [br]rolnictwa
    • Nazwa kategorii: inwestycje w systemy [br]nawadniania pól
    • Nazwa kategorii: wykorzystanie [br]zasobów lasów [br]i oceanów [br]w produkcji żywności
    • Nazwa kategorii: właściwe [br]magazynowanie [br]żywności
    • Nazwa kategorii: zwiększenie [br]wydajności [br]prowadzące do [br]wzrostu plonów
    • Nazwa kategorii: działania na rzecz [br]pokoju na świecie
    • Nazwa kategorii: metoda nazywana [br]„zieloną rewolucją”
    • Koniec elementów należących do kategorii Propozycje ograniczania zjawiska [br]głodu i niedożywienia
Propozycje ograniczania zjawiska głodu i niedożywienia
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o, licencja: CC BY 3.0.
Ciekawostka

Zielona rewolucja to zespół programów Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), przy pomocy których w latach 60. XX w. próbowano ograniczyć coraz częściej występujące klęski głodu. Dzięki wysiłkom agrotechników, biologów i genetyków udało się wyhodować nowe, wysokoplenne i odporniejsze na choroby odmiany niektórych zbóż: pszenicy, ryżu i kukurydzy. Oprócz oczywistych korzyści związanych z wyraźną poprawą wyżywienia ludności wielu krajów (m.in. Meksyku, Indii, Pakistanu, Filipin, Bangladeszu) zielona rewolucja miała także negatywne skutki:

• przekształcenie środowiska przyrodniczego; 

• nieprzemyślane melioracje; 

• wzrost zużycia wody w celach melioracyjnych; 

• nadużywanie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin; 

• wzrost zróżnicowania dochodów (biedni stali się jeszcze biedniejsi, a bogaci bogatsi); 

• częściowe straty istniejących wcześniej nadwyżek żywności.

Ryba czy wędka?

Dylemat „ryba czy wędka?” polega na wyborze najskuteczniejszej formy pomocy najbiedniejszym krajom świata. Mogą to być gotowe produkty lub pomoc w samodzielnym wyprodukowaniu środków potrzebnych do życia. Często kraje bogate udzielają krajom biednym pomocy w postaci żywności (zboża), lekarstw czy środków czystości. Taka pomoc nazywana jest „rybą” (pomoc krótkofalowa). Zaspokaja ona potrzeby tylko na chwilę. Drugą formą pomocy jest „wędka” (pomoc długofalowa), czyli wspieranie biednych państw w samodzielnym wyjściu z kryzysu i rozwoju gospodarczym. W tym celu reformuje się rolnictwo, udostępnia nowe technologie, rozwija szkolnictwo, kształci specjalistów.

2.3. Struktura spożycia żywności

  • krajach słabo rozwiniętych w strukturze spożycia żywności dominują ziarna i produkty zbożowe (np. chleb, kasze), rośliny skrobiowe (zwłaszcza odpowiedniki naszych europejskich ziemniaków, np. bataty czy maniok) oraz warzywa i owoce. Wynika to z niskiego poziomu rolnictwa (pośrednio też warunków klimatycznych), dużej liczby ludności, braku środków na import żywności i słabo rozwiniętego przemysłu przetwórczego. Rośliny zbożowe i skrobiowe są sycące. Ze zbóż produkuje się mąkę, która jest podstawą do wypieku chleba, natomiast bataty czy maniok gotuje się lub piecze. Ponadto produkcja zwierzęca odgrywa tam zdecydowanie mniejszą rolę niż produkcja roślinna. Bardzo często spożywa się także owoce i warzywa dziko rosnące.

  • krajach wysoko rozwiniętych (na przykładzie UE) podstawą wyżywienia są mleko i produkty mleczne oraz warzywa i owoce. Wynika to z dobrze rozwiniętego rolnictwa (produkcji roślinnej i zwierzęcej), przemysłu przetwórczego, korzystnych warunków klimatycznych, importu żywności i braku zjawiska przeludnienia. Ponadto w krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się większe spożycie mięsa, cukru i słodyczy czy alkoholu w stosunku do krajów słabo rozwiniętych.

R17IpyGGaWBS2
Roczne spożycie wybranych produktów (2018)
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych FAOStat, licencja: CC BY-SA 3.0.

Więcej na temat problemów wyżywienia ludności znajduje się w materiałach „Struktura spożycia żywności w krajach o różnym poziomie rozwoju gospodarczegoDWKX8IeWTStruktura spożycia żywności w krajach o różnym poziomie rozwoju gospodarczego” i „Zaspokajanie norm żywieniowychDEcA7xpLLZaspokajanie norm żywieniowych

3. Przyczyny zagrożenia życia

Do głównych przyczyn zagrożenia życia ludności należą: choroby, niski poziom opieki medycznej, degradacja środowiskadegradacja środowiskadegradacja środowiska, zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne i terroryzm, głód, brak dostępu do wody pitnej, brak zaufania do szczepień ochronnych.

3.1. Występowanie chorób

Główne choroby w krajach słabo i wysoko rozwiniętych oraz ich przyczyny

Kraje słabo rozwinięte gospodarczo

Główne choroby: 

  • pasożytnicze: malaria, żółta febra, ślepota rzeczna, robak gwinejski, bilharcjoza,

  • zakaźne: gruźlica, trąd, AIDS,

  • będące efektem złych warunków sanitarnych (m.in. braku dostępu do wody czystej): cholera, żółtaczka, tyfus, dyzenteria,

  • będące efektem głodu i niedożywienia (w tym braku odpowiedniej ilości białka i witamin): kwashiorkor (niska wartość kaloryczna posiłków, zbyt mała ilość białka i witamin), krzywica (zbyt mała ilość witaminy D), beri‑beri (niedobór witaminy B1), marasmus (niedożywienie).

Główne przyczyny występowania chorób: 

  • ograniczony dostęp do wody i urządzeń sanitarnych (kanalizacji, oczyszczalni ścieków),

  • niski poziom usług medycznych,

  • brak funduszy na leki i szczepienia ochronne,

  • głód lub niedożywienie,

  • nieodpowiednie warunki pracy,

  • niski poziom edukacji ludności w zakresie rozprzestrzeniania się chorób,

  • problemy polityczne,

  • warunki klimatyczne.

Kraje wysoko rozwinięte gospodarczo

Głównie choroby cywilizacyjne. Są one spowodowane negatywnymi skutkami życia w wysoko rozwiniętej cywilizacji:

  • siedzącym trybem życia, 

  • zanieczyszczonym środowiskiem, 

  • hałasem, 

  • nieodpowiednią dietą, 

  • nadmiernym i szybkim spożyciem pokarmów, 

  • stresem i szybkim tempem życia,

  • starzeniem się społeczeństwa.

Należą do nich: nowotwory, choroby układu krążenia (np. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca), cukrzyca, otyłość, choroby układu oddechowego (alergia, astma, grypa), uzależnienia (narkomania, alkoholizm, nikotynizm), choroby psychiczne (np. depresja), choroby układu nerwowego (np. nerwice, choroba Alzheimera), AIDS.

Rozmieszczenie wybranych chorób na świecie przedstawiono na grafice interaktywnej w materiale „Najbardziej rozpowszechnione choroby na świeciePjW37JDAPNajbardziej rozpowszechnione choroby na świecie”.

Skutki występowania chorób

Skutki społeczne

Skutki gospodarcze

  • zwiększenie się współczynnika zgonów,

  • spadek średniej długości trwania życia,

  • natężenie patologii i konfliktów społecznych,

  • zniekształcenie struktury demograficznej w wyniku nadumieralności mężczyzn w krajach wysoko rozwiniętych (choroby cywilizacyjne) lub kobiet w krajach słabo rozwiniętych (śmierć okołoporodowa),

  • słabsza kondycja zdrowotna narodzonych dzieci,

  • powstawanie ognisk chorób zakaźnych i ich rozprzestrzenianie się na całym świecie,

  • zmniejszenie się liczby pracowników,

  • spadek dochodu narodowego,

  • mniejsza efektywność pracy,

  • wzrost wydatków na służbę zdrowia,

  • wzrost wydatków państwa na świadczenia społeczne.

Zwalczanie chorób

Ograniczenie i wyeliminowanie wielu chorób zakaźnych nastąpiło w wyniku wynalezienia antybiotyków, a także poprawy warunków życia

Profilaktyka

  • Szczepienia wykonywane są w wielu regionach świata i dotyczą głównie chorób zakaźnych (m.in. przeciwko: gruźlicy, odrze, śwince i różyczce, tężcowi, błonicy i krztuścowi).

  • Prowadzi się także różnego rodzaju akcje edukacyjne, mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się różnych chorób. Szczególnie ważne są one w Afryce, gdzie dużym problemem jest AIDS. Coraz chętniej, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, promuje się także zdrowy styl życia, właściwy sposób odżywiania i rezygnację z używek, np. alkoholu, papierosów, narkotyków, dopalaczy.

  • W celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych (głównie w Afryce) różne organizacje podejmują szereg działań, np. dostarczają żywność i wodę pitną, zaopatrują ludność w leki oraz udzielają pomocy w postaci oddelegowania personelu medycznego.

Ciekawostka

Turyści wybierający się do Afryki Środkowej, chcąc uniknąć zarażenia chorobami tropikalnymi, powinni m.in.:

  • wykonać szczepienia ochronne,

  • unikać przenoszących choroby komarów poprzez zakrywanie skóry, stosowanie płynów odstraszających te insekty i nocowanie pod moskitierą,

  • spożywać przegotowaną lub butelkowaną wodę oraz pokarmy znanego pochodzenia, najlepiej przetworzone, by zabezpieczyć się przed zarażeniem chorobami układu pokarmowego.

Więcej na temat chorób na świecie przeczytasz w materiale „Najbardziej rozpowszechnione choroby na świeciePjW37JDAPNajbardziej rozpowszechnione choroby na świecie”.

3.2. Niski poziom ochrony zdrowia

Kraje słabo rozwinięte - w przeciwieństwie do krajów wysoko rozwiniętych - borykają się z problemem niskiego poziomu ochrony zdrowia. Odznaczają się one małą liczbą łóżek szpitalnych w przeliczeniu na liczbę mieszkańców oraz małą liczbą lekarzy w przeliczeniu na liczbę mieszkańców. Usługi medyczne świadczą często uzdrowiciele i szamani. Mieszkańcom najbiedniejszych regionów pomagają międzynarodowe organizacje. W wielu przypadkach istnieje możliwość leczenia jedynie podstawowych chorób, takich jak malaria czy biegunki. Problemem są tam również wyposażenie szpitali i warunki w nich panujące. Od wielu lat obserwuje się jednak wzrost wydatków na ochronę zdrowia.

RfDVWpQOkGHzl
Liczba łóżek szpitalnych w przeliczeniu na 1000 mieszkańców w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.
RBkOfpAKDFC3Q
Liczba lekarzy w przeliczeniu na 1000 mieszkańców w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.

3.3. Degradacja środowiska

Istotnym problemem wpływającym na obniżenie jakości życia ludności jest degradacja środowiska przyrodniczego. Dotyczy to zanieczyszczenia powietrza (w tym emisji gazów cieplarnianych, takich jak dwutlenek węgla), skażenia wód, degradacji gleb i biosfery. Kraje wysoko rozwinięte i intensywnie rozwijające się borykają się z problemem dużej emisji dwutlenku węgla na jednego mieszkańca. Z kolei w krajach słabo rozwiniętych dużym zagrożeniem życia jest spożywanie skażonej wody. Znaczna część mieszkańców tych państw żyje także w dzielnicach nędzy.

Polecenie 2

Przypomnij sobie z klasy II, jaki wpływ ma działalność człowieka na poszczególne elementy środowiska przyrodniczego. Pomoże Ci w tym materiał „Wpływ różnych form działalności gospodarczej na środowiskoPTcbo4TisWpływ różnych form działalności gospodarczej na środowisko”.

R1aMp1FFymAQz
(Uzupełnij).
RUg2qinddfXQW
Emisja CO2 w tonach metrycznych w przeliczeniu na jednego mieszkańca w 2016 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1b1rhaMIdKv3
Liczba zgonów z powodu spożywania skażonej wody w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców w 2016 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.
RNboZdgaE9shT
Udział ludności żyjącej w dzielnicach nędzy w ogólnej liczbie ludności miejskiej w 2018 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie danych Banku Światowego, licencja: CC BY-SA 3.0.

Więcej na ten temat przeczytasz w materiale „Przyczyny zagrożenia życia w wybranych regionach świataD18fELz2UPrzyczyny zagrożenia życia w wybranych regionach świata”.

4. Poczucie bezpieczeństwa na świecie

Poczucie bezpieczeństwa ludności zależy od wielu czynników, np. toczących się konfliktów zbrojnych (lub zagrożenia nimi), występowania ataków terrorystycznych, nakładów na cele militarne, liczebności wojsk i sprzętu wojskowego, stosunków politycznych z innymi krajami (występowania wrogów i sojuszników), bezpieczeństwa energetycznegobezpieczeństwo energetycznebezpieczeństwa energetycznego, bezpieczeństwa żywnościowego, stopnia zagrożenia bronią jądrową, dostępu do wody pitnej, poziomu bezrobocia, rozwoju gospodarczego, poziomu stabilności i satysfakcji z wykonywanej pracy, liczby i jakości budynków mieszkalnych, poziomu zagrożenia katastrofami naturalnymi czy przestępczością itd.

Polecenie 3

Dokonaj oceny poczucia bezpieczeństwa mieszkańców w wybranych krajach (lub regionach) świata na podstawie samodzielnie opracowanych kryteriów. Zaproponuj wskaźniki, które Twoim zdaniem najlepiej określają poczucie bezpieczeństwa ludności, utwórz jeden, syntetyczny wskaźnik. Możesz też sporządzić skalę jakościową (według Twojej oceny). Skorzystaj z międzynarodowych baz danych, np. Banku Światowego, ONZ, OECD i innych. Wyniki swojej pracy możesz przedstawić w formie tabel, wykresów i map.

R1YgI3v13afqF
(Uzupełnij).

Jednym z uniwersalnych wskaźników określających poziom bezpieczeństwa ludności jest Global Peace Index. Obejmuje on 163 państwa. Wskaźnik ten przedstawia stan pokoju na świecie według trzech kryteriów: poziomu bezpieczeństwa i ochrony społeczeństwa, zasięgu konfliktu krajowego lub międzynarodowego oraz stopnia militaryzacji. Kryteria te przedstawiane są za pomocą 23 wskaźników ilościowych lub jakościowych, np.:

  • liczba i czas trwania konfliktów wewnętrznych,

  • liczba, czas trwania i rola w konfliktach zewnętrznych,

  • poziom postrzeganej przestępczości w społeczeństwie,

  • liczba zabójstw na 100 000 osób,

  • wydatki wojskowe jako procent PKB,

  • liczba żołnierzy na 100 000 osób,

  • wielkość transferów głównej broni konwencjonalnej na 100 000 osób,

  • łatwość dostępu do broni itp.

Według Global Peace Index najwyższy poziom bezpieczeństwa w 2020 r. występował w Islandii, Nowej Zelandii, Portugalii, Austrii i Dani. Najniższy zaś w Jemenie, Sudanie Południowym, Iraku, Syrii i Afganistanie.

R132llmr3pYry
Poziom bezpieczeństwa ludności według Global Peace Index w 2020 r.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie Institute for Economics & Peace, Global Peace Index 2020. Measuring Peace in a Complex World, IEP, Sydney 2020, dostępny w internecie: https://visionofhumanity.org/wp-content/uploads/2020/10/GPI_2020_web.pdf, licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

siła nabywcza pieniądza
siła nabywcza pieniądza

faktyczna liczba towarów, które można nabyć, a także usług, z których można skorzystać za daną kwotę

degradacja środowiska
degradacja środowiska

obniżenie jakości środowiska przyrodniczego, w tym powietrza, wód, gleb, roślin i zwierząt itd.

bezpieczeństwo energetyczne
bezpieczeństwo energetyczne

stan gospodarki umożliwiający pokrycie bieżącego i przewidywanego zapotrzebowania odbiorców na paliwa i energię w sposób technicznie i ekonomicznie uzasadniony, przy zachowaniu wymagań dotyczących ochrony środowiska
Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN, [online], dostępny w internecie: https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/energetyczne‑bezpieczenstwo;3897959.html Indeks dolny koniec