Przeczytaj
1. Jakość życia
1.1. Czym jest jakość życia?
Jakość życia to stopień zaspokojenia potrzeb materialnych i niematerialnych człowieka. Do jej opisania służą mierniki ilościowe oraz ocena subiektywna ludności.
1.2. Zróżnicowanie jakości życia na świecie
Istnieje wiele wskaźników opisujących jakość życia ludności. Do najpopularniejszych można zaliczyć:
wskaźnik rozwoju społecznego (HDI, ang. Human Development Index); por. „Gospodarka światowa – uwarunkowania, struktura, globalizacja”,
wskaźnik postępu (rozwoju) społecznego (ang. Social Progress Index),
wskaźnik jakości życia (ang. Quality of Life Index),
subiektywny wskaźnik zadowolenia z życia (ang. Self‑reported Life Satisfaction Index),
światowy wskaźnik szczęścia (HPI, ang. Happy Planet Index).
Wskaźnik jakości życia (ang. Quality of Life Index) obejmuje następujące płaszczyzny: siłę nabywczą pieniądza, poziom bezpieczeństwa, opieki zdrowotnej, kosztów utrzymania, stosunek ceny nieruchomości do zarobków, czas dojazdów do pracy, poziom zanieczyszczenia i warunki klimatyczne.
Subiektywny wskaźnik zadowolenia z życia (ang. Self‑reported Life Satisfaction Index).
Światowy indeks szczęścia (ang. Happy Planet Index) bierze pod uwagę subiektywną ocenę stanu życia, oczekiwaną długość życia, nierówności między ludźmi w kraju pod względem tego, jak długo żyją i jak czują się szczęśliwi, a także ślad ekologiczny określający zużycie zasobów naturalnych w stosunku do możliwości ich odtworzenia.
1.3. Przyczyny i konsekwencje zróżnicowania jakości życia na świecie
Jak widać na powyższych mapach, jakość życia zależy od poziomu rozwoju gospodarczego - najlepsza jakość życia występuje w krajach wysoko rozwiniętych, a najgorsza - w krajach słabo rozwiniętych.
Przyczynami zróżnicowania jakości życia na świecie są m.in. różnice w poziomie dochodów, możliwościach znalezienia i satysfakcji z pracy, warunkach mieszkaniowych, zdrowotnych, sanitarnych, poziomie bezpieczeństwa, edukacji, wyżywienia, dostępu do wody pitnej itp. Wpływają na to m.in. liczba ludności, sytuacja polityczna, warunki przyrodnicze do rozwoju gospodarki.
Konsekwencją zróżnicowania jakości życia na świecie jest przede wszystkim pogłębianie tych dysproporcji. Ludność w krajach wysoko rozwiniętych, dzięki wysokim wartościom ilościowym i wysoką oceną subiektywną jakości życia, może pozwolić sobie na rozwój osobisty, dbanie o sferę fizyczną i psychiczną zdrowia czy podnosić poziom wykształcenia. To z kolei sprzyja rozwojowi nauki, tworzeniu nowych technologii, rozwojowi gospodarki i dalszemu podnoszeniu dochodów i w konsekwencji - jakości życia. Znacznie trudniej i wolniej rozwój gospodarczy przebiega w krajach słabo rozwiniętych o niskiej jakości życia. Występuje tam tzw. zaklęty krąg ubóstwa, którego istotę przedstawiono poniżej.
Więcej na ten temat znajdziesz w materiałach „Jakość życia człowieka oraz przyczyny jego zróżnicowania na świecieJakość życia człowieka oraz przyczyny jego zróżnicowania na świecie” oraz „Konsekwencje zróżnicowania jakości życia człowieka w różnych regionach i krajach świataKonsekwencje zróżnicowania jakości życia człowieka w różnych regionach i krajach świata”.
2. Poziom wyżywienia ludności na świecie
2.1. Poziom zaspokojenia potrzeb żywieniowych
Minimum żywieniowe
Z medycznego punktu widzenia minimalna dzienna wartość kaloryczna spożywanych pokarmów (tzw. minimum żywieniowe) powinna wynosić co najmniej 2700 kcal i zawierać przynajmniej 70 g białka. Wartość ta może być jednak nieco wyższa lub niższa w zależności od:
płci (wyższe potrzeby kaloryczne mają mężczyźni);
wieku (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby w wieku dojrzewania);
stanu zdrowia (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby zwalczające chorobę);
warunków klimatycznych, w których człowiek żyje (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby mieszkające w chłodniejszym klimacie);
pory roku (wyższe potrzeby kaloryczne są zimą niż latem);
rodzaju wykonywanej pracy (wyższe potrzeby kaloryczne mają osoby pracujące fizycznie).
Systemy żywieniowe
Analizując poziom wyżywienia w różnych częściach świata, można zauważyć istnienie czterech systemów żywieniowych: obfitego, normalnego, niedostatecznego i głodowego.
W większości krajów na świecie dominuje obfity system żywieniowy (w najwyżej rozwiniętych krajach Europy i w USA średnia dzienna wartość energetyczna posiłków przekracza aż 3500 kcal). W niektórych krajach Afryki Subsaharyjskiej i w części krajów Azji występuje głodowy system żywienia.
Sformułuj i zweryfikuj hipotezy dotyczące zróżnicowania poziomu zaspokojenia potrzeb żywieniowych na świecie.
Cechy | Kraje słabo rozwinięte | Kraje wysoko rozwinięte |
---|---|---|
warunki rozwoju rolnictwa (przyrodnicze i pozaprzyrodnicze) | mało korzystne lub niekorzystne | korzystne lub średnio korzystne |
zagrożenie występowaniem klęsk żywiołowych | duże (np. susze, szarańcza, erozja gleb) | małe/ istnienie możliwości przeciwdziałania im |
problem przeludnienia | występuje | nie występuje |
ubóstwo ludności | powszechne (brak środków na zakup żywności) | zdecydowanie mniej powszechne |
dostęp do żywności | ograniczony | powszechny, często występuje też nadwyżka produkcji |
rozwój przemysłu przetwórczego (spożywczego) | niewielki | znaczny |
możliwości importu żywności | niewielkie (ograniczone środki) | duże (znaczne środki) |
konflikty zbrojne | częste występowanie | rzadkie występowanie |
2.2. Głód
Głód to stan organizmu charakteryzujący się:
mniejszą wartością kaloryczną spożywanych posiłków niż ta, która wynika z zapotrzebowania (tzw. głód ilościowy, niedożywienie);
czasowym brakiem pożywienia (tzw. głód jawny, rzeczywisty);
brakiem niektórych składników pokarmowych, np. białek, tłuszczów, cukrów, witamin, soli mineralnych (głód utajony).
Według danych FAO, głodem objętych jest obecnie około 11% mieszkańców naszej planety. Największa liczba osób głodujących mieszka w Azji Południowej, Wschodniej i Południowo‑Wschodniej. Jednak największy odsetek głodujących w ogólnej liczbie ludności występuje na kontynencie afrykańskim, szczególnie w Afryce Subsaharyjskiej (21%).
Zielona rewolucja to zespół programów Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), przy pomocy których w latach 60. XX w. próbowano ograniczyć coraz częściej występujące klęski głodu. Dzięki wysiłkom agrotechników, biologów i genetyków udało się wyhodować nowe, wysokoplenne i odporniejsze na choroby odmiany niektórych zbóż: pszenicy, ryżu i kukurydzy. Oprócz oczywistych korzyści związanych z wyraźną poprawą wyżywienia ludności wielu krajów (m.in. Meksyku, Indii, Pakistanu, Filipin, Bangladeszu) zielona rewolucja miała także negatywne skutki:
• przekształcenie środowiska przyrodniczego;
• nieprzemyślane melioracje;
• wzrost zużycia wody w celach melioracyjnych;
• nadużywanie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin;
• wzrost zróżnicowania dochodów (biedni stali się jeszcze biedniejsi, a bogaci bogatsi);
• częściowe straty istniejących wcześniej nadwyżek żywności.
Ryba czy wędka?
Dylemat „ryba czy wędka?” polega na wyborze najskuteczniejszej formy pomocy najbiedniejszym krajom świata. Mogą to być gotowe produkty lub pomoc w samodzielnym wyprodukowaniu środków potrzebnych do życia. Często kraje bogate udzielają krajom biednym pomocy w postaci żywności (zboża), lekarstw czy środków czystości. Taka pomoc nazywana jest „rybą” (pomoc krótkofalowa). Zaspokaja ona potrzeby tylko na chwilę. Drugą formą pomocy jest „wędka” (pomoc długofalowa), czyli wspieranie biednych państw w samodzielnym wyjściu z kryzysu i rozwoju gospodarczym. W tym celu reformuje się rolnictwo, udostępnia nowe technologie, rozwija szkolnictwo, kształci specjalistów.
2.3. Struktura spożycia żywności
W krajach słabo rozwiniętych w strukturze spożycia żywności dominują ziarna i produkty zbożowe (np. chleb, kasze), rośliny skrobiowe (zwłaszcza odpowiedniki naszych europejskich ziemniaków, np. bataty czy maniok) oraz warzywa i owoce. Wynika to z niskiego poziomu rolnictwa (pośrednio też warunków klimatycznych), dużej liczby ludności, braku środków na import żywności i słabo rozwiniętego przemysłu przetwórczego. Rośliny zbożowe i skrobiowe są sycące. Ze zbóż produkuje się mąkę, która jest podstawą do wypieku chleba, natomiast bataty czy maniok gotuje się lub piecze. Ponadto produkcja zwierzęca odgrywa tam zdecydowanie mniejszą rolę niż produkcja roślinna. Bardzo często spożywa się także owoce i warzywa dziko rosnące.
W krajach wysoko rozwiniętych (na przykładzie UE) podstawą wyżywienia są mleko i produkty mleczne oraz warzywa i owoce. Wynika to z dobrze rozwiniętego rolnictwa (produkcji roślinnej i zwierzęcej), przemysłu przetwórczego, korzystnych warunków klimatycznych, importu żywności i braku zjawiska przeludnienia. Ponadto w krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się większe spożycie mięsa, cukru i słodyczy czy alkoholu w stosunku do krajów słabo rozwiniętych.
Więcej na temat problemów wyżywienia ludności znajduje się w materiałach „Struktura spożycia żywności w krajach o różnym poziomie rozwoju gospodarczegoStruktura spożycia żywności w krajach o różnym poziomie rozwoju gospodarczego” i „Zaspokajanie norm żywieniowychZaspokajanie norm żywieniowych”
3. Przyczyny zagrożenia życia
Do głównych przyczyn zagrożenia życia ludności należą: choroby, niski poziom opieki medycznej, degradacja środowiskadegradacja środowiska, zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne i terroryzm, głód, brak dostępu do wody pitnej, brak zaufania do szczepień ochronnych.
3.1. Występowanie chorób
Kraje słabo rozwinięte gospodarczo | Główne choroby:
Główne przyczyny występowania chorób:
|
Kraje wysoko rozwinięte gospodarczo | Głównie choroby cywilizacyjne. Są one spowodowane negatywnymi skutkami życia w wysoko rozwiniętej cywilizacji:
Należą do nich: nowotwory, choroby układu krążenia (np. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca), cukrzyca, otyłość, choroby układu oddechowego (alergia, astma, grypa), uzależnienia (narkomania, alkoholizm, nikotynizm), choroby psychiczne (np. depresja), choroby układu nerwowego (np. nerwice, choroba Alzheimera), AIDS. |
Rozmieszczenie wybranych chorób na świecie przedstawiono na grafice interaktywnej w materiale „Najbardziej rozpowszechnione choroby na świecieNajbardziej rozpowszechnione choroby na świecie”.
Skutki społeczne | Skutki gospodarcze |
|
|
Zwalczanie chorób
Ograniczenie i wyeliminowanie wielu chorób zakaźnych nastąpiło w wyniku wynalezienia antybiotyków, a także poprawy warunków życia.
Profilaktyka
Szczepienia wykonywane są w wielu regionach świata i dotyczą głównie chorób zakaźnych (m.in. przeciwko: gruźlicy, odrze, śwince i różyczce, tężcowi, błonicy i krztuścowi).
Prowadzi się także różnego rodzaju akcje edukacyjne, mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się różnych chorób. Szczególnie ważne są one w Afryce, gdzie dużym problemem jest AIDS. Coraz chętniej, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, promuje się także zdrowy styl życia, właściwy sposób odżywiania i rezygnację z używek, np. alkoholu, papierosów, narkotyków, dopalaczy.
W celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych (głównie w Afryce) różne organizacje podejmują szereg działań, np. dostarczają żywność i wodę pitną, zaopatrują ludność w leki oraz udzielają pomocy w postaci oddelegowania personelu medycznego.
Turyści wybierający się do Afryki Środkowej, chcąc uniknąć zarażenia chorobami tropikalnymi, powinni m.in.:
wykonać szczepienia ochronne,
unikać przenoszących choroby komarów poprzez zakrywanie skóry, stosowanie płynów odstraszających te insekty i nocowanie pod moskitierą,
spożywać przegotowaną lub butelkowaną wodę oraz pokarmy znanego pochodzenia, najlepiej przetworzone, by zabezpieczyć się przed zarażeniem chorobami układu pokarmowego.
Więcej na temat chorób na świecie przeczytasz w materiale „Najbardziej rozpowszechnione choroby na świecieNajbardziej rozpowszechnione choroby na świecie”.
3.2. Niski poziom ochrony zdrowia
Kraje słabo rozwinięte - w przeciwieństwie do krajów wysoko rozwiniętych - borykają się z problemem niskiego poziomu ochrony zdrowia. Odznaczają się one małą liczbą łóżek szpitalnych w przeliczeniu na liczbę mieszkańców oraz małą liczbą lekarzy w przeliczeniu na liczbę mieszkańców. Usługi medyczne świadczą często uzdrowiciele i szamani. Mieszkańcom najbiedniejszych regionów pomagają międzynarodowe organizacje. W wielu przypadkach istnieje możliwość leczenia jedynie podstawowych chorób, takich jak malaria czy biegunki. Problemem są tam również wyposażenie szpitali i warunki w nich panujące. Od wielu lat obserwuje się jednak wzrost wydatków na ochronę zdrowia.
3.3. Degradacja środowiska
Istotnym problemem wpływającym na obniżenie jakości życia ludności jest degradacja środowiska przyrodniczego. Dotyczy to zanieczyszczenia powietrza (w tym emisji gazów cieplarnianych, takich jak dwutlenek węgla), skażenia wód, degradacji gleb i biosfery. Kraje wysoko rozwinięte i intensywnie rozwijające się borykają się z problemem dużej emisji dwutlenku węgla na jednego mieszkańca. Z kolei w krajach słabo rozwiniętych dużym zagrożeniem życia jest spożywanie skażonej wody. Znaczna część mieszkańców tych państw żyje także w dzielnicach nędzy.
Przypomnij sobie z klasy II, jaki wpływ ma działalność człowieka na poszczególne elementy środowiska przyrodniczego. Pomoże Ci w tym materiał „Wpływ różnych form działalności gospodarczej na środowiskoWpływ różnych form działalności gospodarczej na środowisko”.
Więcej na ten temat przeczytasz w materiale „Przyczyny zagrożenia życia w wybranych regionach świataPrzyczyny zagrożenia życia w wybranych regionach świata”.
4. Poczucie bezpieczeństwa na świecie
Poczucie bezpieczeństwa ludności zależy od wielu czynników, np. toczących się konfliktów zbrojnych (lub zagrożenia nimi), występowania ataków terrorystycznych, nakładów na cele militarne, liczebności wojsk i sprzętu wojskowego, stosunków politycznych z innymi krajami (występowania wrogów i sojuszników), bezpieczeństwa energetycznegobezpieczeństwa energetycznego, bezpieczeństwa żywnościowego, stopnia zagrożenia bronią jądrową, dostępu do wody pitnej, poziomu bezrobocia, rozwoju gospodarczego, poziomu stabilności i satysfakcji z wykonywanej pracy, liczby i jakości budynków mieszkalnych, poziomu zagrożenia katastrofami naturalnymi czy przestępczością itd.
Dokonaj oceny poczucia bezpieczeństwa mieszkańców w wybranych krajach (lub regionach) świata na podstawie samodzielnie opracowanych kryteriów. Zaproponuj wskaźniki, które Twoim zdaniem najlepiej określają poczucie bezpieczeństwa ludności, utwórz jeden, syntetyczny wskaźnik. Możesz też sporządzić skalę jakościową (według Twojej oceny). Skorzystaj z międzynarodowych baz danych, np. Banku Światowego, ONZ, OECD i innych. Wyniki swojej pracy możesz przedstawić w formie tabel, wykresów i map.
Jednym z uniwersalnych wskaźników określających poziom bezpieczeństwa ludności jest Global Peace Index. Obejmuje on 163 państwa. Wskaźnik ten przedstawia stan pokoju na świecie według trzech kryteriów: poziomu bezpieczeństwa i ochrony społeczeństwa, zasięgu konfliktu krajowego lub międzynarodowego oraz stopnia militaryzacji. Kryteria te przedstawiane są za pomocą 23 wskaźników ilościowych lub jakościowych, np.:
liczba i czas trwania konfliktów wewnętrznych,
liczba, czas trwania i rola w konfliktach zewnętrznych,
poziom postrzeganej przestępczości w społeczeństwie,
liczba zabójstw na 100 000 osób,
wydatki wojskowe jako procent PKB,
liczba żołnierzy na 100 000 osób,
wielkość transferów głównej broni konwencjonalnej na 100 000 osób,
łatwość dostępu do broni itp.
Według Global Peace Index najwyższy poziom bezpieczeństwa w 2020 r. występował w Islandii, Nowej Zelandii, Portugalii, Austrii i Dani. Najniższy zaś w Jemenie, Sudanie Południowym, Iraku, Syrii i Afganistanie.
Słownik
faktyczna liczba towarów, które można nabyć, a także usług, z których można skorzystać za daną kwotę
obniżenie jakości środowiska przyrodniczego, w tym powietrza, wód, gleb, roślin i zwierząt itd.
stan gospodarki umożliwiający pokrycie bieżącego i przewidywanego zapotrzebowania odbiorców na paliwa i energię w sposób technicznie i ekonomicznie uzasadniony, przy zachowaniu wymagań dotyczących ochrony środowiska
Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN, [online], dostępny w internecie: https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/energetyczne‑bezpieczenstwo;3897959.html Indeks dolny koniecŹródło: Encyklopedia PWN, [online], dostępny w internecie: https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/energetyczne‑bezpieczenstwo;3897959.html