Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Przechowywanie żywności

HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiekcie świadczącym usługi gastronomiczne - pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Przewodnik dla uczącego się

Spis treści

Spis treści

  1. Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

  2. Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?

  3. Wskazówki do pracy z e‑materiałemWskazówki do pracy z e‑materiałem

  4. Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

1. Struktura e‑materiału

Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

  1. Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.

  1. Materiały multimedialne

Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:

RjFoVwwnYawT9
Widok infografiki
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
R1dKeXilU1A3F
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  1. Obudowa dydaktyczna

  • Interaktywne materiały sprawdzająceDiuhZbchfInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.

  • Słownik pojęćDcGErt1cmSłownik pojęć zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

  • Przewodnik dla nauczycielaD7eBQkcDJPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

  • Przewodnik dla uczącego sięDOsuWYLGEPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.

  • Bibliografia i netografiaDCkt0kteCBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.

  • Instrukcja użytkowaniaDCkl8gNoaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Jak korzystać z e‑materiału?

Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii.

Infografika składa się z siedmiu zagadnień pogrupowanych tematycznie i prezentuje podział produktów spożywczych ze względu na trwałość, zasady ich przechowywania (wilgotność, temperaturę przechowywania, oświetlenie) oraz skutki niewłaściwego magazynowania żywności. Infografika jest podzielona na następujące części: schemat podziału żywności; schemat podziału magazynów żywnościowych; optymalne warunki przechowywania żywności w zależności od rodzaju magazynu; skutki nieprawidłowego magazynowania żywności; powiązania pomiędzy błędami w doborze warunków magazynowania a niekorzystnymi zmianami żywności; ogólna charakterystyka magazynów; informacje na opakowaniach produktów żywnościowych.

RjFoVwwnYawT9
Widok infografiki
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie umożliwia zaprojektowanie prawidłowego rozmieszczania surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w odpowiednich pomieszczeniach (np. w magazynie niechłodzonym artykułów czy kiszonek; np. w komorze chłodniczej jaj czy ryb i owoców morza) przeznaczonych do ich magazynowania poprzez dobór gotowych elementów.

R1dKeXilU1A3F
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Interaktywne materiały sprawdzające umożliwią Ci zweryfikowanie wiedzy i uzyskanie szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej.

Rgw1BF8YzeQQK
Widok interaktywnych materiałów sprawdzających
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Wskazówki do pracy z e‑materiałem

Infografika

Twoim zdaniem jest przygotowanie plakatu z informacjami na temat wybranego zagadnienia. Tematy do wyboru:

  1. podział żywności ze względu na trwałość;

  2. typy magazynów i właściwe im warunki przechowywania żywności;

  3. skutki nieprawidłowego magazynowania żywności;

  4. błędy w doborze warunków magazynowania;

  5. ogólna charakterystyka magazynów;

  6. informacje na opakowaniach produktów żywnościowych.

Możesz przygotować plakat grupujący kilka zagadnień. Powieś swoją pracę w widocznym miejscu w swoim domu, tak aby utrwalać wiedzę.

Sprawdź, czy zapamiętałeś informacje zawarte w infografice, odpowiadając pisemnie na pytania:

  • Jakie produkty przechowujemy w magazynach niechłodzonych?

  • Jakie produkty przechowujemy w magazynach chłodzonych?

  • Jakie warunki muszą panować w magazynach dobowych/podręcznych?

  • Jakie warunki muszą panować w magazynach chłodzonych mięsa, jaj i nabiału?

RjFoVwwnYawT9
Widok infografiki
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie

Zapoznaj się z programem Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach w e‑materiale, a następnie wybierz tryb pracy „łatwy”. Wykonaj ćwiczenia zawarte w programie. Podczas pracy możesz zapisać to, co już udało Ci się wykonać. Następnie możesz sprawdzić, czy dobrze wykonałeś zadanie.

Na koniec pracy z e‑materiałem zastanów się, jakie są skutki nieprawidłowego magazynowania żywności. Zapisz swoją opinię w zeszycie lub w notatniku na komputerze.

R1dKeXilU1A3F
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

4. Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy;

  • OS X 10.11.6 lub nowszy;

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100;

  • Firefox w wersji 62.0.2;

  • Safari w wersji 11.1;

  • Opera w wersji 55.0.2994.44;

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.

Urządzenia mobilne:

  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

R9FjnoiSDbgTZ
(Uzupełnij).