Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wskazówki do pracy z e‑materiałemWskazówki do pracy z e‑materiałem
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Infografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywnościInfografika – Podział produktów spożywczych ze względu na trwałość oraz zasady ich przechowywania. Skutki niewłaściwego magazynowania żywności;
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynachProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach.
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęćSłownik pojęć zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Bibliografia i netografiaBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii.
Infografika składa się z siedmiu zagadnień pogrupowanych tematycznie i prezentuje podział produktów spożywczych ze względu na trwałość, zasady ich przechowywania (wilgotność, temperaturę przechowywania, oświetlenie) oraz skutki niewłaściwego magazynowania żywności. Infografika jest podzielona na następujące części: schemat podziału żywności; schemat podziału magazynów żywnościowych; optymalne warunki przechowywania żywności w zależności od rodzaju magazynu; skutki nieprawidłowego magazynowania żywności; powiązania pomiędzy błędami w doborze warunków magazynowania a niekorzystnymi zmianami żywności; ogólna charakterystyka magazynów; informacje na opakowaniach produktów żywnościowych.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie umożliwia zaprojektowanie prawidłowego rozmieszczania surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w odpowiednich pomieszczeniach (np. w magazynie niechłodzonym artykułów czy kiszonek; np. w komorze chłodniczej jaj czy ryb i owoców morza) przeznaczonych do ich magazynowania poprzez dobór gotowych elementów.
Interaktywne materiały sprawdzające umożliwią Ci zweryfikowanie wiedzy i uzyskanie szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wskazówki do pracy z e‑materiałem
Infografika
Twoim zdaniem jest przygotowanie plakatu z informacjami na temat wybranego zagadnienia. Tematy do wyboru:
podział żywności ze względu na trwałość;
typy magazynów i właściwe im warunki przechowywania żywności;
skutki nieprawidłowego magazynowania żywności;
błędy w doborze warunków magazynowania;
ogólna charakterystyka magazynów;
informacje na opakowaniach produktów żywnościowych.
Możesz przygotować plakat grupujący kilka zagadnień. Powieś swoją pracę w widocznym miejscu w swoim domu, tak aby utrwalać wiedzę.
Sprawdź, czy zapamiętałeś informacje zawarte w infografice, odpowiadając pisemnie na pytania:
Jakie produkty przechowujemy w magazynach niechłodzonych?
Jakie produkty przechowujemy w magazynach chłodzonych?
Jakie warunki muszą panować w magazynach dobowych/podręcznych?
Jakie warunki muszą panować w magazynach chłodzonych mięsa, jaj i nabiału?
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie
Zapoznaj się z programem Rozmieszczanie surowców żywnościowych oraz wyrobów gotowych w magazynach w e‑materiale, a następnie wybierz tryb pracy „łatwy”. Wykonaj ćwiczenia zawarte w programie. Podczas pracy możesz zapisać to, co już udało Ci się wykonać. Następnie możesz sprawdzić, czy dobrze wykonałeś zadanie.
Na koniec pracy z e‑materiałem zastanów się, jakie są skutki nieprawidłowego magazynowania żywności. Zapisz swoją opinię w zeszycie lub w notatniku na komputerze.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
4. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści