Przykłady zastosowania funkcji
W analizach zjawisk gospodarczych bardzo często używa się sformułowań: „tendencja spadkowa”, „wzrost sprzedaży”, „nagły spadek notowań” itp. Pojęcia te są ściśle związane ze zmniejszaniem się, zwiększaniem lub stabilizacją pewnych wielkości wraz z upływem czasu.
Wykres przedstawia zmiany kursu euro w odniesieniu do złotego ( do ), w okresie od r do r.
![Wykres pokazuje, że w badanym przedziale czasowym kurs euro największą wartość 4,344 złote, osiągnął w dniu dwudziestego czwartego czerwca. Wartość najniższą 4,229 złote osiągnął w dniu dwudziestego drugiego lipca.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RAUxAsvOxpRrD/5/TUpAkLufz4i0kfIadRyOaMBq8oJNjmyE.jpg)
Analizując wykres, odczytujemy, jak zmieniał się średni kurs euro w tym czasie. Zauważmy, że w niektórych okresach kurs wzrastał, a w innych spadał lub nie zmieniał się.
W okresie od do lipca kurs euro wzrósł z do .
W ciągu pięciu dni, od do lipca kurs euro nieustannie spadał – w ciągu tego okresu kurs spadł z do , a więc w efekcie spadł o blisko .
Między lipca a lipca jego wartość ustaliła się na poziomie
Podsumowując cały analizowany okres, stwierdzamy, że w ciągu obserwowanych dni kurs euro miał tendencję spadkową, co pokazuje widoczna w tle linia trendu.
Ważną cechą niektórych związków chemicznych jest ich rozpuszczalność w wodzie. Rozpuszczalność jest definiowana jako masa substancji rozpuszczona w wody. Nie wszystkie substancje rozpuszczają się równie łatwo, często ich wskaźnik rozpuszczalności jest zależny od temperatury wody. Na wykresie przedstawiano wykres rozpuszczalności chlorku wapnia (calcium chloratum - wzór chemiczny ) w zależności od temperatury wody.
![Wykres pokazuje że w 100 gramach wody o temperaturze 0 stopni Celsjusza rozpuszcza się 300 gramów soli, natomiast w temperaturze 100 stopni Celsjusza rozpuszcza się 160 gramów soli.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RaLjHq0lCGXEa/5/KHpX84Rup7fBvIozPSzbytHWTFvCZiWd.jpg)
Z wykresu możemy odczytać, że rozpuszczalność chlorku wapnia wzrasta, jeśli podgrzewamy wodę od temperatury zbliżonej do do temperatury około . W przedziale od do rozpuszczalność spada do tego stopnia, że w wody o temperaturze rozpuścimy mniej chlorku niż w lodowatej wodzie o temperaturze zbliżonej do .