E-materiały do kształcenia zawodowego

Technologia produkcji produktów spożywczych

ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie – technik agrobiznesu 331402

Słownik pojęć dla e‑materiału

Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik zawiera pojęcia ułożone w kolejności alfabetycznej. Pojęcia zawierają odnośniki do elementów składowych e‑materiału, w których zostały zastosowane. Za pomocą wyszukiwarki „Filtruj pojęcie” można wyszukać odpowiednie pojęcie w słowniku.

1
ciastkarstwo
ciastkarstwo

gałąź przemysłu spożywczego obejmująca wyrób tzw. nietrwałego pieczywa cukierniczego o bardzo zróżnicowanym asortymencie, dziedzina wytwórczości związana z piekarstwempiekarstwopiekarstwemcukiernictwemcukiernictwocukiernictwem

R1GCuB3EOncTb
Ciastka
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

cukiernictwo
cukiernictwo

dziedzina wytwórczości słodkich wyrobów spożywczych, wyrób cukierniczych produktów trwałych (np. czekolady i licznych wyrobów czekoladowych, cukierków, pieczywa cukierniczego trwałego), a także wyrób produktów cukierniczych nietrwałych (np. ciast, ciastek, obecnie coraz częściej wyodrębniany jako ciastkarstwo)

RFrJ4wSVaA26I
Przykładowe ciastka
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

drobiarstwo
drobiarstwo

gałąź produkcji zwierzęcej zajmująca się hodowlą, chowem i użytkowaniem drobiu

R1KZlASGYFdeG
Kury
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

jajczarstwo
jajczarstwo

dział gospodarki rolno‑przemysłowy związanej z wychowem kur i produkcją jaj, obejmujący też dostawy jaj do handlu i zakładów przemysłu spożywczego, przygotowanie do spożycia (sortowanie, pakowanie, niekiedy konserwowanie) oraz wykorzystanie odpadów (np. jaja uszkodzone, skorupy)

R1QN1tYcRbAqT
Jajka
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

mięso
mięso

wszystkie przeznaczone do spożycia części umięśnienia szkieletu (mięśnie) zwierząt rzeźnych, dziczyzny i drobiu wraz z przyległymi tkankami, tj. tkanką łączną właściwą (łącznie z tłuszczową), tkanką chrzęstną, kostną, tkanką nerwową, naczyniami krwionośnymi i pozostałością krwi

R1NixHbcchwrk
Mięso
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

mleczarstwo
mleczarstwo

dział gospodarki związany z produkcją mleka, jego skupem, transportem i przerobem, głównie w zakładach mleczarskich (mleczarniach) na mleko konsumpcyjne, mleczne napoje fermentowane, mleko w proszku, mleko zgęszczone, sery, masło i in.; m. obejmuje także magazynowanie i dystrybucję gotowych produktów

R1Mu1nzgOwphs
Produkty mleczarskie
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

młynarstwo
młynarstwo

przerób ziarna zbóż na mąkę, kaszę i inne produkty spożywcze metodami prymitywnymi i w zakładach przemysłu młynarskiego (młyny zbożowe, kaszarnie)

R13Ds90MAgO1V
Mąka
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

olejarstwo
olejarstwo

wytwórczość przemysłowa związana z uzyskiwaniem i uszlachetnianiem olejów roślinnych oraz dalszym przerobem tych olejów na margarynę i utwardzone tłuszcze kuchenne, a także olejów zwierzęcych (np. tran wielorybi) i tłuszczów zwierzęcych (np. łój)

R1Eio7pybs50g
Olej
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

piekarstwo
piekarstwo

dział wytwórczości związany z wyrobem i wypiekiem pieczywa (zwłaszcza chleba) sposobem domowym, w piekarniach rzemieślniczych oraz dużych — metodami przemysłowymi

R1Q4DPbO7dKzh
Chleby
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRWademekum technologii produkcji produktów spożywczych

półprodukt
półprodukt

produkt otrzymywany w poszczególnych zakończonych fazach produkcjiprodukcja żywnościprodukcji, przeznaczony do dalszej obróbki lub przeróbki

Procesy produkcji produktów spożywczychDyHUdt5oSProcesy produkcji produktów spożywczych

produkcja żywności
produkcja żywności

produkcja artykułów spożywczych i napojów, w szerszym znaczeniu działalność związana z uzyskiwaniem rolnych produktów roślinnych (płody rolne) i zwierzęcych (mięsomięsomięso, tłuszcze), produktów z runa leśnego (jadalne owoce leśne, grzyby), pozyskiwaniem ryb i in. produktów morza, oraz przetwarzanie tych produktów na artykuły żywnościowe do szybkiego spożycia lub nadające się do przechowywania

Procesy produkcji produktów spożywczychDyHUdt5oSProcesy produkcji produktów spożywczych

przetwórstwo owocowo‑warzywne
przetwórstwo owocowo‑warzywne

dział produkcji żywnościowejprodukcja żywnościprodukcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owoców i warzyw w warunkach domowych, w małych przetwórniach rzemieślniczych oraz wyspecjalizowanych zakładach przemysłowych, mogących wytwarzać wiele tysięcy ton produktów rocznie, określany wówczas jako przemysł owocowo‑warzywny

RmgWsOFMrN4kH
Owoce i warzywa
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.

Procesy produkcji produktów spożywczychDyHUdt5oSProcesy produkcji produktów spożywczych

surowce
surowce

substancje naturalne pochodzenia organicznego lub nieorganicznego wykorzystywane w gospodarce, stanowiące część zasobów naturalnych

Procesy produkcji produktów spożywczychDyHUdt5oSProcesy produkcji produktów spożywczych

cukiernictwo
mięso
piekarstwo
produkcja żywności