Produkcja ciasta francuskiego
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Słownik pojęć dla e‑materiału
Jest to bardzo uogólnione pojęcie, opisujące masę powstałą na skutek połączenia mąki z wodą lub/i innymi dodatkami (np. z solą, octem) oraz pozostałymi składnikami zgodnymi z recepturą. Jest bardzo wiele sposobów i metod przygotowania ciasta.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiegoProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 02.02.2023 r.].
Jest wykorzystywane w produkcji ciastciast francuskich. Do jego produkcji należy przygotować mąkę, tłuszcz, wodę i sól. Mąka przy produkcji takiego ciastaciasta powinna mieć mocny glutengluten. Jakość glutenuglutenu w produkcji ciastaciasta podstawowego można polepszyć przez dodatek soli, kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego.

Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, Ciasto francuskie i półfrancuskie, http://www.m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/5223 [dostęp 02.02.2023 r.].
Skrót od ang. Good Hygiene Practice, czyli Dobra Praktyka Higieniczna, obejmująca działania, które należy podjąć, oraz warunki higieniczne, które należy spełnić i monitorować na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością, aby zapewnić jakość zdrowotną produktów.
Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Skrót od ang. Good Manufacturing Practice, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna, gdzie zawarte są informacje o działaniach, które należy podjąć i o warunkach, które trzeba spełnić, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zapewniała właściwą jakość zdrowotną produktów.
Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Białko zbożowe pozyskiwane przez wypłukiwanie ciastaciasta pszennego. Składa się z gliadyny i gluteniny. Gluten występuje przede wszystkim w pszenicy; gwarantuje dobre właściwości wypiekowe ciastaciasta i zrobionych z niego wypieków. Gluten po połączeniu z wodą pęcznieje i staje się gąbczastą masą. Przy fermentacji ciasta, dzięki elastyczności glutenu, powstaje siatka glutenowa, która ma właściwości zatrzymywania gazów w cieściecieście i umożliwia jego spulchnienie.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiegoProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa MEDISTORE, Gluten – co to takiego, komu szkodzi i gdzie występuje, https://www.medistore.com.pl/a/zdrowie/gluten [dostęp 02.02.2023 r.].
W skrócie CCP (z ang. Critical Control Point). Krytyczny punkt kontroli (lub kontrolny) w systemie HACCPHACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System), czyli Systemie Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. CCP to miejsce szczególnie niebezpieczne dla żywności, które podlega ciągłej kontroli, aby usunąć lub ograniczyć do minimum zagrożenia.
Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa Centralnej Biblioteki Rolniczej, Słownik Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności, hasło Krytyczny Punkt Kontrolny, https://www.cbr.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Urządzenie służące do wyrabiania ciastciast różnego rodzaju, w zależności od zastosowanej końcówki. Zbudowana jest z: dzieży o walcowatym kształcie zaokrąglonym w dolnej części, zamocowanej na stałe lub na wózku jezdnym; końcówki roboczej; pełnej lub ażurowej osłony przykrywającej dzieżę; pulpitu sterowniczego i korpusu z silnikiem i układem napędowym. Można wyrabiać ciastaciasta drożdżowe lub francuskie (dotyczy ciasta podstawowego, tzw. gruntu) z użyciem końcówki typu haka, piaskowe – z użyciem końcówki typu liść lub biszkoptowe – z użyciem końcówki typu rózga.

Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Zdolność do wchłaniania płynów podczas wyrabiania ciastaciasta i do zatrzymywania dwutlenku węgla. Siłę mąki oznacza się literą W.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiegoProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa ZOSIU, Typy mąki pszennej - wg zawartości popiołu. Porównanie Polska - Francja - Włochy - USA i Bahamas, https://luksusowakuradomowa.com/typy-maki-pszennej/ [dostęp 02.02.2023 r.].
(ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System)
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który ukierunkowany jest na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz identyfikuje, ocenia i kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności.

Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Do ciastciast francuskich wykorzystuje się margarynę lub masło, a coraz częściej także tłuszcze specjalistyczne do ciastciast listkujących, tzw. puff pastry (co dosłownie znaczy ciasto francuskie), które wpływają na kruchość i charakterystyczne uwarstwienia ciastaciasta. Tłuszcze typu puff pastry to rodzaj margaryny o zawartości tłuszczu 80%. Nadają one wyrobomwyrobom widoczny efekt listkowania ciastaciasta, zachowują dobrą plastyczność w szerokim zakresie temperatur, co powoduje odpowiednie rozwałkowanierozwałkowanie ciastaciasta, nie doprowadzając na jego powierzchni do załamań i pękań.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiegoProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Ciasta francuskie. Proces technologiczny ciasta francuskiego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/4.htm [dostęp 02.02.2023 r.].
Stopień zmielenia. Liczba określająca typ informuje, ile gramów popiołu zawartych jest w 100 kilogramach suchej mąki – im wyższa liczba typu mąki, tym produkt jest ciemniejszy, ponieważ wzrasta zawartość substancji balastowych, minerałów i substancji smakowych. Zatem im niższy typ mąki, tym mniejszy w nich udział otrąb i jest ona jaśniejsza. Niska cyfra określa wysoką wartość wypiekową mąki.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiegoProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa ZOSIU, Typy mąki pszennej - wg zawartości popiołu. Porównanie Polska - Francja - Włochy - USA i Bahamas, https://luksusowakuradomowa.com/typy-maki-pszennej/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Cechy dyskwalifikujące wyrób cukierniczy do obrotu handlowego, np. przypalenie, wyrób jest niewyrośnięty, twardy, suchy i szklisty, ma niedostateczne listkowanie, rozlewa się podczas wypieku, ma wewnątrz surowe ciastociasto, jest spalony, kurczy się.
Galeria zdjęć – Wyroby z ciasta francuskiegoGaleria zdjęć – Wyroby z ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa BAKER GROUP, Mrówka_Z, Ciasto francuskie - Produkty drożdżowe francuskie (- Wady ciasta francuskiego drożdżowego i ich przyczyny), https://pl.baker-group.net/technology-and-recipes/technology-confectionery-industry/2015-09-29-20-08-53-169.html [dostęp 02.02.2023 r.].
Narzędzie używane do rozwałkowywania ciastaciasta i mas cukrowych. Może być również dekoracyjny, pokryty wzorami.

Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 02.02.2023 r.].
Inaczej formowanie przez rozpłaszczanie. Proces wykonywany wielokrotnie przy sporządzaniu ciastaciasta francuskiego.

Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Ciasta francuskie. Proces technologiczny ciasta francuskiego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/4.htm [dostęp 02.02.2023 r.].
To urządzenie mechaniczne używane w piekarnictwie i cukiernictwie, które jest stosowane do wałkowaniawałkowania ciastciast kruchych, drożdżowych, półfrancuskich i francuskich. Wałkownice dzielimy na te z napędem ręcznym oraz elektryczne. Dodatkowo wałkownice mogą być wyposażone w systemy do cięcia, wycinania oraz zwijania powstającej wstęgi ciastaciasta.

Film instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiegoFilm instruktażowy (tutorial) – Produkcja ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa GASTROPRODUKT, Wałkownica do ciasta francuskiego, https://gastroprodukt.pl/walkownica-do-ciasta-francuskiego [dostęp 02.02.2023 r.].
Do grupy tych wyrobów zaliczamy krawaty, poduszki, języki, kieszonki, palmersy czy napoleonki.
Galeria zdjęć – Wyroby z ciasta francuskiegoGaleria zdjęć – Wyroby z ciasta francuskiego
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyroby z ciasta francuskiego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/33.htm [dostęp 02.02.2023 r.].