Ekonomiczny bilans paszowy
ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej – technik rolnik 314207
Słownik pojęć dla e‑materiału
związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (–NHIndeks dolny 22)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
aminokwasy białkowe, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka lub zwierzęcia danego gatunku, np. lizyna, treonina; ich brak należy uwzględniać w żywieniu
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
aminokwasy białkowe syntetyzowane przez organizm ludzki i zwierzęcy oraz przez rośliny, np. cysteina, tyrozyna
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
inaczej: antyutleniacze, przeciwutleniacze; związki chemiczne ulegające łatwo utlenieniu i mogące w ten sposób chronić przed utlenieniem (i destrukcją) inne ważne związki
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
zestawienie zapotrzebowania na poszczególne pasze w ciągu całego okresu ich skarmiania i możliwości pokrycia tego zapotrzebowania poprzez zaplanowanie odpowiedniej powierzchni paszowej
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
całokształt zachodzących w komórkach żywego organizmu reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energetycznych
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
przeznaczone na ubój młode, intensywnie tuczone kury, kaczki, indyki i króliki
![Na zdjęciu widocznych jest kilkanaście brojlerów, czyli intensywnie tuczonych kur. Mają białe upierzenie. Głowa jest stosunkowo mała, a w okolicach czoła znajduje się czerwony, nieduży grzebień oraz korale umiejscowione pod gardłem. Dziób jest jasnożółty i zakrzywiony ku dołowi.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1FtLFi1kyQLd/1677786402/DZLiJ5XwiR0FZ1ph3axHMZTS5qccJDbV.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
gatunki zwierząt hodowanych głównie w celu pozyskiwania mięsa, mleka, skóry oraz siły pociągowej, zaliczane do rodziny bydłowatych, podrzędu przeżuwaczy, rzędu parzystokopytnych
![Na zdjęciu widoczne są krowy pasące się na łące. Zwierzęta są duże, mają kanciastą budowę ciała i wąską klatkę piersiową. Po obu stronach wydłużonej głowy znajdują się odstające uszy. Umaszczenie brązowe, z widocznymi białymi elementami oraz całe białe.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rt1g4MkdkzLde/1677786403/Be8qUC9Mr0s47RiZeUPmfbPh6jKE3n9M.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
dorosły samiec bydła domowego, również bawołów, jaka, żubra, bizona, łosia, jelenia, daniela, renifera
![Na zdjęciu widoczny jest byk stojący na łące. Jest duży i ma krępą budowę ciała. Nogi są silnie umięśnione. Po obu stronach wydłużonej głowy znajdują się szpiczaste rogi, a pod rogami odstające uszy. Oczy rozstawione szeroko. Byk ma brązowe umaszczenie.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rexkc5Lr2ru2v/1677786404/qR7fxaPQC23O1h8xV8Vff0i51RbOd8Zq.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
wielocukier zbudowany z jednakowych monosacharydów, łańcuchy celulozy są długie i nierozgałęzione lub bardzo słabo rozgałęzione, stanowi główny składnik ścian komórkowych roślin oraz niektórych grzybów. Wykorzystywana przez roślinożerców jako źródło węgla, jednak nie wytwarzają one enzymów trawiących celulozę, jej przyswajanie jest możliwe dzięki enzymom produkowanym przez bakterie symbiotyczne żyjące w przewodzie pokarmowym.
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
młode bydła domowego, także niektórych gatunków zwierząt dziko żyjących, np. żubra i pełnorogich (np. jelenia, łosia), w okresie karmienia mlekiem, tj. od urodzenia do 1,5–3,5 miesięcy
![Na zdjęciu widoczna głowa i część tułowia cielęcia. Po obu stronach wydłużonej głowy znajdują się odstające uszy. Oczy okrągłe, szeroko rozstawione. Cielę ma brązowo‑białe umaszczenie.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1MIeQUZi8uwJ/1677786404/2j5SrW3bmfBQInTz1Z2r1Q3DLvLqVwhK.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
występują w niektórych paszach i obniżają jej strawność i przyswajalność, np. inhibitory enzymów proteolitycznych, lektyny, wicyna i konwicyna
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
określona ilość paszy, która jest przeznaczona w ciągu doby dla określonej liczby zwierząt; do właściwej dawki pokarmowej oraz normowania żywienia jest potrzebna szczegółowa znajomość wartości pokarmowej aktualnie posiadanych przez hodowcę różnych pasz
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Dobór pasz dla poszczególnych grup zwierzątDobór pasz dla poszczególnych grup zwierząt
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
dodatki stosowane w żywieniu zwierząt: kreda, sól pastewna, mieszanki mineralne, aminokwasy syntetyczne, probiotyki, konserwanty, enzymy, premiksy, zioła
Dobór pasz dla poszczególnych grup zwierzątDobór pasz dla poszczególnych grup zwierząt
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
wysokobiałkowa pasza stosowana w żywieniu zwierząt hodowlanych
udomowione ptaki, hodowane głównie w celach użytkowych, tj. na mięso oraz dla jajek oraz upierzenia
![Na zdjęciu widoczny jest drób. Na pierwszym planie znajdują się kaczki, a z tyłu kury. Kaczki są białe, maja długą, smukłą szyję i długi żółty dziób. Oczy małe i okrągłe, rozstawione szeroko. Kury mają różne upierzenie. Niektóre są czarne, a inne brązowe. Głowa kury jest stosunkowo mała, a w okolicach czoła znajduje się czerwony, grzebień oraz korale umiejscowione pod gardłem. Dziób jest jasnożółty i zakrzywiony ku dołowi.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RI8FHrUtLZcq5/1677786404/RJSBxcmiiArpSorYSucKgPG4OfDqsNQU.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
ptak użytkowy pochodzący od udomowionych ok. 3000 lat temu: gęsi gęgawy i pochodzącej z Dalekiego Wschodu, północnych Chin, Mongolii i Japonii gęsi garbonosej (Cygnopsis cygnoides), po udomowieniu zwanej gęsią łabędzionosą (Anser cygnoides)
![Na zdjęciu widoczna jest gęś. Ma białe upierzenie, długą, smukłą szyję oraz pomarańczowy dziób. Nogi krótkie, również pomarańczowe. Oczy gęsi są małe, rozstawione szeroko po obu stronach małej głowy.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1es26YlCyp0D/1677786405/1J960Id1KzubHqal8XO2H8LgKxeFQHbI.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
inaczej: gliceryna; związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy; bezbarwna, gęsta, higroskopijna ciecz o słodkim smaku; temperatura topnienia 18°C, temperatura wrzenia 290°C. Doskonale miesza się z wodą i alkoholem etylowym, mieszaniny z wodą krzepną w niskich temperaturach. Gliceryna jest reaktywna; występuje w przyrodzie w postaci estrów kwasów tłuszczowych. Dawniej otrzymywana przez hydrolizę tłuszczów, obecnie także syntetycznie (z propenu); stosowana m.in. do wyrobu żywic alkidowych, nitrogliceryny, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako składnik środków przeciw zamarzaniu.
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
zbiorowa nazwa grupy polisacharydów zbudowanych z reszt D‑glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi w silnie rozgałęzione łańcuchy o względnej masie cząsteczkowej
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
organiczny związek chemiczny stanowiący podstawowy substrat energetyczny dla komórek organizmu
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
sfera działalności człowieka związana z utrzymaniem, reprodukcją i przekształcaniem populacji zwierząt, od ich udomowienia do stałego zwiększania ich użytkowości, oraz ich wykorzystaniem do zaspokojenia różnorakich potrzeb człowieka; również: sterowanie genetycznymi zmianami populacji zwierzęcych, spełniającymi założony cel hodowlany
![Na zdjęciu widocznych jest kilkanaście krów w zagrodzie. Krowy mają kanciastą budowę ciała i czarno‑białe umaszczenie. Stoją blisko siebie. Zagrodę oddzielają wysokie, metalowe barierki.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1Ha5myKvCQWW/1677786405/1rGbdQA4QRzIYM0BAc5oIy22DDS4Xogu.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Dobór pasz dla poszczególnych grup zwierzątDobór pasz dla poszczególnych grup zwierząt
udomowiona forma dzikiego indyka Meleagris gallopavo, żyjącego w Ameryce Środkowej i Ameryce Północnej
![Na zdjęciu widoczny jest indyk. Upierzenie jest czarne, pokryte brązowo‑białym prążkowaniem. Głowa i szyja naga, pokryta brodawkami. Indyk wyposażony jest w pędzel oraz korale na szyi. Rozpostarty ogon jest duży i wachlarzowaty.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RTo5DNN2RTlbh/1677786406/2K3murAxYsVx07hI37qNedRPA4GbOm1W.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
owca przed osiągnięciem dojrzałości płciowej
![Na zdjęciu widoczne jest jagnię. Jagnię pokryte jest białą, krótką wełną. Ma podłużne, odstające uszy. Oczy okrągłe, rozmieszczone szeroko, a pysk wąski i niewielki.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RKQoQKH5mkL6j/1677786407/2j20EMnMjM8M3rIUg82gEG3vhEcWUkIy.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
samica bydła w wieku powyżej 6 miesięcy, przed pierwszym zacieleniem, czyli do wieku 18–24 miesięcy
![Na zdjęciu widoczna jest biała krowa w czarne łaty. Ma kanciastą budowę ciała, wąską klatkę piersiową i dość krótkie, masywne nogi. Na zdjęciu krowa znajduje się na pastwisku, jej głowa pochylona jest ku trawie.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RzwIfSXbHsl0k/1677786407/to1EcpjHwWtXnO0MLEQRk4g4BNPqJz3Q.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
mierniki wartości pokarmowej (produkcyjnej) pasz, używane także do określania zapotrzebowania zwierząt na karmę
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
(Anas domesticus) ptak użytkowy udomowiony ok. 2500 lat temu, niemal jednocześnie na kilku kontynentach (w Europie, Azji i Ameryce Południowej)
![Na zdjęciu widoczne są kaczki wychodzące po kolei z materiałowego tunelu. Mają białe upierzenie. Szyja jest długa i smukła. Oczy małe i okrągłe, rozstawione szeroko po obu stronach niewielkiej głowy. Pomarańczowy dziób jest płaski i stosunkowo długi. Nogi krótkie, również pomarańczowe.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RQfDu141pcHj2/1677786407/2FLoheUKvq36vK4gZ6kGQEnjoy9EwxBA.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
pasze soczyste o wysokiej wartości żywieniowej zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów organicznych bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych
![Na zdjęciu widoczna jest sypka pasza umieszczona w oklejonym opakowaniu. Górna część opakowania jest otwarta, skąd wypada pasza. Pasza jest brązowo‑zielonego koloru. Z wyglądu przypomina drobno zmieloną trawę z sianem.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1SRrXsADp4F1/1677786408/1Pm0eE8ZvxO5PEJgcJPR4biN75Vr3HIW.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
dorosły samiec świni domowej
![Na zdjęciu widoczny jest knur. Ma grubą skórę, którą porasta szczecina. Umaszczenie różowo‑brązowe. Kończyny mocne, tylna część tułowia dobrze rozwinięta. Knur ma bardzo krępe ciało, dużą, klinowatą głowę, długi ryj, a uszy trójkątne i wysoko osadzone.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1CLsagagqJTn/1677786408/iST8Bnare7EASUaWt6NINxroem4zsuN9.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
niebiałkowa część enzymu połączona z apoenzymem, czyli białkową częścią enzymu; większość enzymów jest aktywna dopiero wtedy, gdy koenzym połączy się z apoenzymem
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
węglan wapnia, substancja dodawana do pożywienia oraz nawozów rolniczych
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
samica bydła domowego, również żubra, tura, bawołów i innych gatunków z rodziny krętorogich
![Na zdjęciu widać leżącą na pastwisku biało‑brązową krowę. Ciało krowy jest masywne, głowa duża i pociągła. Uszy duże, odstające, a oczy szeroko rozstawione.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1YZIjSEOO4LW/1677786409/Q1E2xhGCY3Zcdjfmtx6x64zUbJ4oO6ug.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
(Gallus domesticus) ptak użytkowy pochodzący od wymarłych azjatyckich kur z rodzaju Gallus
![Na zdjęciu znajduje się kura. Ma brązowo‑rude upierzenie. Głowa jest stosunkowo mała, a w okolicach czoła znajduje się czerwony grzebień. Tułów krępy, skrzydła małe, a silne, długie nogi wyposażone są w mocne pazury. Głowa kury jest pochylona ku trawie.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1a2CYp3xPuOS/1677786410/Gz3qHGdb7j2T7iGHwFzKHpazivz7Aqvm.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
substancja woskowata składająca się z polimerów kwasów tłuszczowych; tworzy na powierzchni niektórych organów rośliny nieprzepuszczalną dla cieczy i gazów warstewkę kutykuli, która chroni roślinę przed nadmierną transpiracją i patogenami
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
wielkocząsteczkowe związki organiczne, chemicznie niejednorodne, zbudowane z nukleotydów
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
polimer zbudowany z pochodnych alkoholi fenolowych; jest substancją zwiększającą zwartość komórek drewna (zwiększa sztywność ściany komórkowej i odporność na działanie czynników mechanicznych)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
sposób podawania soli mineralnych zwierzętom hodowlanym
![Na zdjęciu widoczna jest lizawka, która ma kanciasty i nieregularny kształt. Ma przeźroczysto‑biały kolor. Leży bezpośrednio na ziemi. Obok znajduje się byk, który liże lizawkę.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RBXORFU4iPZ69/1677786410/dzbdFHgkqA8rSLroWpSV7tFbCblTrMTe.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
inaczej: maciora, maciorka; dorosła samica świni domowej (także dzika i innych świń dzikich) po wydaniu pierwszego potomstwa
![Na zdjęciu znajduje się różowo‑beżowa locha w czarne plamy. Stoi na trawie. Ciało lochy jest krępe, obrośnięte szczeciną. Ma dużą, klinowatą głowę i długi ryj. Uszy są trójkątne i wysoko osadzone, a nogi masywne i krótkie.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/ROVR5W0316huh/1677786411/1f3e3hFGn2k8fP3lAK9Wqo4t6oEnXMAw.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
pierwiastki występujące w niewielkich ilościach w organizmach; w roślinach ich zawartość przekracza 0,1% suchej masy, np. wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, siarka
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
pierwiastki występujące w śladowych ilościach w organizmach; w roślinach ich zawartość nie przekracza 0,1% suchej masy, np. żelazo, miedź, kobalt, molibden, jod, mangan, cynk, fluor, selen
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
obfite żywienie bydła i owiec w celu uzyskania żywca rzeźnego pożądanej jakości
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
kilka gatunków ssaków kopytnych z rodzaju Ovis, z rodziny krętorogich; hodowane w celach użytkowych (mięso, mleko, wełna)
![Na zdjęciu znajduje się kilkanaście owiec na pastwisku. Owce są białe, a ich ciało pokrywa wełna. Uszy są długie, podłużne i odstające, umieszczone po obu stronach głowy. Oczy szeroko rozstawione. Pysk wąski. Stopy zakończone dwoma palcami z racicami.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1BaYqb63s6w7/1677786411/1PFbUy0SSTWmR2EPZ1A2Vqj7cMu6pXjo.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
teren porośnięty trawą, na którym pasie się np. bydło
![Na zdjęciu widoczne jest duże pastwisko. W oddali widać spadziste tereny porośnięte drzewami. Przy pasących się owcach stoi mężczyzna ubrany w góralski strój, a obok niego siedzi pies pasterski.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R16DFfUJV0uan/1677786412/GyXU77A2e8GloA6lW8DKdnU57bVr9YXm.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chemicznych (np. mocznik) i biologicznych (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt; mogą być: mlekopędne (otręby pszenne), smakowe (sól, cukier, zioła), lecznicze (śruta poekstrakcyjna lniana, otręby, kreda), rozwalniające (ziemniaki, buraki wywary, młode zielonki), zatwardzające (siano, susze, kreda), wzdymające (bobik, groch, lucerna, koniczyna).
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
zawierają powyżej 40% wody: zielonki, kiszonki, okopowe, niektóre produkty uboczne przemysłu rolno‑spożywczego
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
pasze, które zawierają powyżej 19% włókna surowego, np. siano, susze, słoma
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
pasze bogate odżywczo, do których zaliczamy ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, otręby, mąki pastewne
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
wielkocząsteczkowe związki organiczne, polimery kwasu galakturonowego zestryfikowane częściowo metanolem
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
odpadki powstające przy młóceniu i czyszczeniu dojrzałych roślin, zwłaszcza zbóż, używane jako pasza o małej wartości pokarmowej
![Na zdjęciu znajdują się łuski ryżowe. Są małe, podłużne i puste w środku. Mają obły, ostro zakończony kształt. Przypominają łupiny i są słomianego koloru.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RUXFFjxOCIUam/1677786412/1gOUa9wyQvouVnUflIDdH7zTwToWZcGH.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
plan żywienia dla hodowli sporządzany na cały rok w dwóch okresach żywienia, uwzględniający zapotrzebowanie na paszę wszystkich zwierząt w gospodarstwie oraz pasze wytwarzane w gospodarstwie
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
przemysłowe dodatki paszowe o dużej zawartości minerałów i witamin, również aminokwasów i enzymów, przygotowane dla danej grupy zwierząt
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
młode świni domowej (także dzika i in. świń dzikich) w okresie karmienia mlekiem matki, tj. od urodzenia do odsadzenia od lochy
![Na zdjęciu widoczne jest prosię stojące na słomie. Prosię ma jasną, różową barwę, niewielką głowę z trójkątnymi odstającymi uszami i krótkie nogi.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R11pt7aYqK8ba/1677786412/1HITPxyYkIbB9Ptp9pOgR4Eaq9Wd9iT0.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
oligosacharyd roślinny zbudowany z D‑galaktozy, D‑glukozy i D‑fruktozy
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
zaplanowany zapas żywności
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
grupa roślin uprawnych, których główną częścią użytkową są podziemne bulwy lub korzenie, np. ziemniaki, buraki, marchew
![Na zdjęciu znajdują się ziemniaki. Są to średniej wielkości obłe warzywa. Mają żółto‑brązowy kolor. Skórka ziemniaków jest cienka, pokryta wieloma ciemnymi kropkami.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/Rkszo0shy0kNh/1677786413/1XIqpuOQThw47gB9TGg0TvcsxKrrYubm.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
rośliny zielone (trawy, rośliny motylkowate), skoszone w początkowym okresie wegetacji i wysuszone w warunkach naturalnych do 15–18% zawartości wody
![Na zdjęciu widoczne jest skoszone pole, a na nim ustawione w nieregularnych odstępach bele słomy. Na pierwszym planie widać trzy duże bele, a w oddali jest ich jeszcze kilkanaście. Siano ma jasny, słomiany kolor.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R85pdcyZCSWjN/1677786413/dx1wycUlClR9rucYqF0Yl6UxdcwfQSO.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
drobno pocięte słoma, siano itp., służące jako pasza
![Na zdjęciu znajduje się sieczka. Jest to drobno pocięta słoma i siano. Ma żółto‑zielony kolor.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R19Nm9KrUUjQe/1677786414/L6uTHsQkT7zy2DaFFHyOsfrpHprpOWMJ.png)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
wielocukier, substancja zapasowa występująca w roślinach
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
okres, w trakcie którego zapładniane są samice owiec
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
substancja organiczna zbudowana z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz ich estrów; pełni funkcję wzmacniającą i termoizolacyjną
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
młode zielonki (trawy, rośliny motylkowe), liście buraczane lub rozdrobnione buraki i ziemniaki, pocięte i wysuszone w wysokiej temperaturze
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
tradycyjny sposób żywienia zwierząt w gospodarstwach rolnych zakładający oddzielne podawanie pasz objętościowych i treściwych
produkt uboczny powstający w procesie ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych przy użyciu rozpuszczalników, np. benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu
![Na zdjęciu widoczna jest śruta poekstrakcyjna usypana w niewielką kupkę. Śruta wysypana jest na kartkę w kratkę. Jest sypka. Składa się z drobnych elementów. Ma zielono‑brązowy kolor.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RatwkjiU2IZpO/1677786415/173pUwAR5ISojxymttSc8wbG1pGCrZmO.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
świnia domowa w okresie tuczu (intensywnego karmienia przed ubojem)
![Na zdjęciu widoczna jest głowa tucznika. Ciało pokryte jest białą szczeciną. Świnia ma dużą, klinowatą głowę i długi ryj. Trójkątne uszy są wysoko osadzone.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R10z6XHbBsNpO/1677786415/wVMz1QewkiBpAHR6lKLcpwXAMnjQCmPB.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
dojrzały do rozpłodu samiec owcy domowej i owiec dzikich
![Na zdjęciu widoczny jest tryk. Tryk jest krępy, ma niski tułów i krótką, mocną szyję. Ma duże, wywinięte rogi (ślimy) w kształcie litery C, rozstawione po obu stronach głowy, stosunkowo krótki pysk oraz małe uszy umiejscowione pod rogami. Ma brązowe umaszczenie i krótką sierść.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RktfTFCGTyab0/1677786416/fYgcnhKQNoJs6jdGmkrjQHbjS70nQmiD.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
świnie hodowane dla mięsa
![Na zdjęciu widoczne są cztery świnie. Jedna z nich leży na sianie, a pozostałe stoją. Ciało świń jest krępe. Mają dużą, klinowatą głowę i długi ryj. Uszy są trójkątne i wysoko osadzone, a nogi oraz ogon są krótkie.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R12U5NiBhbRXv/1677786416/yvr4BhfdJ06orYjhGyN1VSSqD0P74mU1.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
młoda świnia domowa (w wieku 2–4 miesięcy) po odstawieniu od maciory
![Na zdjęciu widocznych jest kilka warchlaków stojących w oborze. Są znacznie mniejsze od lochy czy tuczników. Ich ciało jest krępe, obrośnięte delikatną szczeciną. Mają klinowatą głowę i długi ryj. Uszy trójkątne i wysoko osadzone, a nogi oraz ogon krótkie. Mają jasnoróżową barwę.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RfvCLOSgIFU9p/1677786417/1PUctf5LB8T6jIBMqQImKuaGQAEKnzFR.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
związki organiczne o różnej budowie chemicznej niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów; dzielą się na rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
podstawowy i niezbędny składnik w żywieniu zwierząt, w którym rozpuszczają się związki organiczne i nieorganiczne (transportuje je pomiędzy komórkami i tkankami), umożliwia trawienie pokarmów
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
termin stosowany w hodowli zwierząt na określenie porodu niektórych zwierząt, m.in. królików i owiec
![Na zdjęciu widoczne są jagnięta. Jedno leży na trawie, a pozostałe stoją. Jagnięta pokryte są białą, krótką wełną. Mają podłużne, odstające uszy. Oczy okrągłe, rozmieszczone szeroko, a pysk wąski i niewielki.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1SVvjlFU5Ib5/1677786417/2cAS3bN7xRvhJqlaRDFj1B5dmyj43W5p.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
produkt odpadkowy w cukrownictwie, używany jako pasza
![Na zdjęciu widoczna jest krajanka z buraków cukrowych umieszczona w przeźroczystej misce. Jest sypka i ma jasnobrązowy kolor. Składa się z wielu małych, nieregularnych elementów.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RGBYHuZfRUKTO/1677786417/1XQXfC1bBShWlOJbF1lFhojipmjFzHvB.jpg)
Przedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem paszPrzedstawienie zwierząt gospodarskich wraz z wykazem pasz
zielone części roślin zebrane na wysokowartościową paszę. Najczęściej na zielonki uprawia się rośliny wieloletnie motylkowate (głównie koniczynę łąkową i lucernę mieszańcową), rośliny strączkowe (łubin żółty, łubin wąskolistny, bobik, groch polny, wykę, seradelę), trawy (kupkówkę pospolitą, życice, tymotkę łąkową, rajgras wyniosły, stokłosę bezostną i uniolowatą, kostrzewę łąkową), rośliny zbożowe (owies, jęczmień jary, żyto, kukurydzę), a także liście roślin korzeniowych i okopowych (głównie buraków cukrowych, także czerwonych, marchwi, brukwi, łęty ziemniaczane); podawane na świeżo lub po odpowiednim przygotowaniu w postaci kiszonek, suszu lub siana.
![Na zdjęciu widoczny są rosnące na grządkach buraki. Liście są długie i pofalowane, a bulwa buraka schowana w ziemi.](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/R1bcaIbkam1xQ/1677786418/15rKzPSopOR1h0MzsbK5nZdsR398UFJK.jpg)
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego
związki zawierające azot, a niebędące białkami, wolne aminokwasy, peptydy, amidy, aminy, niektóre alkaloidy, glikozydy zawierające azot, zasady purynowe i pirymidynowe, sole amonowe i azotany, mocznik, który może być dodawany do pasz dla przeżuwaczy i może być źródłem mikroorganizmów w żwaczu
Zasady sporządzania bilansu paszowegoZasady sporządzania bilansu paszowego