bg‑blue

Dictionnaire

affinage (m.)
affinage (m.)

dojrzewanie

RUPU2yTq0EPnv1
Nagranie dźwiękowe
agrémenter
agrémenter

ozdabiać, upiększać

RiSkLiaHicuWc1
Nagranie dźwiękowe
ancré(e)
ancré(e)

zakorzeniony (-a), zakotwiczony (-a)

R1FEOAwf0FkqS1
Nagranie dźwiękowe
apéritif (m.) dînatoire
apéritif (m.) dînatoire

kolacja koktajlowa

R12n5XWf6HmHL1
Nagranie dźwiękowe
aspect (m.)
aspect (m.)

wygląd

RTd2BLH2IEa9w1
Nagranie dźwiękowe
bleuté(e)
bleuté(e)

niebieskawy (-a)

RbYPGlYTobT711
Nagranie dźwiękowe
bluffant(e)
bluffant(e)

zachwycający (-a)

R1eLCzmqTHFbv1
Nagranie dźwiękowe
brin (m.)
brin (m.)

źdźbło

R1Kj7JWOezTOm1
Nagranie dźwiękowe
caillé (m.)
caillé (m.)

grudki skrzepu (w serowarstwie)

RPTYKIc5rUBzu1
Nagranie dźwiękowe
caprin(e)
caprin(e)

kozi (-a)

R68IPWhmEjDko1
Nagranie dźwiękowe
cendre (m.)
cendre (m.)

popiół

RhFN0tFznbpSx1
Nagranie dźwiękowe
charmer
charmer

oczarowywać

RdyWdwVZEFb6b1
Nagranie dźwiękowe
cire (f.)
cire (f.)

wosk

R8eT2I8vKzrUx1
Nagranie dźwiękowe
clou (m.) de girofle
clou (m.) de girofle

goździk

RvHp6YoSI96nV1
Nagranie dźwiękowe
cœur (m.)
cœur (m.)

serce, środek

RRK8twI3ZeDQa1
Nagranie dźwiękowe
croûte (f.)
croûte (f.)

skórka

RNApontUyGuxP1
Nagranie dźwiękowe
découpe (f.)
découpe (f.)

sposób krojenia

Rrsat53Z7DEZg1
Nagranie dźwiękowe
égouttage (m.)
égouttage (m.)

odsączanie

RgpXuwmYcvU7I1
Nagranie dźwiękowe
encas (m.)
encas (m.)

przekąska

RW6vcxEfqIuos1
Nagranie dźwiękowe
être prisé(e)
être prisé(e)

być cenionym (-ą)

RfXiGovfOF4781
Nagranie dźwiękowe
faisselle (f.)
faisselle (f.)

twarożek

R5zbCVazumrIY1
Nagranie dźwiękowe
fruitière (f.)
fruitière (f.)

spółdzielnia serowarska

RsYnkYzOjBqKh1
Nagranie dźwiękowe
grignotage (m.)
grignotage (m.)

chrupanie, podjadanie

R1JcZJMbWhQy31
Nagranie dźwiękowe
grosso modo
grosso modo

z grubsza

RKkw2QDiyhplH1
Nagranie dźwiękowe
gustatif(-ve)
gustatif(-ve)

smakowy (-a)

R1cXXwghc99ph1
Nagranie dźwiękowe
hâloir (m.)
hâloir (m.)

dojrzewalnia, miejsce, gdzie dojrzewają sery

ROkaDiDSlHjN31
Nagranie dźwiękowe
inclure
inclure

włączać

R1YdcLSYKS6fD1
Nagranie dźwiękowe
laisser libre court
laisser libre court

dawać wolną rękę

RTx7fBArD58D91
Nagranie dźwiękowe
ludique
ludique

rozrywkowy (-a)

R4sIUMVz0HBJn1
Nagranie dźwiękowe
marbre (m.)
marbre (m.)

marmur

RqDexAx1T93bN1
Nagranie dźwiękowe
meule (f.)
meule (f.)

duży krążek sera

R17OAlSs2uQMH1
Nagranie dźwiękowe
moisissure (f.)
moisissure (f.)

pleśń, grzyb, nalot

RfJfttx9W9CIZ1
Nagranie dźwiękowe
moulage (m.)
moulage (m.)

formowanie

R1KZ3IWAPvJPS1
Nagranie dźwiękowe
paille (f.) de seigle
paille (f.) de seigle

źdźbło zboża

R1e1pOTY5sJWV1
Nagranie dźwiękowe
paille (f.)
paille (f.)

słoma

RtgJOlLgxbB5M1
Nagranie dźwiękowe
papilles (f.pl.)
papilles (f.pl.)

kubki smakowe

R1LdLSMBNF5Fm1
Nagranie dźwiękowe
prépondérant(e)
prépondérant(e)

dominujący (-a), przeważający (-a)

R2f4UNcgP6AEC1
Nagranie dźwiękowe
procurer
procurer

dostarczać, zapewniać

RRhl5w3MEChBg1
Nagranie dźwiękowe
prononcé(e)
prononcé(e)

wyrazisty (-a)

RH8KChPCprgal1
Nagranie dźwiękowe
raie (f.)
raie (f.)

linia

RDhQwf3SJs8Hz1
Nagranie dźwiękowe
râpé(e)
râpé(e)

tarty (-a)

R1aPNIMWJCwrV1
Nagranie dźwiękowe
sceller
sceller

zapieczętowywać

RN90DpNOnTOZG1
Nagranie dźwiękowe
se glisser
se glisser

wślizgnąć się, wcisnąć się

R1NwCJzwXeruP1
Nagranie dźwiękowe
sur le pouce (fam.)
sur le pouce (fam.)

pot. w biegu

R4EHU9bSqBO9Z1
Nagranie dźwiękowe
susciter
susciter

wzbudzać, wywoływać

RucofRdjMI9IZ1
Nagranie dźwiękowe
talon (m.)
talon (m.)

pięta, końcówka

R1A0bIxNf7Skn1
Nagranie dźwiękowe
tartinable
tartinable

do smarowania

Ro8VkcOk0hO7X1
Nagranie dźwiękowe
torréfié(e)
torréfié(e)

palony (-a), prażony (-a)

RS3x0n0yD7iA61
Nagranie dźwiękowe
bg‑blue

Bibliographie

https://www.quiveutdufromage.com/ac-le-processus-daffinage-du-fromage https://lefleenunclic.com/les-fromages/ https://www.produits-laitiers-de-france.com/fromage/degustation/comment-consommer-les-fromages/ https://www.przez-zoladek-do-serca.pl/rodzaje-serow/ https://www.leguidedufromage.com/faisselle-io707.html https://fr.wikipedia.org/wiki/Petit-suisse https://www.restaurant-formaticus.fr/connaissez-8-familles-de-fromages/ https://fr.wikipedia.org/wiki/Fromage_%C3%A0_p%C3%A2te_fondue https://fr.wikipedia.org/wiki/Affinage_du_fromage https://www.emilien-fromages.com/plateaux-fromages/comment-bien-couper-le-fromage https://laboxfromage.fr/blog/fromages-a-pate-pressee/ https://www.femina.fr/article/vrai-ou-faux-on-decrypte-10-idees-recues-sur-le-fromage https://www.economie.gouv.fr/particuliers/aop-aoc-igp-stg-labels-certification-alimentation