Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R9COxMOKZ7XgZ1
Ćwiczenie 1
Wskaż prawidłową odpowiedź. Litera „O” występująca w nazwie wiązania glikozydowego świadczy o tym, że: Możliwe odpowiedzi: 1. W cząsteczkach cukrów występuje wiele atomów tlenu., 2. Monosacharydy połączone są ze sobą za pośrednictwem atomu tlenu., 3. Wiązanie to zawiera kilka atomów tlenu.
RLQxdOSp60cH81
Ćwiczenie 2
Wskaż poprawną odpowiedź. W wyniku reakcji dwóch cząsteczek β-D-glukopiranozy powstaje: Możliwe odpowiedzi: 1. sacharoza posiadająca wiązanie β-1,2-O-glikozydowe, 2. maltoza posiadająca wiązanie α,β-1,4-O-glikozydowe, 3. maltoza posiadająca wiązanie β-1,4-O-glikozydowe, 4. celobioza posiadająca wiązanie β-1,4-O-glikozydowe
R1H900z4vz0C11
Ćwiczenie 3
Uzupełnij poniższe zdania. Wiązanie Tu uzupełnij-glikozydowe jest to wiązanie chemiczne powstałe pomiędzy Tu uzupełnij hydroksylową OH związaną z Tu uzupełnij atomem Tu uzupełnij w cząsteczce jednego monosacharydu a dowolną grupą hydroksylową występująca w drugiej cząsteczce Tu uzupełnij.
2
Ćwiczenie 4

Uzupełnij poniższą tabelę.

RhBXbrI3BvujG
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
21
Ćwiczenie 5
RXL4Vic6CHAjb21
Skrobia to polisacharyd, który często spotykamy w produktach spożywczych, np. w ziemniakach, kukurydzy, mące ziemniaczanej. Składa się z dwóch polisacharydów: amylozy oraz amylopektyny. Poniżej znajdują się fragmenty cząsteczek tych polisacharydów. Zaznacz wszystkie wiązania O-glikozydowe oraz odpowiednio je podpisz.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RpW0tuBD0MV35
Uzupełnij poniższy tekst. Skrobia to polisacharyd, który często spotykamy w produktach spożywczych, na przykład: w ziemniakach, kukurydzy, mące ziemniaczanej. Składa się on głównie z dwóch polisacharydów: amylozy oraz amylopektyny. Amyloza to wielocukier zbudowany z liniowo połączonych ze sobą jednostek glukozy za pomocą wiązania 1. α-1,4-O-glikozydowego, 2. α-1,6-O-glikozydowe. W odróżnieniu do amylozy, amylopektyna jest rozgałęzionym wielocukrem, w którym występują dodatkowo wiązania 1. α-1,4-O-glikozydowego, 2. α-1,6-O-glikozydowe pomiędzy resztami glukozy.
21
Ćwiczenie 6
RJiYs1EVYkQ5l21
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1QnIX9ViNx1k
Uzupełnij poniższy tekst na podstawie informacji w nim zawartych oraz dotychczas zdobytej wiedzy, wybierając odpowiednie pojęcia spośród podanych. Pierwsza cząsteczka zbudowana jest z grupy karboksylowej COOH połączonej z grupą metylenową CH2, która to związana jest z grupą CHpodstawioną grupą aminową NH2 oraz atomem węgla, który to łączy się za pomocą wiązania podwójnego z atomem tlenu oraz za pomocą wiązania pojedynczego z grupą NH. Grupa ta podstawiona jest z CH, która to związana jest z podstawnikami COOCH3 oraz z grupą metylenową CH2 połączoną z pierścieniem fenylowym C6H5. Cząsteczką tą jest 1. aspartam, 2. estrowe, 3. amidowe, 4. α,β-1,2-O-glikozydowe, 5. sacharoza. W swojej strukturze zawiera on wiązania takie jak wiązanie 1. aspartam, 2. estrowe, 3. amidowe, 4. α,β-1,2-O-glikozydowe, 5. sacharoza czy 1. aspartam, 2. estrowe, 3. amidowe, 4. α,β-1,2-O-glikozydowe, 5. sacharoza.

Druga cząsteczka zbudowana jest z reszt D-glukozy oraz D-fruktozy, które łączy wiązanie 1. aspartam, 2. estrowe, 3. amidowe, 4. α,β-1,2-O-glikozydowe, 5. sacharoza. Strukturę stanowią dwa związane ze sobą pierścienie, pierwszy sześcioczłonowy pierścień, w którym pierwszy lokant to atom węgla C1 związany z atomem tlenu wbudowanym w tenże pierścień. Węgiel C5 zamyka pierścień i łączy się ze wspomnianym atomem tlenu oraz węglem C6, niewbudowanym w pierścień. Od węgla C1 odchodzi wiązanie łączące go z atomem tlenu, który to łączy się z węglem C2 pierścienia D-fruktozy. Od węgli C2 oraz C4 odchodzą do góry grupy hydroksylowe OH, zaś do dołu od grupy C3, grupa hydroksylowa odchodzi również od węgla C6. Drugi pięcioczłonowy pierścień stanowi D-fruktoza, w której węgiel C1 należący do grupy CH2 podstawiony jest grupą hydroksylową OH i łączy się z atomem węgla C2, który związany jest z atomem tlenu łączącym pierścień D-fruktozy z pierścieniem D-glukozy. Od węgla C3 do dołu odchodzi grupa hydroksylowa OH, z kolei od węgla C4 do góry odchodzi grupa hydroksylowa OH. Węgiel C4 łączy się z atomem tlenu, który to łączy się z atomem węgla C2, co zamyka pięcioczłonowy pierścień. Ponadto od węgla C4 odchodzi do dołu grupa CH2OH. Omawianą cząsteczką jest oczywiście 1. aspartam, 2. estrowe, 3. amidowe, 4. α,β-1,2-O-glikozydowe, 5. sacharoza.
311
Ćwiczenie 7

Zapisz równanie reakcji powstawanie wiązania O–glikozydowego w cząsteczce maltozy. Zaznacz to wiązanie.

RGrEIWdcdI49n
(Uzupełnij).
3
Ćwiczenie 7
RpVuw8XMxc42s
Wskaż poprawną odpowiedź. W wyniku reakcji dwóch cząsteczek α-D-glukopiranozy powstaje maltoza w której występuje wiązanie: Możliwe odpowiedzi: 1. α-1,4-O-glikozydowe, 2. β-1,4-O-glikozydowe., 3. α,β-1,4-O-glikozydowe., 4. α-1,2-O-glikozydowe.
311
Ćwiczenie 8

Zapisz równanie reakcji otrzymywania sacharozy z odpowiednich monosacharydów. Po stronie substratów wskaż, z których atomów powstaje jako produkt cząsteczka wody. Zaznacz oraz podpisz wiązanie O–glikozydowe uwzględniając jego charakterystykę.

RQxiJcfvmQR3v
(Uzupełnij).
3
Ćwiczenie 8
Rj9HVlMrnCxeD
Między cząsteczkami jakich monosacharydów tworzy się wiązanie O-glikozydowe w cząsteczce dwucukru sacharozy? Możliwe odpowiedzi: 1. αD-fruktofuranozy i α-D-glukopiranoza, 2. dwie cząsteczki α-D-glukopiranozy, 3. α-D-glukopiranoza i βD-fruktofuranoza, 4. dwie cząsteczki βD-fruktofuranozy