Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Symulacja 1

Poniższa symulacja przedstawia pomiar skręcalności właściwej. Mając kilka przykładowych roztworów, przeprowadź dla nich pomiary, a następnie rozwiąż poniższe zadania.

Zapoznaj się z opisem symulacji przedstawiającej pomiar skręcalności właściwej, a następnie rozwiąż zadania.

R1EGhUyR6pR2k1
Symulacja jest poświęcona pomiarom skręcalności właściwej cukrów występujących w różnych stężeniach. Na stole laboratoryjnym znajduje się polarymetr, przyrząd służący do pomiaru skręcalności właściwej. Aparat ten ma podłużny kształt, jest dodatkowo wyposażony w ekran, na którym po pomiarze wyświetlane są wartości: zmierzonej skręcalności właściwej, temperatura próbki, temperatura komory pomiarowej. Dodatkowo na blacie znajdują się szklane butelki wypełnione roztworami cukrów: D‑glukoza, D‑fruktoza, maltoza roztwór nasycony, maltoza + 1 M HCl, sacharoza roztwór nasycony, sacharoza + 1 M HCl. Procedura pomiaru skręcalności polega na umieszczeniu części roztworu w specjalnej szklanej rurce, którą wprowadza się do aparatu. Po zakończeniu pomiaru na ekranie wyświetla się wartość skręcalności. Dla D‑glukozy skręcalność wynosi plus 53 stopnie, dla D‑fruktozy minus 92 stopnie, dla nasyconego roztworu maltozy plus 137 stopni, dla roztworu maltozy z dodatkiem jednomolowego roztworu HCl to plus 53 stopnie, dla nasyconego roztworu sacharozy plus 67 stopni, dla roztworu sacharozy z dodatkiem jednomolowego roztworu HCl jest to minus 20 stopni.
Symulacja interaktywna pt. ,,Badanie hydrolizy cukrów złożonych i wykrywanie produktów reakcji”
Źródło: Adrianna Gumienna, GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Podpowiedźgreenwhite
RK6PWQcJ9uEEX
Ćwiczenie 1
Wybierz poprawne dokończenia poniższego zdania.

Maltoza zbudowana jest z: Możliwe odpowiedzi: 1. cząsteczek D-fruktozy i D-glukozy., 2. cząsteczek D-fruktozy., 3. cząsteczek D-glukozy.
Ćwiczenie 2

Podaj wartość skręcalności właściwej sacharozy.

RPCRsxpem8j3N
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
ROxYXZwk5XmCc
(Uzupełnij).
Ćwiczenie 3

Podaj obserwacje oraz wnioski wyciągnięte po wykonaniu symulacji interaktywnej.

Podaj obserwacje oraz wnioski wyciągnięte po zapoznaniu się z opisem symulacji interaktywnej.

R19ZhIEtrG4kA
Obserwacje: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).