HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz 512001 oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Urządzenia do obróbki cieplnej
PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Urządzenia do obróbki cieplnej zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.
R166s1UBSownA
Rysunek przedstawia ikonę trybu pełnoekranowego, czyli obwód kwadratu, którego każdy bok ma niewielką przerwę w swojej linii, znajdująca się na środku linii.
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Program składa się z lewego panelu, gdzie użytkownik dokonuje wyboru potrzebnych elementów oraz z głównego panelu, na którym wyświetla się analizowany obiekt wraz z poleceniami informującymi o tym jakie zadanie należy wykonać. W tym miejscu w trakcie i po wykonaniu zadania pojawia się postęp prac oraz wynik końcowy.
W celu odsłuchania treści zawartych w programie ćwiczeniowym należy wybrać ikonę „Odsłuchaj”.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach;
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach;
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów;
Escape - anulowanie przeciągania;
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania.
W górnej części ekranu, na granatowej belce, znajdują się przyciski z dwoma ćwiczeniami. Użytkownik, w dowolnej kolejności, może wybrać jedno z nich.
Po kliknięciu na jeden z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać, zaznaczyć, przeciągnąć odpowiednie parametry dopasowane do wybranego uprzednio ćwiczenia.
R1Ikrpcv5nEG2
Grafika przedstawia widok strony startowej programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie.
Widok strony startowej programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania. W dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: „Instrukcja” programu ćwiczeniowego - zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Baza wiedzy”, ikona „Zapisz efekty pracy”, ikona „Pobierz listę kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer, ikona „Zrzut ekranu” oraz ikona „Spróbuj ponownie”, która umożliwia wykonanie ponownie ćwiczenia.
RKBPtUWam8tZX
Rysunek przedstawia sześć ikon. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona bazy wiedzy, czyli rysunek symbolizujący biret studencki wraz z napisem Baza wiedzy znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Czwarta to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony. Piata to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Szósta to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Urządzenia do obróbki cieplnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
1. Danie i metoda obróbki cieplnej
1. Danie i metoda obróbki cieplnej1
R1BhwiLYYGVhd1
Do każdej metody obróbki cieplnej, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po jednej potrawie, którą należy w ten sposób przyrządzić.
Do każdej metody obróbki cieplnej, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po jednej potrawie, którą należy w ten sposób przyrządzić.
2. Urządzenia do obróbki cieplnej dań
2. Urządzenia do obróbki cieplnej dań2
RiWZEJh4ZtAzn2
Do wskazanej metody obróbki cieplnej użytej do przyrządzenia konkretnego dania dopasuj właściwe urządzenie do obróbki cieplnej.
Do wskazanej metody obróbki cieplnej użytej do przyrządzenia konkretnego dania dopasuj właściwe urządzenie do obróbki cieplnej.
Powiązane ćwiczenia
1. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia --- cz. 1
Połącz w pary tekst z ilustracjami
1. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia --- cz. 1
1
RGeTp7GaYJUAw
Do każdego rodzaju urządzenia przyporządkuj metodę obróbki cieplnej.
Do każdego rodzaju urządzenia przyporządkuj metodę obróbki cieplnej.
RizeU0ws7kJUS2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
2. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia --- cz. 2
Połącz w pary tekst z ilustracjami
2. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia --- cz. 2
1
R16vi9iRARYsB
R1Q8cvk5Zy92G
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
3. Zastosowanie urządzeń do obróbki cieplnej surowców
Krzyżówka
3. Zastosowanie urządzeń do obróbki cieplnej surowców
RAhRX0tlnOhwx2
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Które urządzenie wykorzystuje się do gotowania pod zwiększonym ciśnieniem?, 2. W którym urządzeniu przygotujesz grzanki?, 3. Które urządzenie służy do smażenia w głębokim tłuszczu?, 4. Na którym urządzeniu opieczesz szaszłyk?, 5. Którym urządzenie służy do podgrzewania większej liczby różnych potraw?, 6. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni gorącej jest? … kuchenny, 7. Które urządzenia służą do podgrzewania dużej ilości zup?
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Które urządzenie wykorzystuje się do gotowania pod zwiększonym ciśnieniem?, 2. W którym urządzeniu przygotujesz grzanki?, 3. Które urządzenie służy do smażenia w głębokim tłuszczu?, 4. Na którym urządzeniu opieczesz szaszłyk?, 5. Którym urządzenie służy do podgrzewania większej liczby różnych potraw?, 6. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni gorącej jest? … kuchenny, 7. Które urządzenia służą do podgrzewania dużej ilości zup?
4. Podstawowe informacje o urządzeniach do obróbki cieplnej
Zaznaczanie komórek tabeli
4. Podstawowe informacje o urządzeniach do obróbki cieplnej
R1XQx4HbgukJ81
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Kotły warzelne służą do gotowania potraw płynnych i półpłynnych, w komorze roboczej o dużej pojemności – nawet do 120 l.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Steamer to urządzenie gotujące w wodzie pod zwiększonym ciśnieniem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Cyrkulator temperatury sous vide służy do gotowania gotowanych produktów pakowanych próżniowo, w wysokiej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Patelnie gastronomiczne służą do smażenia większej liczby produktów w małej i średniej ilości tłuszczu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Kotły warzelne służą do gotowania potraw płynnych i półpłynnych, w komorze roboczej o dużej pojemności – nawet do 120 l.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Steamer to urządzenie gotujące w wodzie pod zwiększonym ciśnieniem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Cyrkulator temperatury sous vide służy do gotowania gotowanych produktów pakowanych próżniowo, w wysokiej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Patelnie gastronomiczne służą do smażenia większej liczby produktów w małej i średniej ilości tłuszczu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
5. Urządzenia do obróbki cieplnej - test podsumowujący
Test
5. Urządzenia do obróbki cieplnej - test podsumowujący
3Test wielokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie rozwiązałeś test. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą urządzeń do obróbki cieplnej. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy urządzeń do obróbki cieplnej i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru, zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/10
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Które urządzenie wykorzystasz do przygotowania sandwichy, czyli kanapek na ciepło? Możliwe odpowiedzi: 1. Opiekacz., 2. Rożno., 3. Steamer.
Zupę pomidorową dla 100 osób przygotujesz za pomocą Możliwe odpowiedzi: 1. kotła warzelnego., 2. taboretu grzewczego., 3. patelni elektrycznej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do przygotowania szaszłyków posłuży Możliwe odpowiedzi: 1. salamander., 2. gofrownica., 3. griddle grill.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Urządzenia podtrzymujące temperaturę potraw to Możliwe odpowiedzi: 1. wózek bemarowy z kółkami., 2. ruszt., 3. witryna podgrzewcza.
Do smażenia głębokiego, np. kotletów de volaille, wykorzystasz Możliwe odpowiedzi: 1. frytownicę., 2. patelnię elektryczną., 3. szybkowar.
Do sporządzenia tradycyjnej ryby przygotowanej w temperaturze 50-60°C wykorzystuje się Możliwe odpowiedzi: 1. cyrkulator temperatury sous vide., 2. taboret grzewczy., 3. toster.
Utrzymanie talerzy we właściwej temperaturze do podania dań na ciepło zapewnia Możliwe odpowiedzi: 1. szafa podgrzewcza., 2. witryna podgrzewcza., 3. bemar.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do pieczenia potraw można wykorzystać Możliwe odpowiedzi: 1. piec konwekcyjny., 2. piekarnik elektryczny., 3. rożen.
Urządzenie wolnostojace służące do gotowania i podgrzewania potraw w dużych naczyniach, np. w garnkach o pojemności 50 litrów, to Możliwe odpowiedzi: 1. taboret grzewczy., 2. naleśnikarka., 3. kuchenka mikrofalowa.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Piec konwekcyjno-parowy służy do Możliwe odpowiedzi: 1. gotowania na parze., 2. smażenia., 3. pieczenia.