HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań - Kucharz 512001 oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Interaktywne materiały sprawdzające
11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia – cz. 1
1. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia – cz. 12D1FLmClpL
1
RGeTp7GaYJUAw
Do każdego rodzaju urządzenia przyporządkuj metodę obróbki cieplnej.
Do każdego rodzaju urządzenia przyporządkuj metodę obróbki cieplnej.
RizeU0ws7kJUS2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
2. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia – cz. 2
2. Rodzaje obróbki cieplnej i urządzenia – cz. 22D1FLmClpL
1
R16vi9iRARYsB
R1Q8cvk5Zy92G
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym rodzajów obróbki cieplnej i urządzeń.
3. Zastosowanie urządzeń do obróbki cieplnej surowców
3. Zastosowanie urządzeń do obróbki cieplnej surowców2D1FLmClpL
RAhRX0tlnOhwx2
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Które urządzenie wykorzystuje się do gotowania pod zwiększonym ciśnieniem?, 2. W którym urządzeniu przygotujesz grzanki?, 3. Które urządzenie służy do smażenia w głębokim tłuszczu?, 4. Na którym urządzeniu opieczesz szaszłyk?, 5. Którym urządzenie służy do podgrzewania większej liczby różnych potraw?, 6. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni gorącej jest? … kuchenny, 7. Które urządzenia służą do podgrzewania dużej ilości zup?
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Które urządzenie wykorzystuje się do gotowania pod zwiększonym ciśnieniem?, 2. W którym urządzeniu przygotujesz grzanki?, 3. Które urządzenie służy do smażenia w głębokim tłuszczu?, 4. Na którym urządzeniu opieczesz szaszłyk?, 5. Którym urządzenie służy do podgrzewania większej liczby różnych potraw?, 6. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni gorącej jest? … kuchenny, 7. Które urządzenia służą do podgrzewania dużej ilości zup?
4. Podstawowe informacje o urządzeniach do obróbki cieplnej
4. Podstawowe informacje o urządzeniach do obróbki cieplnej1D1FLmClpL
R1XQx4HbgukJ81
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Kotły warzelne służą do gotowania potraw płynnych i półpłynnych, w komorze roboczej o dużej pojemności – nawet do 120 l.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Steamer to urządzenie gotujące w wodzie pod zwiększonym ciśnieniem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Cyrkulator temperatury sous vide służy do gotowania gotowanych produktów pakowanych próżniowo, w wysokiej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Patelnie gastronomiczne służą do smażenia większej liczby produktów w małej i średniej ilości tłuszczu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Kotły warzelne służą do gotowania potraw płynnych i półpłynnych, w komorze roboczej o dużej pojemności – nawet do 120 l.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Steamer to urządzenie gotujące w wodzie pod zwiększonym ciśnieniem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Cyrkulator temperatury sous vide służy do gotowania gotowanych produktów pakowanych próżniowo, w wysokiej temperaturze.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Patelnie gastronomiczne służą do smażenia większej liczby produktów w małej i średniej ilości tłuszczu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
5. Urządzenia do obróbki cieplnej - test podsumowujący
5. Urządzenia do obróbki cieplnej - test podsumowujący3D1FLmClpL
1
3Test wielokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie rozwiązałeś test. Doskonale wykorzystałeś przyswojoną wiedzę dotyczącą urządzeń do obróbki cieplnej. Gratulacje!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału, który dotyczy urządzeń do obróbki cieplnej i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać zadanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru, zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/10
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Które urządzenie wykorzystasz do przygotowania sandwichy, czyli kanapek na ciepło? Możliwe odpowiedzi: 1. Opiekacz., 2. Rożno., 3. Steamer.
Zupę pomidorową dla 100 osób przygotujesz za pomocą Możliwe odpowiedzi: 1. kotła warzelnego., 2. taboretu grzewczego., 3. patelni elektrycznej.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do przygotowania szaszłyków posłuży Możliwe odpowiedzi: 1. salamander., 2. gofrownica., 3. griddle grill.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Urządzenia podtrzymujące temperaturę potraw to Możliwe odpowiedzi: 1. wózek bemarowy z kółkami., 2. ruszt., 3. witryna podgrzewcza.
Do smażenia głębokiego, np. kotletów de volaille, wykorzystasz Możliwe odpowiedzi: 1. frytownicę., 2. patelnię elektryczną., 3. szybkowar.
Do sporządzenia tradycyjnej ryby przygotowanej w temperaturze 50-60°C wykorzystuje się Możliwe odpowiedzi: 1. cyrkulator temperatury sous vide., 2. taboret grzewczy., 3. toster.
Utrzymanie talerzy we właściwej temperaturze do podania dań na ciepło zapewnia Możliwe odpowiedzi: 1. szafa podgrzewcza., 2. witryna podgrzewcza., 3. bemar.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do pieczenia potraw można wykorzystać Możliwe odpowiedzi: 1. piec konwekcyjny., 2. piekarnik elektryczny., 3. rożen.
Urządzenie wolnostojace służące do gotowania i podgrzewania potraw w dużych naczyniach, np. w garnkach o pojemności 50 litrów, to Możliwe odpowiedzi: 1. taboret grzewczy., 2. naleśnikarka., 3. kuchenka mikrofalowa.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Piec konwekcyjno-parowy służy do Możliwe odpowiedzi: 1. gotowania na parze., 2. smażenia., 3. pieczenia.