E-materiały do kształcenia zawodowego

Park maszynowy piekarni

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403

Urządzenia magazynowe

GALERIA ZDJĘĆ

Spis treści

Spis treści

  1. Cysterna do transportu mąki luzemCysterna do transportu mąki luzem

  2. Silos do przechowywania mąki luzemSilos do przechowywania mąki luzem

  3. Sposób połączenia cysterny z silosemSposób połączenia cysterny z silosem

  4. Przesiewanie mąkiPrzesiewanie mąki

  5. Rodzaje wagRodzaje wag

  6. Wózki transportoweWózki transportowe

1

1. Cysterna do transportu mąki luzem

1,21
1
Cysterna do transportu mąki luzem
R9f6X6vdkPkOT
Nagranie

Mąka jest podstawowym surowcem sypkim, niezbędnym do funkcjonowania piekarni, dlatego jej transport i przechowywanie są niezwykle istotne. Na ogół przewożona jest w workach albo luzem, z wykorzystaniem rozmaitych środków transportu. Przewóz mąki luzem odbywa się z użyciem transportu drogowego, w specjalnych samochodach cysternach, tzw. mąkowozach, które są przeznaczone do przewożenia tylko tego surowca. Cysterny mogą być jednokomorowe lub z większą liczbą komór, co zapobiega mieszaniu się różnych gatunków transportowanej jednocześnie mąki.

Rozładunek surowca odbywa się z użyciem podnośnika hydraulicznego, leja zsypowego lub metodą grawitacyjną i umieszcza się w przygotowanych i zabezpieczonych zbiornikach, np. silosach, a z każdej partii pobiera się próbkę do badania. Najchętniej wykorzystywana jest metoda grawitacyjna polegającą na zastosowaniu specjalnego systemu przedmuchiwania mąki z wykorzystaniem sprężonego powietrza.

Kluczową rolę odgrywa utrzymanie cysterny w sterylnej czystości, ale także zapewnienie odpowiedniej temperatury i wilgotności mąki, która nie może przekroczyć 15% przy wilgotności powietrza nie większej niż 75%. Dzięki temu zapobiega się zbrylaniu surowca oraz rozwojowi drobnoustrojów i pleśni.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Silos do przechowywania mąki luzem

1,21
1
Silos do przechowywania mąki luzem
REN2KpVp7o6ys
Nagranie

Silosy, czyli duże zbiorniki, służą zakładom piekarskim do magazynowania mąki luzem. Jest to bardzo wygodny sposób przechowywania surowca, bowiem eliminuje konieczność wykonywania wielu czynności magazynowych, jak przykładowo przewożenie mąki, ważenie i liczenie worków czy przekazywanie mąki do produkcji. Użycie silosów pozwala również na ekonomiczne i ergonomiczne wykorzystanie przestrzeni magazynowej piekarni. Silosy dzielą się na magazynowe i dobowe, tzw. produkcyjne.

Silosy mogą być zbudowane z żelbetu lub blachy stalowej, o przekroju kwadratowym, prostokątnym, ale również okrągłym, a ich pojemność sięga nawet 250 ton. Wewnątrz silosy są starannie wyszlifowane lub pokryte nieszkodliwymi lakierami silikonowymi, dzięki czemu unika się przylegania, tzw. zawieszania, mąki do ścian. Aby w dolnych partiach silosu surowiec nadmiernie się nie zagęszczał, stosowane jest urządzenie zwane ostrogą, a do opróżniania służą np. wygarniacz ślimakowy czy wygarniacz z uchylnymi ramionami, tzw. wybieraki.

Obsługa silosów odbywa się z wykorzystaniem panelu sterowniczego. Warto zaznaczyć, że co jakiś czas, silosy należy opróżnić i wyczyścić ich wnętrze.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Sposób połączenia cysterny z silosem

1,21
1
Sposób połączenia cysterny z silosem
REQLn002yciP4
Nagranie

Rozładunek mąki z cysterny do silosu odbywa się bez punktów pośrednich, z użyciem podnośnika hydraulicznego, leja zsypowego. Ze względu na możliwość zbrylania się mąki wykorzystywana jest metoda grawitacyjna polegająca na zastosowaniu specjalnego systemu przedmuchiwania zbiornika za pomocą sprężonego powietrza. Po odkręceniu zaworu uwalniającego w cysternie, dzięki odpowiednio wysokiej różnicy ciśnień pomiędzy cysterną a silosem, mąka jest tłoczona do rurociągu z zaworami rozdzielczymi, zakończonego odpowiednimi przyłączami i wraz ze strumieniem powietrza dociera do silosu.

W małych zakładach piekarskich rozładunek mąki do silosu może odbywać się także przy pomocy przenośnika ślimakowego, łańcuchowego, spiralnego czy czerpakowego.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

4. Przesiewanie mąki

R1NjKv6F8YKHC
Nagranie

Przesiewanie mąki to zabieg o znaczeniu zarówno sanitarnym, jak i technologicznym. W celach sanitarnych oczyszczamy mąkę na sitach, aby wychwycić potencjalne zanieczyszczenia, które mogły dostać się do mąki podczas otwierania opakowań, np. mogą być to zawieszki workowe, kawałki sznurków czy drutów, oraz skontrolować potencjalną obecność szkodników bytujących w mące. Przesiewanie mąki jest bardzo ważnym zabiegiem wstępnym także ze względów technologicznych. Podczas tego procesu następuje spulchnienie, ocieplenie oraz napowietrzenie mąki. Przesiana mąka nie jest zbrylona i ma większą objętość. Dzięki temu podczas wyrabiania ciast wszystkie składniki lepiej się połączą, a ciasta wychodzą lżejsze i pulchniejsze.

1,21
1
Przesiewacz płaski do mąki
RBl0hrH2PfMrU
Nagranie

Przesiewacz płaski do mąki to przyrząd używany do przesiewania surowca, zwany popularnie sitem. Przesiewacz jest okrągły, zbudowany z poziomej siatki stalowej lub z tkaniny syntetycznej, o różnej wielkości oczek, umocowanej na stalowej, drewnianej lub plastikowej ramie. Sito jest obsługiwane ręcznie. Mąkę wsypuje się na siatkę, a następnie wprawia w ruch, dzięki czemu surowiec przechodzi przez oczka siatki, a ewentualne zanieczyszczenia pozostają na przesiewaczu.

Przesiewacz bębnowy do mąki
R9Wobr7FgxXJA
Nagranie

Przesiewacz bębnowy do mąki jest urządzeniem używanym do przesiewania surowca. Mąkę wysypuje się do wsypu, a podnośnik czerpakowy unosi ją na sito bębna przesiewającego. Mąka pozostająca na środku bębna jest odrzucana na siatkę bębna przez zespół wirujących cepów, a następnie przecierana. Dzięki temu zostaje nie tylko oczyszczona, ale również napowietrzona i spulchniona. Sito porusza się z prędkością 30 obrotów na minutę. Ewentualne zanieczyszczenia są oddzielane i odrzucane do wylotu bębna, a następnie na zewnątrz przez wyrzutniki. Przesiana mąka z bębna opada na poziomy przenośnik ślimakowy i jest odprowadzana przez wylot.

Przesiewacz odśrodkowy do mąki
RwYP3N0MbdwMp1
Nagranie

Przesiewacz odśrodkowy do mąki jest urządzeniem używanym do przesiewania surowca. Charakteryzuje się niewielkimi wymiarami oraz zamocowanymi kółkami, które pozwalają ustawiać go w dowolnym miejscu. Składa się ze stolika pełniącego funkcję podpórki, na której kładzie się worek z mąką. Następnie mąka trafia do wsypu, a stamtąd do sita. Sito wykonuje ruch obrotowy i dzięki sile odśrodkowej mąka jest przesiewana. Przesiany surowiec jest przekazywany do rury wysypowej, z której można dozować mąkę przykładowo do miesiarki. Wadą przesiewacza odśrodkowego jest to, że ewentualne zanieczyszczenia nie są oddzielane automatycznie z sita, ale należy usuwać je ręcznie.

Przesiewacz wibracyjny do mąki
RcEEj1Wv9p2C6
Nagranie

Przesiewacz wibracyjny do mąki jest urządzeniem używanym do przesiewania surowca. Sito wprawiane w ruch systemem ultradźwiękowym umożliwia bardzo precyzyjne i wydajne przesiewania, bez tzw. martwych stref na sicie. Ultradźwięki są również zastosowane w procesie czyszczenia sita. Przesiewacz wibracyjny jest wyposażony w centralny wysyp dla odsianego produktu oraz boczny wysyp dla zanieczyszczeń. Niskie oczko przesiewania pozwala odsiać wszystkie zanieczyszczenia.

Przesiewacz zataczający (oscylacyjny) do mąki
RVKbPBUJSPXmb
Nagranie

Przesiewacz zataczający (oscylacyjny) do mąki jest urządzeniem używanym do przesiewania surowca. Przesiewacz oscylacyjny wykonuje trójwymiarowy, okrężny ruch, zbliżony do przesiewania ręcznego, który eliminuje zapychanie się sita. Przesiewacz składa się z napędu oscylacyjnego napędzanego przez przekładnię pasową i dwa silniki elektryczne. Drgania, czyli oscylacje, są wywoływane przez masy niewyważone, umieszczone na wale napędu oscylacyjnego. Mąka przesiewana jest od środka sita, a następnie oddala się ku jego krawędziom. Urządzenia nadają się idealnie do przesiewania mąki jako surowca pylącego, gdyż podczas ruchu okrężnego ma miejsce samoistne odpylanie surowca na sicie.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

5. Rodzaje wag

R19GjJJLoFRQV
Nagranie

Każda waga powinna mieć odpowiednie naklejki i tabliczkę znamionową, czyli oznaczenia legalizacyjne, lub świadectwo zgodności CЄ – Certyfikat Europejski i czasem, nieobowiązkowo, tzw. zatwierdzenie typu. Rok legalizacji to dwie pierwsze cyfry na naklejce legalizacyjnej, a kolejne cztery to numer jednostki notyfikowanej. Na tabliczce znajdują się także informacje o klasie dokładności wagi, M – znak metrologiczny oraz parametry techniczne urządzenia.

1,21
1
Waga pomostowa
RKvt3zlldZlZj
Nagranie

Waga pomostowa jest przeznaczona do ważenia surowca wielkogabarytowego oraz worków z mąką, przede wszystkim w magazynach oraz halach produkcyjnych. Jest wyposażona w stojak do mocowania miernika z wyświetlaczem i panelem obsługi i nadaje się do pracy w ruchu ciągłym. W nowoczesnych modelach platforma do ważenia nadaje się do zabudowy w podłodze lub blacie, co korzystnie wpływa na usprawnienie transportu i ważenie surowca. Waga jest wyposażona w funkcję tarowania, która umożliwia ważenie produktu bez wliczania ciężaru opakowania. Od wymiarów platformy zależy zakres ważenia i działka odczytowa, np. przy rozmiarze platformy 80 x 80 cm zakres ważenia to 300 kg, 600 kg, 600/1200 kg, 1500 kg, 2000 kg, zaś przy rozmiarze platformy 2 x 2 m to 1500 kg, 2000 kg, 1500/3000 kg i 6000 kg. Zakres temperatur pracy wagi wynosi od -10℃ do +40℃.

Waga hakowa
R1O1pp5y4CtSv
Nagranie

Waga hakowa jest idealnym przyrządem do ważenia dużych ładunków. Waga składa się ze stalowego haka, niejednokrotnie ze specjalnym zabezpieczeniem przeciwdziałającym ześliźnięciu się przedmiotu ważenia, panelu z wyświetlaczem do sprawdzania pomiarów oraz pilota do zdalnego sterowania. Waga jest łatwa w obsłudze i działa również na akumulatory, co jest potrzebne w przypadku braku prądu. Ma funkcję tarowania, wskazywania maksymalnego odczytu, sumowania odczytów, automatycznego wyłączania. Nadaje się do pracy wewnątrz i na zewnątrz. Zakres temperatur pracy wagi wynosi od -20℃ do +40℃.

Waga samochodowa
RRtEQr5APBEMg
Nagranie

Waga samochodowa ze stalowym pokładem to waga ustawiona na ziemi, wyniesiona ponad podłoże lub zagłębiona w nim, która służy do ważenia tonażu samochodów ciężarowych przewożących surowiec. Waga składa się pomostu wagowego, dźwigni ładunkowych, dźwigni przewodniej, cięgna, dźwigni przesuwnikowej, przesuwnika, dźwigni pomocniczej i precyzyjnego czujnika ważenia. W nowoczesnych wagach samochodowych istnieje możliwość skonfigurowania urządzenia z drukarką, wyświetlaczem wielkoekranowym oraz oprogramowaniem do zarządzania ważeniem. Maksymalne obciążenie wagi może wahać się od 30 do 60 ton, w zależności od rodzaju wagi, a dokładność ważenia to od 0,5 kg do 2 kg.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

6

6. Wózki transportowe

Rxd15CAo3UOh6
Nagranie

Wózki transportowe to środki transportu wewnętrznego, o ograniczonym zasięgu działania, wykorzystywane do załadunku, przewozu i wyładunku towaru. Transportowane towary są umieszczone bezpośrednio na platformie, płycie ładunkowej, na podstawkach ładunkowych lub, w przypadku wózka widłowego, na paletach lub podstawkach.

Wózki transportowe ze względu na sposób pracy dzielą się na: naładowne, podnoszące, podnośnikowe i ciągnikowe, zaś ze względu na rodzaj napędu na: napędzane, ręczne i doczepne. Wyróżniamy następujące odmiany konstrukcyjne wózków: widłowe, ramowe, platformowe, korytarzowe, tzw. specjalizowane.

Głównym wymaganiem eksploatacyjnym stawianym wózkom transportowym jest ich doskonała zwrotność. Decyduje o tym liczba, układ, średnica i rodzaj kół jezdnych, ale również gładkość powierzchni jezdni.

1,21
1
Pionowy wózek dwukołowy
R6PknFAcuHpQx
Nagranie

Pionowy wózek dwukołowy to środek transportu wewnętrznego najczęściej stosowany w piekarniach. Jest wykonany ze spawanych, stalowych kształtowników, w dolnej części ramy znajduje się oś, na której są zamocowane dwa koła jezdne. Pionowy wózek dwukołowy służy do krótkodystansowego transportu ładunków o regularnych kształtach, o masie nie większej niż 75 kg. Może być używany do przewozu na terenie płaskim, na rampach czy po schodach.

Pionowy wózek podnoszący
R2t6gpPFiKXMQ
Nagranie

Wózek pionowy podnoszący ręczny jest zbudowany z platformy opartej na podnoszonych kółkach, umocowanego za pomocą zaczepu koła prowadzącego oraz układu hydraulicznego do podnoszenia i opuszczania platformy. Natomiast wózek o napędzie elektrycznym jest wyposażony w hydrauliczny podnośnik platformy, który umożliwia szybki załadunek i rozładunek. Masa towarów transportowanych przy użyciu wózka nie powinna przekraczać jego dopuszczalnej nośności. Na ogół udźwig to około 200 kg. Pionowy wózek podnoszący można użytkować jako standardowy wózek magazynowy.

Poziomy wózek zwykły
R13oRfLbGuy9L
Nagranie

Poziomy wózek zwykły to uniwersalny wózek transportowy o rozmaitym przeznaczeniu. W zależności od rozmiaru może mieć nośność do 300 kg, 400 kg, a nawet 600 kg. Można nim przewozić worki z mąką czy cukrem, ale również wiadra z surowcami, np. margaryną, masłem.

Poziomy wózek podnoszący
R1EYO6zXH8Gdi1
Nagranie

Poziomy wózek podnoszący to rodzaj podnośnika stołowego, w którym za pomocą uchwytu ręcznego lub pompy nożnej i mechanizmu hydraulicznego podnosi się i obniża platformę w poziomie. Ma dwa stałe koła i dwa kółka skrętne, blokowane. Maksymalny standardowy udźwig wózka to 250 do 300 kg, a zakres podnoszenia od około 20 cm do około 80 cm. Zarówno waga, jak i zakres podnoszenia zależą od wielkości wózka i wymiarów platformy.

Wózek widłowy paletowy
RC4wMZ1myiuWk
Nagranie

Jeśli do magazynu zakładu piekarskiego surowce, np. mąka, są dostarczane w workach jutowych, papierowych wielowarstwowych czy z tworzywa sztucznego, to muszą być układane w określony sposób na paletach, czyli podestach wykonanych z drewnianych desek. Aby przenoszenie ciężkich ładunków nie było wykonywane ręcznie, wykorzystuje się do tego wózki widłowe paletowe. Wózek taki jest zbudowany z platformy opartej na podnoszonych kółkach, umocowanego zaczepem koła prowadzącego oraz układu hydraulicznego do podnoszenia i opuszczania platformy wózka. Dzięki takiemu rozwiązaniu można swobodnie przenosić palety z surowcami.

Wózek transportowy klasyczny
RJioAEHK3Rgun
Nagranie

Wózki transportowe klasyczne to uniwersalne wyposażenie zakładu piekarskiego. Mogą być używane do transportu wewnętrznego, jak i do rozładunku towaru z samochodu dostawczego do magazynu. Są to na ogół jednopoziomowe wózki platformowe ręczne z platformą pełną lub z siatki, o dość wielorakim zastosowaniu. Maksymalna nośność wózka to około 500 kg.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia