Park maszynowy piekarni
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Urządzenia magazynowe
GALERIA ZDJĘĆ
Spis treści
Cysterna do transportu mąki luzemCysterna do transportu mąki luzem
Silos do przechowywania mąki luzemSilos do przechowywania mąki luzem
Sposób połączenia cysterny z silosemSposób połączenia cysterny z silosem
Przesiewanie mąkiPrzesiewanie mąki
Rodzaje wagRodzaje wag
Wózki transportoweWózki transportowe
1. Cysterna do transportu mąki luzem






Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
4. Przesiewanie mąki
Przesiewanie mąki to zabieg o znaczeniu zarówno sanitarnym, jak i technologicznym. W celach sanitarnych oczyszczamy mąkę na sitach, aby wychwycić potencjalne zanieczyszczenia, które mogły dostać się do mąki podczas otwierania opakowań, np. mogą być to zawieszki workowe, kawałki sznurków czy drutów, oraz skontrolować potencjalną obecność szkodników bytujących w mące. Przesiewanie mąki jest bardzo ważnym zabiegiem wstępnym także ze względów technologicznych. Podczas tego procesu następuje spulchnienie, ocieplenie oraz napowietrzenie mąki. Przesiana mąka nie jest zbrylona i ma większą objętość. Dzięki temu podczas wyrabiania ciast wszystkie składniki lepiej się połączą, a ciasta wychodzą lżejsze i pulchniejsze.





Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
5. Rodzaje wag
Każda waga powinna mieć odpowiednie naklejki i tabliczkę znamionową, czyli oznaczenia legalizacyjne, lub świadectwo zgodności CЄ – Certyfikat Europejski i czasem, nieobowiązkowo, tzw. zatwierdzenie typu. Rok legalizacji to dwie pierwsze cyfry na naklejce legalizacyjnej, a kolejne cztery to numer jednostki notyfikowanej. Na tabliczce znajdują się także informacje o klasie dokładności wagi, M – znak metrologiczny oraz parametry techniczne urządzenia.




Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
6. Wózki transportowe
Wózki transportowe to środki transportu wewnętrznego, o ograniczonym zasięgu działania, wykorzystywane do załadunku, przewozu i wyładunku towaru. Transportowane towary są umieszczone bezpośrednio na platformie, płycie ładunkowej, na podstawkach ładunkowych lub, w przypadku wózka widłowego, na paletach lub podstawkach.
Wózki transportowe ze względu na sposób pracy dzielą się na: naładowne, podnoszące, podnośnikowe i ciągnikowe, zaś ze względu na rodzaj napędu na: napędzane, ręczne i doczepne. Wyróżniamy następujące odmiany konstrukcyjne wózków: widłowe, ramowe, platformowe, korytarzowe, tzw. specjalizowane.
Głównym wymaganiem eksploatacyjnym stawianym wózkom transportowym jest ich doskonała zwrotność. Decyduje o tym liczba, układ, średnica i rodzaj kół jezdnych, ale również gładkość powierzchni jezdni.






