Produkcja ciasta i wyrobów z ciasta drożdżowego
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Wyroby z ciasta drożdżowego
GALERIA ZDJĘĆ
Nagrania są tożsame z załączoną treścią
Opisy obiektów prezentowanych na zdjęciach są załączone w treści multimedium
Spis treści
Wyroby gotowe z ciasta drożdżowego (ciastka nienadziewane i nieprzekładane, nadziewane, przekładane, ponczowe, pączki, babki, placki, suchary)Wyroby gotowe z ciasta drożdżowego (ciastka nienadziewane i nieprzekładane, nadziewane, przekładane, ponczowe, pączki, babki, placki, suchary)
Wyroby gotowe z ciasta drożdżowego z wadamiWyroby gotowe z ciasta drożdżowego z wadami
1. Wyroby gotowe z ciasta drożdżowego (ciastka nienadziewane i nieprzekładane, nadziewane, przekładane, ponczowe, pączki, babki, placki, suchary)
Z ciasta drożdżowego można produkować:
ciastka nienadziewane i nieprzekładane (np. briosze, rogale, obwarzanki, precle);
ciastka nadziewane (np. bułki nadziewane, strucle makowe);
ciastka przekładane (np. bułki przekładane masą serową);
ciastka ponczowe;
pączki;
babki;
placki;
suchary.













Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Wyroby gotowe z ciasta drożdżowego z wadami
Do najczęściej spotykanych wad ciasta drożdżowego można zaliczyć wyrób, m.in., gdy:
skórka odchodzi od miękiszu,
zawiera zakalec,
nadzienie jest niesymetrycznie ułożone,
powierzchnia ciasta jest popękana,
skórka jest brunatna,
skórka jest blada, z pęknięciami,
miękisz jest wilgotny i lepki lub zbyt zbity,
ma kwaskowaty zapach,
jest zdeformowany.








