Produkcja ciasta i wyrobów z ciasta drożdżowego
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta drożdżowego
PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D1ARxrDcM
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie: Dobieranie surowców i ich ilości do produkcji ciasta drożdżowego zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

W górnej części ekranu znajdują się dwa przyciski: ,,Zadanie 1'' oraz ,,Zadanie 2''. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Następnie z menu, po lewej stronie programu, użytkownik rozwija pojedynczym kliknięciem listę „Surowce” w Zadaniu 1 oraz lub listę ,,Wybór metody'' w Zadaniu 2. W Zadaniu 1 w centralnej części programu pojawi się polecenie do odsłuchania lub przeczytania oraz puste pola, w które należy przeciągnąć elementy z listy po lewej stronie. W Zadaniu 2 po wyborze metody z listy po lewej stronie programu pojawi się kolejna lista - ,,Baza elementów''. W centralnej części programu pojawi się schemat, który należy uzupełnić przeciągając elementy z listy po lewej stronie. W momencie kiedy użytkownik jest pewien, że zostały wybrane wszystkie odpowiednie surowce i ich ilości, bądź odpowiednie elementy należy kliknąć przycisk „Sprawdź” znajdujący się na dole okna programu. Tym samym otrzyma informację o swoich postępach.
Prawidłowe odpowiedzi zostaną zaznaczone na zielono, błędne odpowiedzi - na czerwono.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierającej wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna. Po najechaniu myszką na dany przycisk pojawia się podpowiedź o funkcji tego przycisku.

W programie znajduje się również baza wiedzy, zawierająca szczegółowe informacje odnośnie sporządzania ciasta drożdżowego.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
Wykonanie ciasta drożdżowego
Wykonanie ciasta drożdżowego1
Przeliczanie ilości składników do wykonania babki drożdżowej z bakaliami
Przeliczanie ilości składników do wykonania babki drożdżowej z bakaliami2
Schemat blokowy sporządzania ciasta drożdżowego metodą jednofazową
Schemat blokowy sporządzania ciasta drożdżowego metodą jednofazową3
Powiązane ćwiczenia
- 3. Surowce i produkcja ciasta drożdżowegoZaznaczanie komórek tabeli3. Surowce i produkcja ciasta drożdżowego
R43QetSbVarDa1 Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Produkcja ciasta drożdżowego

Produkcja ciasta drożdżowego
Wyroby z ciasta drożdżowego

Wyroby z ciasta drożdżowego