Wyższe kwasy karboksylowe
Kwasy zazwyczaj kojarzą się nam z substancjami żrącymi, ciekłymi i dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Czy wiesz jednak, że świece wytwarzane są m.in. z mieszaniny dwóch kwasów – stearynowego i palmitynowego, czyli tzw. stearyny? Pod względem właściwości różnią się one od poznanych ci dotychczas kwasów. Są to substancje stałe, o białej barwie, które nie rozpuszczają się w wodzie.
jaką budowę oraz właściwości mają niższe kwasy karboksylowe.
co oznacza nazwa wyższe kwasy karboksylowe;
nazywać wyższe kwasy karboksylowe nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy) oraz nienasycone (kwas oleinowy);
zapisywać wzory wyższych kwasów karboksylowych (kwasu palmitynowego, stearynowego i oleinowego);
jakie są właściwości wyższych kwasów karboksylowych;
jakie zastosowanie mają wyższe kwasy karboksylowe;
projektować doświadczenie pozwalające odróżnić kwas oleinowy od palmitynowego lub stearynowego.
1. Wyższe kwasy karboksylowe
Kwasy karboksylowe, m.in. kwas octowy czy kwas masłowy , ze względu na niewielką liczbę atomów węgla w łańcuchu węglowodorowym, są zaliczane do niższych kwasów karboksylowych. Wyższe kwasy karboksyloweWyższe kwasy karboksylowe to związki zawierające długi łańcuch węglowy (kilkanaście atomów węgla) oraz charakterystyczną dla kwasów karboksylowych grupę .
Wyższe kwasy karboksylowe są nazywane także kwasami tłuszczowymi. Cząsteczki tłuszczów zawierają w swym składzie reszty kwasów tłuszczowych.
2. Podział i budowa wyższych kwasów karboksylowych
Przypomnij sobie pojęcie organicznych związków nasyconych i nienasyconych. Czy pamiętasz, które węglowodory zaliczamy do związków nasyconych, a które – do nienasyconych?
Wyróżniamy nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Do nasyconych wyższych kwasów karboksylowych należą kwas palmitynowykwas palmitynowy, o wzorze , oraz kwas stearynowykwas stearynowy . W cząsteczkach tych kwasów między atomami węgla występują wiązania pojedyncze. Kwas oleinowyKwas oleinowy między 9. a 10. atomem węgla zawiera wiązanie podwójne, dlatego należy do nienasyconych związków organicznych.
3. Właściwości wyższych kwasów karboksylowych
Czy wyższe i niższe kwasy karboksylowe mają podobne właściwości?
Ze względu na obecność długiego łańcucha węglowego właściwości wyższych kwasów karboksylowych różnią się od właściwości niższych kwasów karboksylowych.
probówki,
szkiełka zegarkowe,
woda,
kwas octowy,
kwas palmitynowy,
kwas stearynowy,
kwas oleinowy.
Określ stan skupienia, barwę i zapach kwasów karboksylowych użytych w doświadczeniu.
Zbadaj rozpuszczalność kwasów w wodzie.
Wyniki obserwacji zanotuj w postaci tabeli:
Właściwości kwasów karboksylowych Nazwa substancji
Stan skupienia
Barwa
Zapach
Rozpuszczalność w wodzie
kwas octowy
kwas palmitynowy
kwas stearynowy
kwas oleinowy
R1ZY2L6gn4a1q1
W wyniku doświadczenia zaobserwowano:
Nazwa substancji | Stan skupienia | Barwa | Zapach | Rozpuszczalność w wodzie | |
Niższy kwas karboksylowy | kwas octowy | ciekły | bezbarwny | charakterystyczny | dobra |
Wyższe kwasy karboksylowe | kwas palmitynowy | stały | biały | bezwonny | nie rozpuszcza się |
kwas stearynowy | stały | biały | bezwonny | nie rozpuszcza się | |
kwas oleinowy | ciekły | lekko żółty | charakterystyczny | nie rozpuszcza się |
Z obserwacji wynika, że wyższe kwasy karboksylowe mają inne właściwości fizyczne niż niższe kwasy karboksylowe. Wyższe kwasy karboksylowe nie rozpuszczają się w wodzie ze względu na długi łańcuch węglowy. Nasycone kwasy tłuszczowe – kwas palmitynowy i stearynowy – są substancjami stałymi o białej barwie. Nienasycony kwas oleinowy jest oleistą cieczą o lekko żółtym zabarwieniu; ma charakterystyczny zapach starego oleju.
Kwas stearynowy i palmitynowy w niskich temperaturach topią się. Kwasy karboksylowe ulegają reakcji spalania. Spalają się żółtym płomieniem – takim, jaki obserwujemy podczas palenia się świeczki.
Jak odróżnić stopiony kwas stearynowy lub palmitynowy od kwasu oleinowego. Wykonaj ćwiczenie.
Podsumowanie ćwiczenia
W celu odróżnienia kwasu stearynowego lub palmitynowego od kwasu oleinowego należy zastosować wodę bromową lub roztwór manganianu(VII) potasu . Cząsteczka nienasyconego kwasu oleinowego zawiera wiązanie podwójne, dlatego odbarwia wodę bromową oraz roztwór manganianu(VII) potasu. Ponadto w reakcji tej powstaje biała substancja stała – nasycony kwas stearynowy. Przechodzi on w kwas nasycony, co obserwujemy jako zmianę stanu ciekłego substancji w stan stały. Wyższe kwasy karboksylowe wprowadzone do wody z dodatkiem oranżu metylowego nie zmieniają barwy wskaźnika, ponieważ nie rozpuszczają się w wodzie i nie ulegają procesowi dysocjacji elektrolitycznej.
4. Jak powstają mydła?
Kwasy tłuszczowe ogrywają istotną rolę w otrzymywaniu mydeł.
Czy w wyniku reakcji wyższego kwasu karboksylowego z zasadą sodową otrzymamy sól?
Kwas stearynowy reaguje z zasadą sodową, a produktami tej reakcji są sól i woda.
kwas stearynowy,
zasada sodowa (wodny roztwór wodorotlenku sodu),
fenoloftaleina,
palnik,
probówki.
Do probówki wsyp niewielką ilość kwasu stearynowego.
Wlej kilka cmIndeks górny 33 zasady sodowej.
Dodaj kilka kropel fenoloftaleiny.
Mieszaninę ogrzewaj.
Obserwuj zmiany.
Pozostaw substancję do ostygnięcia.
R1aYYzxNeO8JB1
Mieszanina kwasu stearynowego i zasady sodowej topi się. Malinowe zabarwienie zanika. Obserwujemy pienienie się utworzonego produktu tej reakcji. Po ostygnięciu powstaje grudkowata substancja o konsystencji podobnej do mydła.
W wyniku reakcji kwasu stearynowego z zasadą sodową powstaje mydło. Reakcja przebiega według równania:
Stearynian sodu to rozpuszczalna w wodzie sól sodowa kwasu stearynowego.
Sole wyższych kwasów karboksylowych, m.in. palmitynowego, stearynowego i oleinowego, to mydła.
Dlaczego mydła myją?
Mydła, podobnie jak detergenty, są substancjami powierzchniowo czynnymi. Co to oznacza? Powierzchnia wody wykazuje tzw. napięcie powierzchniowe, czyli zachowuje się jak „napięta błonka”. Dzięki temu owady poruszają się po wodzie, nie zanurzając się w niej.
Wszyscy wiemy, że zabrudzonych, tłustych rąk nie domyjemy, używając tylko wody. Dodając mydło lub inny detergent, zmniejszamy napięcie powierzchniowe wody, to znaczy „rozluźniamy napiętą błonkę”. Ponadto mydło ma dwoistą naturę: „lubiącą wodę” (część hydrofilowa) i „
nielubiącą wody” (część hydrofobowa). Zgodnie z regułą: podobne rozpuszcza się w podobnym – część mydła lubiąca wodę będzie rozpuszczała się w wodzie, a część nielubiąca wody będzie dobrze rozpuszczać tłuszcze.
Podsumowanie
Wyższe kwasy karboksylowe to kwasy zawierające długie łańcuchy węglowe.
Wyższe kwasy karboksylowe nazywamy również tłuszczowymi, gdyż cząsteczki tłuszczów zawierają w swym składzie reszty tych kwasów.
Do nasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy palmitynowy i stearynowy.
Kwas oleinowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym.
Mydła to sole wyższych kwasów karboksylowych.
Napisz równania reakcji spalania całkowitego składników stearyny, czyli kwasu palmitynowego i stearynowego.
Napisz równania reakcji otrzymywania:
oleinianu magnezu,
stearynianu sodu,
palmitynianu potasu.
Skrót NNKT oznacza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyszukaj w dostępnych źródłach informacje na ich temat. Sporządź infografikę, w której podasz przykłady NNKT, gdzie występują i jakie są skutki ich niedoboru w organizmie człowieka.
Przeczytaj ciekawostkę „Dlaczego mydła myją” i wykonaj doświadczenie, postępując zgodnie z instrukcją:
Do miseczki nalej wody.
Powierzchnię wody posyp mielonym pieprzem.
Zamocz palec w płynie do mycia naczyń.
Zwilżony płynem palec przyłóż do powierzchni wody na środku miseczki.
Obserwuj, co się dzieje.
Wypełnij kartę doświadczenia:
Karta doświadczenia Potrzebny sprzęt i odczynniki:
Obserwacje:
Wnioski:
Pomocne mogą być pytania:
– dlaczego pieprz nie zwilża się wodą?
– jaki wpływ ma dodanie płynu do mycia naczyń?
Słowniczek
związki chemiczne zawierające długi łańcuch węglowy oraz grupę karboksylową ; nazywane są również kwasami tłuszczowymi
nasycony wyższy kwas karboksylowy o wzorze
nasycony wyższy kwas karboksylowy o wzorze
nienasycony wyższy kwas karboksylowy o wzorze , zawierający jedno wiązanie podwójne między 9. a 10. atomem węgla
Zadania
Oceń, czy podane zdania, dotyczące budowy i właściwości wyższych kwasów karboksylowych, są prawdziwe, czy fałszywe.
Prawda | Fałsz | |
Wyższe kwasy karboksylowe mają krótki łańcuch węglowy. | □ | □ |
Kwas oleinowy odbarwia wodę bromową, gdyż jest związkiem nienasyconym. | □ | □ |
Mieszanina kwasów palmitynowego i stearynowego, tzw. stearyna, służy do wyrobu świec. | □ | □ |
Wyższe kwasy karboksylowe mają odczyn kwasowy, dlatego w ich obecności oranż metylowy barwi się na kolor czerwony. | □ | □ |