Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:

  • sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego,

  • wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości,

  • rozliczanie usług kelnerskich.

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:

  • planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych,

  • planowanie i nadzorowanie pracy kelnera,

  • rozliczanie usług gastronomicznych.

ROeb4L18mDFsj1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Technik usług kelnerskich, licencja: CC BY-SA 3.0.

„W swojej pracy wykonuję czynności związane z obsługiwaniem gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych rodzinnych i biznesowych”.

Marek, technik usług kelnerskich

Ciekawostka

Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.

Ry3VKYcs01ywi
Źródło: Troy Guo, Kelner w ogródku kawiarni, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące sporządzanie potraw i napojów w części handlowo‑usługowej zakładu gastronomicznego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia dwie kelnerki w zapaskach, stojące obok stolika i przygotowujące poczęstunek.

Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę w czarnej koszuli stojącego za barem restauracji. Mężczyzna sporządza napój alkoholowy z lodem.

Wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości

1,1,1
RxZhljeyIyNsa
Obsługa gości
Źródło: Peggy_Marco, Obsługa gości, dostępny w internecie: pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RXT7yYngyInOq
Obsługa gości na sali
Źródło: icsilviu, Kelner z tacą, dostępny w internecie: pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R13iMy1asGmL4
Przyjmowanie gości
Źródło: Louis Hansel, Kelner obsługujący gości, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości.

Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera obsługującego klientkę restauracji. Kobieta siedzi przy stoliku restauracyjnym. Na stoliku jest stojak z kartą dań.

Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę w garniturze, białej koszuli i muszce. Mężczyzna niesie tacę z pustymi szklankami, opierając ją sobie o ramię.

Zdjęcie trzecie przedstawia mężczyznę w czarnej koszulce, który  obsługuje gości restauracji podając im talerz z przyrządzoną potrawą.

Rozliczanie usług kelnerskich

1,1
RH6uOJ4VTtdh5
Rozliczanie usług kelnerskich
Źródło: Yan Krukau, Rozliczanie usług kelnerskich, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R15A2BUab7ZiP
Rozliczenie zamówienia
Źródło: Autor nieznany, Rozliczenie zamówienia, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług kelnerskich.

Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera trzymającego terminal przed klientem restauracji. Kelner ubrany jest w białą koszulę, muszkę i zapaskę oraz białe rękawiczki.

Zdjęcie drugie przedstawia rozliczenie zamówienia. Klientka restauracji przybliża do terminala telefon komórkowy dokonując płatności zbliżeniowej.

Prezentacja przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące planowanie i organizowanie dodatkowych usług gastronomicznych.

Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnera, który zawiązuje sobie na plecach zapaskę kelnerską.

Krok pierwszy - Przyjmowanie zamówień od gości. Pokazana jest kobieta w zapasce kelnerskiej, która stoi przed klientami restauracji. Kobieta ma złożone dłonie.

Krok drugi - Przygotowywanie napojów dla klientów. Pokazana jest kelnerka, która przygotowuje ciepłe napoje za barem restauracji.

Krok trzeci - Parzenie kawy. Pokazany jest ekspres do kawy, z którego wylewa się do filiżanki kawa.

Krok czwarty - Pienienie i podgrzewanie mleka. Pokazana jest kelnerka, która podkłada kubek pod rurkę ekspresu do kawy, z której wylewa się spienione mleko.

Krok piąty - Wydawanie posiłków klientom. Pokazany jest talerz z przyrządzonym jedzeniem, postawiony na stoliku przed klientką. Na talerzu są frytki i hamburger.

Planowanie i nadzorowanie pracy kelnera

1,1,1
RStZhQr3KtTZ3
Planowanie pracy kelnera
Źródło: LuckyLife11, Kelnerka podczas pracy, dostępny w internecie: pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1MbQKHJjrhoV
Planowanie pracy
Źródło: Autor nieznany, Kelner nalewający szampana, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R6ommCZbew3lu
Nadzorowanie pracy kelnera
Źródło: Autor nieznany, Barman przygotowujący drinka, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące planowanie i nadzorowanie pracy kelnera.

Zdjęcie pierwsze przedstawia kelnerkę sięgającą po cukierniczkę znajdującą się na ladzie. Kelnerka trzyma w dłoni tacę. Ubrana jest w białą koszulę i czarną kamizelkę.

Zdjęcie drugie przedstawia kelnera w białej koszuli i zapasce. Mężczyzna nalewa napój do szklanek ustawionych w kilku rzędach na stole.

Zdjęcie trzecie przedstawia kelnera stojącego za barem i sporządzającego napój alkoholowy.

Rozliczanie usług gastronomicznych

1,1
RAgWPxOf3d9nH
Płatność kartą
Źródło: GroMar Sp. z o.o., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1BgBJBuTLodL
Rozliczenie usług
Źródło: GroMar Sp. z o.o., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące rozliczanie usług gastronomicznych.

Zdjęcie pierwsze przedstawia osobę trzymającą w dłoni kartę płatniczą.

Zdjęcie drugie przedstawia klienta przykładającego kartę płatniczą do terminala dokonując płatności zbliżeniowej za usługi.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.

1
R1uDNBRRZ6xD91
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik usług kelnerskich.

RseaSxa4NL7yE2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Do głównych zadań zawodowych technika usług kelnerskich należą:
RwxUaa2TBeexs2
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik usług kelnerskich może podejmować pracę w: