Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiałuJak korzystać z e‑materiału
Wymagania techniczneWymagania techniczne
Struktura e‑materiału
1. Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
2. Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy. Materiał „Sposoby wstępnego przetwarzania ryb”„Sposoby wstępnego przetwarzania ryb” to film instruktażowy przedstawiający kolejne czynności wykonywane podczas wstępnego przetwarzania ryb oraz etapy procesu technologicznego do uzyskania jednego z asortymentów rybnych. Infografika „Procesy przedłużania trwałości surowca rybnego”„Procesy przedłużania trwałości surowca rybnego” ukazuje ustrukturyzowane informacje na temat przedłużania trwałości surowca rybnego poprzez: chłodzenie, zamrażanie, solenie, wędzenie ryb, pasteryzację i sterylizację.
3. Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Jak korzystać z e‑materiału
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające i słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie technik rybactwa śródlądowego.
Na podstawie materiałów możesz z łatwością stworzyć notatkę wizualną, na której umieścisz, np. na osi, kolejne procesy związane z przetwarzaniem. W Twojej notatce pojawić się mogą proste, schematyczne ilustracje - np. sól - solenie, dym - wędzenie.
Podczas oglądania filmu możesz także spróbować przygotować plakat opisujący procesy (do każdego z nich dobierz 3 słowa‑klucze).
W skład multimediów wchodzą film instruktażowy oraz infografika. Przybliżają one wiadomości z zakresu wstępnego przetwórstwa ryb.
Dzięki filmowi instruktażowemu „Sposoby wstępnego przetwarzania ryb” zapoznasz się z różnymi metodami obróbki ryby. Film przeprowadzi Cię przez cały proces od ogłuszenia ryby, przez odłuszczenie, odgłowienie i wypatroszenie, aż do pocięcia mięsa na dzwonka, płaty i filety.
Infografika „Procesy przedłużania trwałości surowca rybnego” pozwoli Ci na poznanie różnych metod utrwalających surowiec rybny. Uzyskasz informacje o chłodzeniu, zamrażaniu, soleniu, wędzeniu, pasteryzacji i sterylizacji wraz z konkretnymi okresami wydłużenia przydatności do spożycia. Klikając na poszczególne znaczniki, wyświetlą się informacje o danym procesie.
Interaktywne materiały sprawdzające umożliwiają samodzielne sprawdzenie poziomu wiedzy oraz przyswojenie informacji zawartych w multimediach. Ponadto każde ćwiczenie posiada informację zwrotną, dzięki której dowiesz się, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.
W słowniku pojęć dla e‑materiału zawarte są wszystkie trudniejsze pojęcia występujące w tym materiale. Dzięki niemu w prosty sposób możesz uzupełnić wiedzę o nowe zagadnienia, a także lepiej zrozumieć informacje zawarte w multimediach.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych materiałów platformy www.zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy
OS X 10.11.6 lub nowszy
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100
Firefox w wersji 62.0.2
Safari w wersji 11.1
Opera w wersji 55.0.2994.44
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści