Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Słownik pojęć
E-materiały do kształcenia zawodowego
Park maszynowy piekarni
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Interaktywne materiały sprawdzające
11
Pokaż ćwiczenia:
11
1. Linia technologiczna do produkcji bułek
1. Linia technologiczna do produkcji bułek3D13z7WNid
RooaRDE9LTBvj3
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym linii technologicznej do produkcji bułek.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym linii technologicznej do produkcji bułek.
2. Linia technologiczna do produkcji wyrobów specjalnych - pieczywa chrupkiego
2. Linia technologiczna do produkcji wyrobów specjalnych - pieczywa chrupkiego1D13z7WNid
RTjV43kyxGz8h2
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
3. Urządzenia do kształtowania ciast
3. Urządzenia do kształtowania ciast1DzS0EEz13
R146UYgZYiIRk1
Połącz w pary nazwy urządzeń do kształtowania ciast z czynnościami, które można nimi wykonać.
Połącz w pary nazwy urządzeń do kształtowania ciast z czynnościami, które można nimi wykonać.
4. Urządzenia do kształtowania ciasta w parku maszynowym piekarni - test sprawdzający
4. Urządzenia do kształtowania ciasta w parku maszynowym piekarni - test sprawdzający2DzS0EEz13
1
3Test jednokrotnego wyboru101595Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący urządzeń do kształtowania ciasta w parku maszynowym piekarni. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z urządzeniami do kształtowania ciasta w parku maszynowym piekarni i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test jednokrotnego wyboru
Pytanie
1/10
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Ukształtowane kęsy ciasta posypane mąką to
Waga naważki jest wyższa od wagi upieczonego wyrobu o
Kształtowanie pieczywa rozpoczynamy od zaokrąglania, czyli obtaczania kulistego, które wykonujemy za pomocą
Ciasto żytnie i mieszane, które nie wymaga rozwalcowania, kształtuje się jeden raz i służą do tego zaokrąglarki
Zaokrąglarka stożkowa jest wykorzystywana do zaokrąglania kęsów ciasta na chleb
Wydłużarka walcowa to inaczej
Zaokrąglarko-wydłużarka to maszyna zbudowana z dwóch modułów osadzonych w obudowie – taśmy zaokrąglania i
Agregat kształtujący, czyli zespół sprzężonych ze sobą na stałe maszyn kształtujących to inaczej
Do podnoszenia i opróżniania dzież z ciastem służy
Kęsy ciasta po opuszczeniu komory rozrostowej są̨ podawane pod stemple
Spośród podanych do wyboru, zaznacz poprawne wyrażenia w tekście dotyczącym urządzeń magazynowych w piekarni.
Spośród podanych do wyboru, zaznacz poprawne wyrażenia w tekście dotyczącym urządzeń magazynowych w piekarni.
6. Urządzenia do sporządzania ciast - test podsumowujący
6. Urządzenia do sporządzania ciast - test podsumowujący3DG8ojSOyp
1
3Test wielokrotnego wyboru203095Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący urządzeń do sporządzania ciast. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z urządzeniami do sporządzania ciast i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/20
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Urządzenia dozujące w piekarni służą do dozowania
System zbudowany z dozownika wody, zbiorników produkcyjnych, pomp dozujących, zbiorników pośrednich, armatury i aparatury kontrolnej, podestu i szafy sterowniczej to
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Urządzenie dozujące wodę pozwala na ścisłe określenie jej
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Pobór ściśle określonej ilości wody w odpowiedniej temperaturze ma wpływ na
Do przygotowania wody o pożądanej temperaturze służy
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Roztwór soli przygotowujemy poprzez dodanie
W piekarniach przemysłowych przygotowanie solanki na większą skalę przeprowadza się w
Pomiar stężenia solanki wykonuje się za pomocą
Zawiesina wodna drożdży to inaczej
Mleczko drożdżowe musi być magazynowane w stabilnej temperaturze
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dozowniki do odmierzania odpowiedniej ilości mleczka drożdżowego, tzw. drożdżowniki, są wyposażone w
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Miesiarki to urządzenia wykorzystywane do miesienie ciasta, które dzielimy na działające w sposób
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Wyróżniamy m.in. miesiarki
Końcówka typu hak służy do sporządzania ciast
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Dzieża, jako część robocza miesiarki, może być
Do szybkiego opróżniania i czyszczenia wnętrza dzieży służy
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Wywrotnica do dzieży to urządzenie, które służy do
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Wywrotnice do dzież można podzielić na
W celu zapewnienia ciągłości produkcji pieczywa wykorzystuje się leje spustowe, zwane lejami
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Leje spustowe mogą być montowane do