Program ćwiczeniowy do projektowania, Kalkulacja cen potraw i napojów
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Kalkulacja cen potraw i napojów zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio. Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.
R1Fy8dN4WallR
Grafika przedstawia widok początkowego ekranu programu ćwiczeniowego zatytułowanego Kalkulacja cen potraw i napojów.
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: Instrukcja programu ćwiczeniowego oraz Pobierz listę kroków, która umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer. Po najechaniu myszką na ikonę pokazują się podpowiedzi dotyczące funkcjonalności danej ikony.
RiGp8doAtHTwe
Rysunek przedstawia dwie ikony. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy – ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu – ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia – ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
Rdbz9oX6RjN2E
Rysunek przedstawia trzy ikony. Pierwsza to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
11
Zadanie 1. Obliczanie procentowe zysku zakładu gastronomicznego
Zadanie 1. Obliczanie procentowe zysku zakładu gastronomicznego1
RbU71Os95c31s1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania procentowego zysku zakładu gastronomicznego.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania procentowego zysku zakładu gastronomicznego.
Zadanie 2. Obliczanie ceny gastronomicznej netto i brutto
Zadanie 2. Obliczanie ceny gastronomicznej netto i brutto2
RON6myLDB13Ik2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania ceny gastronomicznej netto i brutto.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania ceny gastronomicznej netto i brutto.
Zadanie 3. Obliczanie Food Cost (FC)
Zadanie 3. Obliczanie Food Cost (FC)2
RJvoExZt0AV2T2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania Food Cost (FC).
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania Food Cost (FC).
Powiązane ćwiczenia
7. Cena gastronomiczna - test sprawdzający
Test
7. Cena gastronomiczna - test sprawdzający
3Test jednokrotnego wyboru81295Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego testu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący ceny gastronomicznej. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy zagadnień związanych z ceną gastronomiczną i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Więcej informacji znajdziesz w materiale Program ćwiczeniowy do projektowania: Kalkulacja cen potraw i napojów. Spróbuj ponownie odpowiedzieć na pytanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
8
Limit czasu:
12 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test jednokrotnego wyboru
Pytanie
1/8
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Cena w zakładzie gastronomicznym to
Food cost uwzględnia
Kosztem zmiennym w działalności zakładu gastronomicznego jest koszt
Cena ewidencyjna surowca wykorzystywana w systemie cen kalkulacyjnych jest
Kompleksowa usługa gastronomiczna, np. przyjęcie okolicznościowe, jest objęta stawką podatku VAT
Kwota marży procentowej dla dania głównego, gdy zakład stosuje marżę dla tej grupy potraw w wysokości 200%, a koszt zakupu surowców dla tego dania wynosi 12,00 zł, wyniesie
Marża gastronomiczna to
Marża procentowa „w stu” obliczana jest, gdy chcemy wiedzieć, jaki procent przychodów ze sprzedaży
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
11. Poprawne kwoty marży - quiz
Test
11. Poprawne kwoty marży - quiz
3Quiz5895Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego quizu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący poprawnych kwot marży. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy poprawnych kwot marży i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Więcej informacji znajdziesz w materiale Program ćwiczeniowy do projektowania: Kalkulacja cen potraw i napojów. Spróbuj ponownie odpowiedzieć na pytanie, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Quiz
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
5
Limit czasu:
8 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Quiz
Pytanie
1/5
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Jeśli koszt surowca wynosi 5,00 zł, a marża procentowa to 100%, poprawna kwota marży wynosi
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczenia procentowego zysku.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczenia procentowego zysku.
Jeśli koszt surowca wynosi 12,00 zł, a marża procentowa to 200%, poprawna kwota marży wynosi
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Jeśli koszt surowca wynosi 200,00 zł, a marża procentowa to 300%, poprawna kwota marży wynosi