Transport żywności - warunki i wpływ na jakość
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Interaktywne materiały sprawdzające
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Test jednokrotnego wyboru
Czy łańcuch chłodniczy jest procesem ciągłym? Możliwe odpowiedzi: 1. Tak, zawsze., 2. Nie., 3. Przerwanie łańcucha chłodniczego może nastąpić tylko na krótki okres, nieprzekraczający kilku godzin.
Na czym polega transportowy system „Transcar”? Możliwe odpowiedzi: 1. Jest to system transportowy wykorzystujący zdalne wózki samojezdne w szpitalach., 2. Jest to czterokołowy wózek wyposażony w bemary służący do transportu gotowych potraw w restauracji., 3. Jest to sposób transportu artykułów spożywczych samochodami typu chłodnia.
Jakie są prawidłowe warunki panujące w chłodniach? Możliwe odpowiedzi: 1. Wilgotność 95%, temperatura od 0°C do 10°C., 2. Wilgotność 60%, temperatura od 0°C do 10°C., 3. Wilgotność 95%, temperatura od -4°C do 4°C.
Prawidłowa temperatura przechowywania mrożonych ryb i skorupiaków wynosi Możliwe odpowiedzi: 1. -18°C., 2. -4°C., 3. 0°C.
Jakie informacje muszą się znajdować na etykiecie opakowania środka spożywczego? Możliwe odpowiedzi: 1. Nazwa producenta., 2. Wykaz składników środka spożywczego., 3. Sposób pakowania.
Jakie parametry podlegają kontroli w trakcie produkcji potraw? Możliwe odpowiedzi: 1. Temperatura., 2. Wartość pH., 3. Obecność pasożytów i innych zanieczyszczeń.
Co to jest specyfikacja surowców w zakładzie gastronomicznym? Możliwe odpowiedzi: 1. Dokument potwierdzenia przyjęcia., 2. Karta kontroli parametrów badanego surowca podczas dostawy., 3. Określenie dotyczące cech produktu oraz sytuacji, w których nie może być on zaakceptowany.
Zasobnikami zimna wielokrotnego użytku są Możliwe odpowiedzi: 1. płyty eutektyczne., 2. płyty z lodu suchego., 3. płyty z gazem.
Które z wymagań NIE dotyczy przewoźnika żywności? Możliwe odpowiedzi: 1. Sprawdzanie żywności pH-metrem podczas transportu., 2. Mycie i dezynfekcja samochodu i pojemników po każdym transporcie., 3. Posiadanie systemu monitorującego temperaturę w samochodach typu chłodnia.
Które przepisy prawa regulują transport żywności? Możliwe odpowiedzi: 1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia., 2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności., 3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Interaktywne narzędzie typu Scenario‑based learning – Ocena jakościowa żywności i asortymenty gastronomicznegoDSqPYzNXzInteraktywne narzędzie typu Scenario‑based learning – Ocena jakościowa żywności i asortymenty gastronomicznego
Plansza interaktywna – Łańcuch chłodniczyDu9CeFGumPlansza interaktywna – Łańcuch chłodniczy
Film instruktażowy – Ocena jakościowa żywności i asortymenty gastronomicznegoDSqPYzNXzFilm instruktażowy – Ocena jakościowa żywności i asortymenty gastronomicznego
Galeria zdjęć – Elementy wymagań transportu żywności w obrazachD17VMs1kWGaleria zdjęć – Elementy wymagań transportu żywności w obrazach
Audiobook – Wymagania transportu żywnościDX7SnSB3jAudiobook – Wymagania transportu żywności
Wymagania transportu żywności

Wymagania transportu żywności
Elementy wymagań transportu żywności w obrazach

Elementy wymagań transportu żywności w obrazach
Łańcuch chłodniczy

Łańcuch chłodniczy
Transport w zakładach gastronomicznych

Transport w zakładach gastronomicznych
Ocena jakościowa żywności i asortymentu gastronomicznego

Ocena jakościowa żywności i asortymentu gastronomicznego