E-materiały do kształcenia zawodowego
Dzielenie i kształtowanie kęsów ciasta
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Operacje pomocnicze przy dzieleniu i formowaniu kęsów ciasta
FILM EDUKACYJNY
Aby uruchomić film z napisami w języku angielskim, należy nacisnąć przycisk „play” przy angielskim tytule filmu.
Aby wyświetlić napisy w filmie, należy je aktywować w menu w dolnej części ekranu.
Powiązane ćwiczenia
- 2. Formy i blachy piekarniczeWstaw w tekst2. Formy i blachy piekarnicze
R128Ujtg4cmbO1 Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne określenie spośród znajdujących się pod tekstem. Każda piekarnia, zarówno mała, jak i duża, musi dbać o wysoki poziom 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki zakładu oraz wykorzystywanego sprzętu i akcesoriów. Pracownicy piekarni muszą regularnie wykonywać czynności związane z oczyszczaniem i 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki foremek i blach metalowych.Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne określenie spośród znajdujących się pod tekstem. Każda piekarnia, zarówno mała, jak i duża, musi dbać o wysoki poziom 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki zakładu oraz wykorzystywanego sprzętu i akcesoriów. Pracownicy piekarni muszą regularnie wykonywać czynności związane z oczyszczaniem i 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki foremek i blach metalowych.
Problemem, z którym muszą się najczęściej mierzyć jest 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki, czyli twardy osad, który pojawia się na używanym sprzęcie. Aby go skutecznie usunąć, należy stosować specjalne środki, które rozpuszczają i usuwają pozostałości spalonego lub 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki ciasta. Niektóre piekarnie do tego celu używają także maszyn 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki, z zamontowanymi obracającymi się pasami, na których znajdują się 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki o różnej twardości. Zastosowanie profesjonalnej 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki gwarantuje idealną czystość oraz odpowiednie zabezpieczenie foremek i blach.
Problemem, z którym muszą się najczęściej mierzyć jest 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki, czyli twardy osad, który pojawia się na używanym sprzęcie. Aby go skutecznie usunąć, należy stosować specjalne środki, które rozpuszczają i usuwają pozostałości spalonego lub 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki ciasta. Niektóre piekarnie do tego celu używają także maszyn 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki, z zamontowanymi obracającymi się pasami, na których znajdują się 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki o różnej twardości. Zastosowanie profesjonalnej 1. świeżego, 2. konserwacją, 3. ugniatarki, 4. piórka, 5. wyrzucaniem, 6. kęs, 7. nablatowych, 8. zapieczonego, 9. szczotki, 10. kultury, 11. czystości, 12. upiększających, 13. nagar, 14. czyszczarki gwarantuje idealną czystość oraz odpowiednie zabezpieczenie foremek i blach.Film edukacyjny – Operacje pomocnicze przy dzieleniu i formowaniu kęsów ciastaDsBMGCOaSFilm edukacyjny – Operacje pomocnicze przy dzieleniu i formowaniu kęsów ciasta
Materiały powiązane
Materiały powiązaneD1Ho1HBQFR14kUNg6XkEbZ
DVWdRM0gURnQA6O3I8Zgfj
Du4E8rczJRqJYNFm8IK7gm
Djcae4CudR10mdy7Clr0MS
Film instruktażowy (tutorial),
Mechaniczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta
Mechaniczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta

Film instruktażowy (tutorial),
Mechaniczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta
Mechaniczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Film instruktażowy (tutorial),
Ręczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta
Ręczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta

Film instruktażowy (tutorial),
Ręczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta
Ręczne dzielenie i formowanie kęsów ciasta
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Galeria zdjęć,
Różne formy kształtowania kęsów ciasta
Różne formy kształtowania kęsów ciasta

Galeria zdjęć,
Różne formy kształtowania kęsów ciasta
Różne formy kształtowania kęsów ciasta
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Program ćwiczeniowy do projektowania,
Procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w procesie produkcji wyrobów piekarskich
Procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w procesie produkcji wyrobów piekarskich

Program ćwiczeniowy do projektowania,
Procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w procesie produkcji wyrobów piekarskich
Procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w procesie produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.